Petit Bateau

2019\05\22

Pohárral Egerben - Nyárindító séta borral

Június 1-jén Egerben ünnepelhetik az odalátogatók a nyár első napját az Egri Borműhely tíz pincészetének boraival, gasztrofinomságokkal és egy izgalmas városi sétával. Érdemes felfedezni a történelmi várost úgy, ahogy még sosem: egy pohár borral a kézben!

Városnézés borral

Koklács Kata és Gál Veronika három éve szerveznek és vezetnek sétákat Egerben és környékén, ahol a város nevezetességei mellett a másik főszerep mindig a boré. Mindketten itt nőttek fel, a szőlő és a bor elválaszthatatlan az életüktől, ahogyan a város szeretete is. A programjaikon változatos útvonalakon sétálnak, és közben több pontokon megállnak a vendégekkel, hogy bort kóstoljanak, betérjenek egy étterembe pár finom falatra, és az idegenvezető érdekes történetein keresztül megismerjék a város titkait.

Extra kiadás

Ez a nyárindító sétálókóstoló azért is rendhagyó, mert még sosem volt, hogy ennyi borász csatlakozott volna az eseményhez. Az Egri Borműhely tíz pincészetével lehet találkozni, és az ő boraikat megkóstolni a helyszíneken.

A Gál Tibor Fúzióban a welcome drink után pincetúra következik, majd az Érseki Palotában egy kis kultúra, a Senator-Házban és a Brumbrum Büfében pedig a gasztronómia lesz a középpontban. Miután megpihennek a vendégek a Petrény Borbankban, továbbsétálnak a Végvári vitézek terére, és betérnek a Thummerer Borszaküzletbe. Az Eszterházy Károly Egyetemen a birtokigazgató vezeti körbe a vendégeket az épületben, és a séta végül – igaz, az utolsó állomáshoz transzfer visz el mindenkit – Bolyki Jánosnál ér véget.

De nem úgy a mulatság, hiszen a Bolyki-völgyben éppen ezen a hétvégén tartják a Feszt!Eger rendezvényt, és jobbat el se lehet képzelni, mint ezen a különleges helyszínen, egy volt kőfejtőben borozni és közben koncerteket hallgatni.

wine_and_go_egri_bormuhely_extra.jpg

Fotó - wine&go

Bikavér és csillag

Mindegyik helyszínen lehet majd bort kóstolni (összesen tízfélét), és mivel az Egri Borműhely tagjainak kiemelten fontos a bikavér és a csillag, úgy gondolták, hogy ezekből állítanak össze egy izgalmas sort a vendégeknek. A könnyed, üde fehértől a komolyabb, dűlős egri csillagokon át a vibrálóbb és testesebb bikavérekig a két bortípus sokféle arcával megismerkedhetnek a résztvevők, miközben a helyszíneken a borászok mesélnek a borokról.

Információk az esemény Facebook oldalán. 

Az Egri Borműhelyről 

Az Egri Borműhelyt tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre. Világos volt számukra, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és így érhetnek el eredményeket a borvidék ismertségének növelésében. Az irányt a borkínálat továbbfejlesztése, a meglévő márkák pontosítása és a legmagasabb borkategória meghatározása rajzolta ki. A gyakorlatban mindez az egri bikavér megerősítését, az egri csillag piaci megszilárdítását, a Szépasszony-völgy újradefiniálását, az egységes Egri palack megalkotását és bevezetését, valamint azt a törekvést jelenti, hogy igyekeznek vonzóvá tenni a helyi borokat a fiatal fogyasztók számára.

Az Egri Borműhely tagjai: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Egri Csillagok Zrt., Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet.

Készült a sajtóközlemény alapján. 

Eger Bor Feszt!Eger Egri Borműhely Pohárral Egerben

2019\05\08

Az egri csillagok napsütésben ragyognak a legfényesebben

Nyáron, ha könnyed, friss borokat keresünk, érdemes az Egri borvidék egyik kiemelt borát, az egri csillagot választanunk. A laza és trendi fehér házasítás már nem csak a borvidéken hódít.

Az Egri borvidék éghajlatára a hűvös klíma és az átlagosnál alacsonyabb csapadékmennyiség jellemző. Ez a kombináció egyaránt kedvez a fehér és a kék szőlőknek is, amelyekből sokféle található itt. Ennek a sokszínűségének köszönhető, hogy Egerben a házasítások készítése régi hagyományokra tekint vissza.

