Prosecco jégkrémmel? Naná!

Megnyitott a MOST 1st Floor!

Április utolsó hétvégéjén (újra) nyitotta kapuit a Zichy Jenő utcában található MOST Kortárs Bisztró első emelete, a 1st Floor. Még emlékszem, hogy régen is csíptem a nyitott tetőteraszt, melyet 2014-ben sajnos bezártak, MOST viszont szerdától szombatig önálló borbárként ismét üzemel. Farkas Péter üzletvezetővel beszélgettem a nyitás előtt a tervekről és a hely koncepciójáról.

img_20190418_182016.jpg

Ilyen volt

Jó pár borbár van a belvárosban, borterasz viszont kevés, a 1st Floor ebben is egyedi. A borlap összeállításánál Péter szabad kezet kapott, a kínálatban megtalálhatók borkoktélok, kézműves sörök, olasz borok és prosecco-k, röviditalok és persze válogatott tételek a hazai pincészetek kínálatából. Péter Csopakon töltötte vendéglátós gyakorlatát, innen a kötődése a balatoni borokhoz és sörökhöz, melyekből több is szerepel az itallapon.

received_2213310842086996_1.jpeg

Ilyen lett

A Tom George-nál eltöltött évek alatt Péter megismerte az olasz borokat, kedvencei közül párat viszontláthatunk a választékban. Tervei között szerepel, hogy különféle rendezvényeket is szervezzenek a teraszon, a családbarát eseményektől kezdve a művészeti programokon át az élőzenés estékig, ahol főként magyar jazz és pop formációk mutatkoznának be. Lesznek borbemutatók és számíthatunk pár nem mindennapi ötletre is, mint például a „hajvágás és bor est”, ahol a bevállalósoknak mesterfodrászok a kedvenc borukhoz álmodnának frizurákat. Érdemes figyelemmel kísérni az oldalukat!  

A Grand Opening Hétvégén mi is fent jártunk a legjobb barátnőmmel kipróbálni a helyet. A pultban Péter és Borkesz Ricsi hatalmas mosollyal fogadták a vendégeket és rögtön figyelmünkbe is ajánlották a ház különleges (bor)koktéljait.  Ricsi egyébként kertészmérnök – pontosabban növényorvos – de tanulmányai mellett magával ragadta a vendéglátás és a borok világa, így lett a Borbár egyik oszlopos tagja. Április legmelegebb kora estéjén a „Prosecco without any care” fantázianévre hallgató koktélra esett a választásunk, ami Terra Serena Brut és egy jégkrém kombinációja volt. Meglepően jó párosítás!

received_1322783361207664_1.jpeg

A borlapról két tételt emelnék ki, egy fehér-, és egy vörösbort.  Az első egy olasz fehérbor: Scaia - Garganega e Chardonnay 2018, Garganega 55% - Chardonnay 45%, illatában sárgadinnye, citrusok és banán, igazi mediterrán bor lendületes savakkal, ízében könnyed gyümölcsösséggel. A borászat Észak-Kelet Olaszországban található, Veronához közel, a Veneto borrégióban. A garganega a hatodik legelterjedtebb fehérszőlő fajta az országban, a híres Soave házasítás alapja. 

received_827353840975622.jpeg

A másik a délvidéki Maurer Oszkár 2016-os Kadarkája, ami részben a filoxéra vész előttről származó dél-csongrádi öregtőkék termése, spontán erjedt, 12 hónapig érlelődött tölgyfahordóban, majd szűretlenül és derítetlenül került palackozásra. Opálos szín a pohárban, illatában meggy, eper és egy kis bors, melyek ízében is visszaköszönnek, könnyed, de izgalmas tétel, nyárestékre és borsznoboknak is ajánlott. Aminek még külön örültem, hogy a borlapon viszont láttam a 10. VinCE Budapest Wine Show egyik számomra kedves borát, a soproni Linzer-Orosz borászat Zöldveltelinijét.

received_2379773632053509.jpeg

Péntek este is volt élőzene, Letár Anna, Péter barátnője gitározott és énekelt, aki most bontogatja a szárnyait, mint zenész, galéria-megnyitókon szokott fellépni. Többet nem is árulnék el a helyről, menjetek és próbáljátok ki! #fenttali