Mivel a szőlőterületek majdnem felét a fehér fajták teszik ki, így 2010-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy az egri bikavér párjaként egy fehér házasítás szabályozását is kidolgozzák. Először tíz pincészet lépett színre egri csillaggal, majd az egymást követő évjáratokban ez a szám fokozatosan nőtt.

egricsillag_1_foto_busak_attila.jpg

Fotó - Busák Attila 

„Mára már szinte nincs is helyi borászat egri csillag nélkül, és több erre fókuszáló rendezvényt is tartunk Egerben, a palackokkal pedig a fogyasztók a boltok polcain és az éttermekben is találkozhatnak” – összegzi Bolyki János. „Mi arra törekedtünk, hogy egy lendületes, gyümölcsös bort készítsünk, ami egy vagány címkével és a könnyen nyitható csavarzárral a mindennapok bora lehet, és látjuk, hogy a fesztiváljainkon is népszerű az egri csillag.”

 Az egri csillag legalább négyféle szőlőfajtából álló házasítás, amelynek legalább a felét Kárpát-medencei fajták teszik ki. Három kategóriája van, a classicus, a superior és a grand superior, amik mind száraz borok. A classicus általában friss, üde, intenzív gyümölcs- és virágaromákat érezni benne, és ha fahordós érlelést is kap, akkor sem lehet uralkodó benne a hordós jegy.

egricsillag_4_foto_busak_attila.jpg

Fotó - Busák Attila 

Ez az a borfajta, ami tökéletes a nyári szezonra. A szőlőfajták házasításának köszönhetően kiküszöbölhetőek az évjárathatások, és a variációk száma szinte végtelen, így mindenki megtalálja a kedvencét közöttük, akár a kissé feszesebb savú, neutrálisabb, vagy az érett gyümölcsökkel teli, illatosabb stílus áll közel hozzá.

Ezek a könnyű, friss tételek a mindennapok borai. Tökéletesek egy hétköznap esti gyors vacsora mellé, akkor is jó választás, ha átugranak a barátok, vihetjük magunkkal piknikre, biciklitúrára vagy vízpart mellé, de ne habozzunk csak úgy magunknak is bontani egy-egy palackkal munka után.

A stílusához pont jól passzolnak a nyári fogások. Egy-egy izgalmas összeállítású szendvics, egyszerűbb tésztaételek, csirkesült, szezonális zöldségek, halburger, saláták, tengeri ételek – látható, hogy nem kell bonyolult ételekben gondolkodni a classicus egri csillag mellé.

egricsillag_3_foto_busak_attila.jpg

Fotó - Busák Attila 

További infók itt:

Facebook: https://www.facebook.com/egribormost/
Instagram: https://www.instagram.com/egri_bor_most/

Készült a sajtóközlemény alapján.

Eger Bor Bolyki Egri Csillag Egri Borműhely Egri Bor Most

2019\05\02

Prosecco jégkrémmel? Naná!

Megnyitott a MOST 1st Floor!

Április utolsó hétvégéjén (újra) nyitotta kapuit a Zichy Jenő utcában található MOST Kortárs Bisztró első emelete, a 1st Floor. Még emlékszem, hogy régen is csíptem a nyitott tetőteraszt, melyet 2014-ben sajnos bezártak, MOST viszont szerdától szombatig önálló borbárként ismét üzemel. Farkas Péter üzletvezetővel beszélgettem a nyitás előtt a tervekről és a hely koncepciójáról.

img_20190418_182016.jpg

Ilyen volt

Jó pár borbár van a belvárosban, borterasz viszont kevés, a 1st Floor ebben is egyedi. A borlap összeállításánál Péter szabad kezet kapott, a kínálatban megtalálhatók borkoktélok, kézműves sörök, olasz borok és prosecco-k, röviditalok és persze válogatott tételek a hazai pincészetek kínálatából. Péter Csopakon töltötte vendéglátós gyakorlatát, innen a kötődése a balatoni borokhoz és sörökhöz, melyekből több is szerepel az itallapon.

received_2213310842086996_1.jpeg

Ilyen lett

A Tom George-nál eltöltött évek alatt Péter megismerte az olasz borokat, kedvencei közül párat viszontláthatunk a választékban. Tervei között szerepel, hogy különféle rendezvényeket is szervezzenek a teraszon, a családbarát eseményektől kezdve a művészeti programokon át az élőzenés estékig, ahol főként magyar jazz és pop formációk mutatkoznának be. Lesznek borbemutatók és számíthatunk pár nem mindennapi ötletre is, mint például a „hajvágás és bor est”, ahol a bevállalósoknak mesterfodrászok a kedvenc borukhoz álmodnának frizurákat. Érdemes figyelemmel kísérni az oldalukat!  

A Grand Opening Hétvégén mi is fent jártunk a legjobb barátnőmmel kipróbálni a helyet. A pultban Péter és Borkesz Ricsi hatalmas mosollyal fogadták a vendégeket és rögtön figyelmünkbe is ajánlották a ház különleges (bor)koktéljait.  Ricsi egyébként kertészmérnök – pontosabban növényorvos – de tanulmányai mellett magával ragadta a vendéglátás és a borok világa, így lett a Borbár egyik oszlopos tagja. Április legmelegebb kora estéjén a „Prosecco without any care” fantázianévre hallgató koktélra esett a választásunk, ami Terra Serena Brut és egy jégkrém kombinációja volt. Meglepően jó párosítás!

received_1322783361207664_1.jpeg

A borlapról két tételt emelnék ki, egy fehér-, és egy vörösbort.  Az első egy olasz fehérbor: Scaia - Garganega e Chardonnay 2018, Garganega 55% - Chardonnay 45%, illatában sárgadinnye, citrusok és banán, igazi mediterrán bor lendületes savakkal, ízében könnyed gyümölcsösséggel. A borászat Észak-Kelet Olaszországban található, Veronához közel, a Veneto borrégióban. A garganega a hatodik legelterjedtebb fehérszőlő fajta az országban, a híres Soave házasítás alapja. 

received_827353840975622.jpeg

A másik a délvidéki Maurer Oszkár 2016-os Kadarkája, ami részben a filoxéra vész előttről származó dél-csongrádi öregtőkék termése, spontán erjedt, 12 hónapig érlelődött tölgyfahordóban, majd szűretlenül és derítetlenül került palackozásra. Opálos szín a pohárban, illatában meggy, eper és egy kis bors, melyek ízében is visszaköszönnek, könnyed, de izgalmas tétel, nyárestékre és borsznoboknak is ajánlott. Aminek még külön örültem, hogy a borlapon viszont láttam a 10. VinCE Budapest Wine Show egyik számomra kedves borát, a soproni Linzer-Orosz borászat Zöldveltelinijét.

received_2379773632053509.jpeg

Péntek este is volt élőzene, Letár Anna, Péter barátnője gitározott és énekelt, aki most bontogatja a szárnyait, mint zenész, galéria-megnyitókon szokott fellépni. Többet nem is árulnék el a helyről, menjetek és próbáljátok ki! #fenttali

ajánló borkoktél Budapest Bor Maurer Borterasz Most 1st Floor Scaia

2019\04\16

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Ez a gondolat vezette Bujdosóékat, amikor a pincészetük honlapján és közösségimédia-felületein elindították tavaly tavasszal a helyi értékeket bemutató sorozatukat. Az időzítés nem volt véletlen, akkoriban kezdett formálódni egy összefogás a balatonlellei vállalkozások között, aminek természetesen az a célja, hogy megmutassák: a Balaton egész évben rengeteg programot nyújt.
bujdoso_2.jpg

Kép : Furmint Photo 

„Nekünk az egész életünk a Balaton, nem is értjük, hogy lehet, hogy olyan sokan mindössze a néhány nyári hónap alatt jönnek ide” – a cél az volt, hogy ezen az ellentmondáson változtassanak. Az elmúlt egy évben ennek elérésére minden hónapban bemutattak egy-egy rendezvényt, kirándulási célt, éttermet. Az elsődleges szempont az egész éves nyitvatartás és a minőség volt, ezek azok az értékek, amiket Bujdosóék szerint érdemes képviselni. Maguk is meglepődtek, hogy az első ötletelést követően már egy egész évre való tematikát össze tudtak állítani, a lista pedig azóta bővült, ami azt bizonyítja, hogy a környék rengeteg értéket rejt.

„Örömteli, hogy egész éven át nyitva tartó helyekről tudunk sorozatot indítani, ez 5 éve elképzelhetetlen lett volna. Azt látom, hogy a hasonlóan gondolkozó vállalkozások egyre bátrabban ajánlják egymást, felelősséget vállalva a másikért. Jó szívvel tesszük ezt, hiszen ismerjük egymást régóta, ez a borvidéken így működik már jó ideje. Az elmúlt egy év bebizonyította, hogy nem érdemes külső segítségre várni, az összefogásban olyan erő van, ami átsegít a nehézségeken” – mondta Bujdosó Ferenc. A pince számára egyébként sem újdonság az együttgondolkodás, az összefogás, hiszen a Balatoni Kör aktív tagjai, és annak indulása óta minden évben készítenek BalatonBort.
bujdoso_1.jpg

Kép : Furmint Photo 

Az elején egyévesre tervezett sorozat folytatódik, Bujdosó Ferenc szerint van még bőven téma a környéken, és az sem titok, hogy több pozitív visszajelzés érkezett a kezdeményezésükkel kapcsolatban.

„A Somogyi-dombság rengeteg olyan kincset rejt, amiket egyelőre még kevesebben ismernek. Emellett a parthoz közeledve azt látjuk, hogy egyre több minőségi vendéglátóhely jelenik meg, ma már 3-4 komoly minőséget képviselő éttermet tudunk ajánlani. Ha az idelátogatók megtapasztalják, hogy mennyivel izgalmasabb a déli part, mint azt elsőre gondolnák, akkor később visszatérnek hozzánk, hosszú távon pedig csak ez lehet a célunk.”

A sorozat eddigi részei elérhetőek a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet honlapján, ide érdemes ellátogatni az év során, ha új tippekre vagyunk kíváncsiak:

http://bujdoso.com/category/hirek/

Készült a sajtóanyag alapján. 

ajánló Balaton Bor Bújdosó

2019\04\14

Are you REDy? Bemutatkozott a villányi REDy új évjárata

A Villányi Borvidék tavaly elindított, fiatalos, könnyed, mosolygós közösségi bora már az első évjáratával meghódította a fogyasztókat, a legtöbb pincénél hónapokkal ezelőtt elfogytak az első évben kihozott készletek. Nem kell azonban tovább várni a REDy Villány borokra, hiszen április 4-én a budapesti Doblo borbár elstartolt a 2018-as évjárat. Kattints a részletekért. 

Bor Villány Villányi borvidék REDy

2019\04\14

Tíz év VinCE

A VinCE Budapest Wine Show 2010 óta az év egyik legjobban várt boros eseménye, melynek célja, hogy egyedülálló találkozási lehetőséget biztosítson a hazai és a nemzetközi borkedvelőknek, borászoknak és a szakmának, kiváló magyar és külföldi borok, pezsgők, párlatok és gasztronómiai ínyencségek társaságában. A rendezvényre különleges hangulatú sajtótájékoztatón hangolódtunk. Klikkelj a részletekért! 

Budapest Bor VinCE VinCE Budapest Wine Show

2019\04\01

Örömünnep a spanyol borok szerelmeseinek – Májusban jön a Fiesta de Vino!

Fiatal sommelier-k versenyével hangolódtunk a Május 3-án megrendezésre kerülő Fiesta de Vino, Spanyolország borait bemutató kóstolóra. Az idén debütáló rendezvényen 70 spanyol pincészet közel 300 tételét lehet megkóstolni a Duna Palotában. Izgalmas előadások is lesznek, amelyek keretein belül az érdeklődők megismerhetik a spanyol csúcsborokat és cava-kat, bor-, és ételpárosításokból csemegézhetnek a Pata Negra séfjének vezényletével, vagy éppen vakkóstolón tesztelhetik tudásukat. A rendezvény szervezője a korábban webshopként működő Vino Castillo borkereskedés, amely januárban nyitotta meg kapuit a Dob utcában és a spanyol borok legnagyobb választékát kínálja Magyarországon.

A fiatal (35 év alatti) sommelier-knek szóló verseny fődíja egy 3-napos spanyolországi út a Barcelona melletti Penedés borvidékre, a cava fővárosába. A megmérettetés célja, hogy népszerűsítse a sommelier hivatást és lehetőséges biztosítson a fiataloknak a Fiesta de Vino-n is bemutatkozni, ahol egy vagy két spanyol borászat borainak bemutatása és kóstoltatása lesz a feladatuk. A kóstoló vendégei kapnak egy-egy zsetont érkezéskor, amelyet annak a sommelier-nek adhatnak, aki szerintük a legjobb munkát végezte, a legalaposabban és érdekesebben mutatta be a kóstolt borokat. A legtöbb zsetont gyűjtő sommelier nyeri meg az utazást.

55912325_584195868753659_7130102098879840256_n.jpg

Fotó : Bácsi Róbert

A verseny első fordulójára március 27-én az El Asador de Pata Negra étteremben került sor. Tizennégyen jelentkeztek a próbatételre, többségében elismert és feltörekvő szakmabeliek, és pár amatőr, köztük jómagam. Kíváncsiságom és némi rábeszélés hatására vágtam bele a kihívásba, egyrészt, mert nagyon érdekel a sommelier szakma, másrészt mert szerettem volna belesni a színfalak mögé és tanulni a többiektől. Mivel a barátaimon kívül másoknak még nem szervíroztam bort, a hétvégét lázas felkészüléssel töltöttem és az esélytelenek nyugalmával vegyes izgalommal készültem arra, hogy bemutassam az általam választott Bodegas Campillo Crianza 2015 bort. Kezdés előtt Horváth Máté, kétszeres magyar sommelier bajnok, a MÁK Bistro head-sommelier-je látott el minket jó tanácsokkal és hasznos tippekkel.

56350778_819813111729086_8144486916503371776_n.jpg

Fotó : Bácsi Róbert

Sorshúzással döntöttük el, hogy ki melyik asztalnál fogja a bort szervírozni, nekem a 3. asztal jutott, ahol másodikként kerültem sorra. Lányos zavaromban magamnak nem is töltöttem kóstolót, pedig gondosan odakészítettem egy plusz poharat, ellenben sikerült érdekesen előadnom a Rioja borvidékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a pincészet és a bor adatait, valamint nem öntöttem le senkit sem a vörösborral. A pincészet egyébként tényleg érdekes, nem csak borászatilag, de építészetileg is, 1990-es alapításával a Campillo volt az első „chateau” a Roija borvidéken, a Spanyolországra jellemző kis birtokokkal ellentétben 50 hektár saját szőlőterülettel rendelkezik. Központja egy gyönyörűen kivitelezett, szőlőültetvénnyel körülvett kastélyszerű épület a Sierra Cantabria hegy lábánál, a középkori Laguardina városkában, Észak-Spanyolországban. 

img_20190327_163557.jpg

A fiatalok bajnokságán kívül az asztalok is vetélkedtek egymással és különböző feladatokat kellett megoldaniuk a délután folyamán, mint például egyenlően szervírozni egy palack cava-t az asztaltársaságnak, helyesen válaszolni a spanyol borokkal kapcsolatos kvízkérdésekre vagy tapasokat párosítani a hazai forgalomban aznap debütáló Bodegas Attecha 2016 vörösborhoz. Az esemény igazi „fiesta” hangulatban telt, és részt vettek rajta többek között Ms. Anunciada Fernández de Córdova spanyol nagykövet és Ms. Susana de Ibarrondo gazdasági és kereskedelmi tanácsos, Zólyomi Zsolt hazánk egyetlen parfümőre, Laky Zsuzsi a Fem3 Élet-Forma című magazinműsorának vezetője, volt Miss Európa és férje Dietz Gusztáv MMA Európa-, és világbajnok, edző és a sajtó képviselői.

56242731_415003769067730_8405283184756916224_n.jpg

Fotó : Bácsi Róbert

Az asztalok a náluk bemutatkozó sommelir-k közül hét szerencsést juttathattak tovább a következő fordulóba. A szakmai szempontok mellett fontos volt a szimpátia is, ugyanis valamilyen csoda folytán én is a kiválasztottak közé kerültem, olyan tapasztalt sommelier-k mellett, mint Evans Victoria vagy Borsos Kitty, ami nagy öröm és megtiszteltetés volt számomra, ezúton is köszönöm a lehetőséget és a bizalmat. Külön köszönet Németh Ági főszervezőnek a bátorításért. Nem számítottam rá, hogy bekerülök a második körbe, amin a szekszárdi Borvidék Félmaraton nevezésem miatt sajnos nem tudok részt venni, így a lehetőségéről lemondtam.

A verseny végeztével folytattuk a kötetlen beszélgetést és a kóstolgatást a vendégekkel. A remek borok közül számomra a Viki által tökéletesen dekantált és szervírozott Protos Reserva 2012 bor maradandó élmény volt, a Ribera del Duero borvidékről. A Protos és a Campillo pincészetekkel is találkozhatnak az érdeklődők a Fiesta de Vino-n, ami egyedülálló kóstolási és tanulási lehetőségekkel várja a spanyol borok kedvelőit Május első péntekjén!

55914190_807870122904071_6549524770747056128_n.jpg

Fotó : Bácsi Róbert

sommelier spanyol bor Bor Fiesta de Vino Vino Castello

2019\03\21

Balatonfelvidéki tekergés

Március 15. péntek. Bár a hétvégére nem ígértek tökéletes időjárást, komoly esőt sem mondtak, a hőmérséklet pedig 10°C körül alakult. Szinte minden adott volt egy igazi szezonnyitó balatonfelvidéki tekergéshez, ami, hogy szusszanhassunk, illetve testünket kívül-belül melegítendő, érintette a kiválasztott, számomra eddig ismeretlen pincészeteket is.

Öten indultunk Balatonföldvárról. Dicséret a lányoknak, már reggel 08.08-kor leszálltak a Budapestről érkező vonatról. Rövid ismerkedés, és máris a rév felé tartottunk, hiszen a komp sem vár. Csapatunk egyetlen fiú tagjaként magamra vállaltam az útvonaltervezést, és a megfelelő helyeken a megfelelő irány hangos kiadását. Velünk volt még egy szárnyait bontogató borblogger, aki a felkeresett borászatokért felelt, valamint a társaság felkészítéséért, kerülve a látszatot, hogy vannak bor tekintetében gyengébb elemek is. Továbbá velünk tartott három érdeklődő, akik szeretnek biciklizni és szeretik a bort is, a túra „haszonélvezőiként”. A beszámoló koprodukcióban készült.

img_20190315_122555.jpg

Időben értünk Szántódra, vártunk is a kompra. Átszeltük a Balatont, Zánkáig a bicikliutat követtük, majd észak felé Köveskálnak vettük az irányt, ahol a Káli Kövek borászatban megejtettük első megállónkat.

A Káli Kövek kívülről egy családi házra hasonlít, leszámítva, hogy ki van írva rá, hogy borászat. Kedves kis kert biciklitárolóval és ülőalkalmatosságokkal, a házba belépve pedig egy kályha fűtötte otthonos szoba tárul elénk. Kóstoló sor ugyan nem volt, de ezt könnyedén áthidalva mindenki másfajta bort kért, így nagyjából körbe is tudtuk kóstolni a kínálatot. A borászatnak 2 hektár saját területe van, emellett a környező falvak ültetvényeiről vásárolt szőlők terméséből készítik a prémium, úgynevezett Falubor sorozatot. A Faluborok a termőhelyek jellegét hívatottak tükrözni. Nekem a Szentantalfa Rajnai Rizling 2016 lett a kedvencem, ami a Sósi dűlőről származó, több mint 20 éves tőkék gyümölcséből készült, tölgyfarhordóban erjedt, majd érlelődött 5 hónapig. A rajnaira jellemző petrolos jegyek mellett sósság és érett körte az illatában, ízében gyümölcsösség és egy kis vanília, lendületes savak teszik üdévé a kortyot.

img_6458.jpg

A következő célpontunk a badacsonyi Málik pincészet volt, előbb azonban kettévált kis csapatunk a szállás elfoglalásának zökkenőmentessége érdekében; ez tűnt a biztos megoldásnak, mert az esti érkezésünk ideje és állapota is erősen kérdéses volt. A lányok folytatták az utat Káptalantótin keresztül, míg én lementem Balatonrendesre a kulcsért. Mivel a balatoni szezon még várat magára – igazából ismeretlen és érthetetlen okokból – nehezen találtunk szállást. A lányok nélkülem is ügyesen haladtak, olyannyira, hogy be kellett ülniük a Skizoba, mert a Málik pincéhez már együtt akartunk érkezni.

A Skizo Borház neve arra a meghasonlott állapotra utal, amit a világban létező ellentmondások okoznak bennünk, ami a borkészítésben is kérdések elé állítja a termelőket. Hagyományos technikák vagy modern technológia? Kárpát-medencei vagy nemzetközi fajták? És még sorolhatnám… A Hegyeink sorozatból kóstoltunk, a 2017-es Olaszrizling hozta a tipikus badacsonyi bazaltos karaktert, spontán erjesztéssel készült és 30%-a fahordóban érlelődött, kellemes bor, nekem hiányzott belőle valami kis plusz, amire felkaptam volna a fejem, ám ez a kedves kiszolgálás és az isteni répatorta tökéletesen kompenzálta.

img_20190315_135728.jpg

A Málik pincészetet egy majdnem 100 méteres szintkülönbség legyőzése előzte meg, de a kilátás kárpótolt minden méterért.

Málik Zoltán 5 hektárnyi ültetvényén termeszt szőlőt és csak fehérborokat készít, organikus és biodinamikus módszerek alkalmazásával. A borospalackok címkéin feltűnő vaddisznó Zoltán vadász mivoltát hivatott szimbolizálni. 6 tételes kóstoló sorunkban megízlelhettük a héjon tartott és „sima” szürkebarát közötti különbségeket, két ősi kárpát-medencei fajtát, a Bakatort és a Zöldszilvánit; a Zeus-t és természetesen a Kéknyelűt. Kedvenceink a Bakator 2015 és a Kéknyelű 2016 lettek. A piros bakator egy neutrális szőlőfajta, és a kéknyelűhöz hasonlóan női virágú, így porzópár közelségére van szüksége, ami esetében a sárgamuskotály volt. Szeremley Huba szerint a bakator „ a bor ízű bor”, szerintem almás, citrusos és enyhén virágos, közepes testű, szép savakkal. A kéknyelű  ízében körtés, fűszeres, enyhén ásványos, elegáns, harmonikus bor. Kiváló vendéglátásban volt részünk, a hegyről megcsodálhattuk a lemenő nap utolsó sugarait, nehéz volt tovább állni.

img_20190315_175248.jpg

A borkóstoló után a szintén badacsonyi Pláne borteraszt céloztuk meg, eleinte kissé bizonytalanul megindulva a szőlők között, kizárólag lámpáink fényeire hagyatkozva.

A tartalmas nap zárásaként a szent györgy-hegyi 2HA pincészet 2016-os Tabunello-ját kóstoltuk. A 2HA már nem is 2 hektár, hanem 4.5, ahol kiváló vörösborok kerülnek ki Török Csaba kezei alól. A Tabunello alapja a sangoivese szőlőfajta, amivel leginkább a toszkán Brunello di Montalcino bor alapjaként találkozhatunk. A fajtát itthon Csaba engedélyeztette. A bor fakádban erjedt és kb. 2 hét héjon tartás után 13 hónapot töltött új és használt barrique hordókban, szüretlenül került palackozásra. Illatában cseresznye, füst és hordófűszerek, ízében visszaköszönnek a piros bogyós gyümölcsök ám a hordó még elég intenzív, ígéretes bor, kell még neki pár év a palackban.

54348301_260398564847536_1453002472917303296_n.jpg

Este 9 körül indultunk szállásunkra, és rövidesen szembesültünk a vacsora problematikájával. Mindenki hozott egy kis elemózsiát, így napközben nem éreztük, hogy ennünk kéne. A Málik pincénél ínycsiklandó juhtúrós és szalonnás pogácsákkal nyomtuk el éhségünket, amelyek – kövezzetek meg – számomra a legfinomabbak voltak aznap. Egy szó, mint száz; Badacsony és Balatonrendes között a szezon hiánya és a késői óra okán már nem tömhettük meg hasunkat. De nem csüggedtünk, otthon elfogyasztottuk a maradékokat és nyugovóra tértünk.

Szombaton rövid reggeli pepecselés után a bicikliúton indultunk kelet felé. Révfülöp elején egy kerékpárkölcsönző mintha nyitva lett volna, de kipakolva nem volt semmi. Tájidegenek lehettünk, mert a hölgy megkérdezett minket, lefotózhat-e, hogy már van, aki ilyenkor is biciklizik ám. Ja, igen, nagyjából délután egyig szemerkélt az eső, de – remélem nem csak én gondolom így – kicsit sem volt zavaró, én esőkabátot sem öltöttem. Révfülöpön igencsak megörültük az első boltnak, hiszen ahogy a vacsi elmaradt, a reggeli is eddig váratott magára. Kifli, parizer, tömlős sajt, zacskós kakaó; mit kívánhat még a magyar kerékpáros?

Balatonakaliig a bicikliúton folytattuk utunkat, ahol északnak fordultunk a dörgicsei Pántlika pincészethez. Okulva a tegnapból, itt ebédeltünk is. Útközben elhaladtunk pár romtemlom és a Halom-hegy (kilátó és a Balaton formája kövekből kirakva, ami mellett kis bazaltoszlopocskák jelölik a környező hegyeket) mellett is, de ezeket mind nem tekintettük meg, lévén most máson volt a fókusz.

img_20190316_111107.jpg

A Pántlika pincészetet 1993-ban alapították, 40 hektáron gazdálkodnak Dörgicse és Balatonakali környékén, 13 fajta található meg a kínálatukban. Boraik 60%- át teszik ki a fehér fajták, a másik 40% évtől függő arányban rozé és vörösbor lesz. A mindennapi borok mellett készítenek prémium borokat, késői szüretelésű tételeket, törkölypálinkát és habzóborokat is. A kóstolt borok közül a Bársony Cabernet Franc-t emelném ki, ami 24 hónapot töltött hordóban, meleg karakter, érett piros bogyós gyümölcsök, lágy tanninok és nevéhez méltóan bársonyos korty jellemzik.

img_20190316_114125.jpg

A Pántlika pincészetben a kiváló ételek és borok mellett balzsamecetek széles választékát is kínálják. Dörgicse után Vászolyon és Pécselyen keresztül érkeztünk Balatonszőlősre, ahol nem akartunk megállni, de nyitva volt A Kocsma, ami a Gellavilla borbárjának tűnt. Árulnak egyéb borokat, illetve egyelőre csak csütörtöktől vasárnapig napi menüt is. Itt nekem már szükségem volt egy sörre, így a borkóstolásból kimaradtam, azaz inkább csak elnapoltam, mert egy üveg pinot noirral távoztam.

img_20190316_141007.jpg

Balatonszőlősről már egyenes út vezetett Balatonfüredig, annak is a balatonarácsi végéig, a Kemendy pezsgőműhelyhez.

A 2016-ban alapult Kemendy Pezsgőműhellyel első ízben tavaly év végén találkoztam egy kóstolón és már akkor elhatároztam, hogy ha módomban áll, ellátogatok hozzájuk, mert a pezsgőik azonnal levettek a lábamról. Kb. 2000 palack, tradicionális eljárással készülő pezsgőt palackoznak évente, jelenleg 8 féle buborékos csoda található a szortimentjükben. Kemendy László 30 éves tapasztalatát és a határtalan elhivatottságát érezni ezekben a különleges italokban, amik stílusra leginkább a franciaországi „crémant” pezsgőkre hasonlítanak. Személyes kedvencem a Noire: 100% Pinot Noir, Brut Nature, gyümölcsök és virágok, apró buborékok, elegáns szerkezet. A társaságnak a (szerintem kicsit prosecco-ra emlékeztető) PinoZen Brut jött be leginkább, ami szürkebarát és zenit házasítás, kecses és könnyed, behízelgő a maga 6g maradékcukrával. Ez a pezsgőműhely megér egy teljes cikket, később még szólok róluk, addig is keressétek a termékeiket a DemiJohn-nál.

img_20190316_153652.jpg

A paloznaki Homola borteraszt szemeltük ki végső célpontként. A paloznaki szállás kulcsát átvettük még a Homola előtt, majd búcsút vettünk egymástól. Hárman a borteraszra indultak, mi ketten pedig haza, Balatonföldvárra. Kicsit későn jutottunk erre az elhatározásra, hiszen a Kemendyből egyből indulva, elértük volna az utolsó 19.00-s kompot. A csopaki vonatot nem akartuk megvárni, a balatonvilágosit lekéstük, így egy siófoki McDonald’s-os megállóval végül fél 12 körül értünk Balatonföldvárra. A csapat maradéka vasárnap, a hétvég egyébként legszebb napját kihasználva, még Siófokig kerekezett.

img_20190317_114717.jpg

Pénteken nagyjából 60 km-t tekertünk és 4 helyen tettük tiszteletünket. Szombaton Paloznakig negyvenpár km-t mentünk (aztán még 60-at Földvárig), és a Homolával együtt szintén 4 helyet látogattuk meg. Eső ide, vagy oda, mind a biciklizés, mind a borozgatás kiemelkedő volt, nem cseréltem volna le semmilyen száraz programra sem.

Szerzők: Gyöngyi T. és Gyula N. 

pezsgő Balaton Badacsony Bor 2HA Pántlika Káli Kövek Málik pince Homola Kemendy Pláne Badacsony Skizo