Petit Bateau

2019\10\10

Glass of Jazz vol. 7. - Special Edition

Egy újabb este a borok és a jazz szerelmeseinek!

Hetedik állomásához érkezett a Glass of Jazz-sorozat, ahol a hazai borok és a hazai jazz zene elkötelezettjei hívei ismét átélhetik, e két dologmiért is alkot tökéletes párost. A helyszín ezúttal is a Jászai Mari tér közelében található Budapest Jazz Club, melynek koncerttermében ezúttal a Zolbert lép fel.

Az eseménysorozatot életre hívó Cult in Glass a kezdetektől fogva a zene és a gasztronómia kultúrájának ötvözésén dolgozik, mindig új platformokra helyezve azt. Projektjei között több gasztronómiai eseménysorozat található, úgy mint a PultAlól, a BorDay, a GastroFolt, az Amatőr Vak-borkóstoló Kihívás, a Glass of Comedy vagy a Glass of Jazz, amely mind közül a legnépszerűbb.

photocredit_by_horpaczi_david_1.jpg

Fotó - Horpáczi Dávid

A Glass of Jazz koncepciója, hogy minden alkalommal tíz (9 boros és 1 gasztrós) kiállítót vonultat fel a Budapest Jazz Club bistro + jam session részlegében, illetve neves előadót léptet fel annak koncertteremében, és teszi mindezt élhető vendéglétszám mellett.

A sorozat főszervezője, Dávid Dániel ötlete volt, hogy a hetedik Glass of Jazz rukkoljon elő egy saját borral, és ezentúl minden évben egy újabbal. Természetesen mindig a már kiállított pincék készítik el az adott év éppen aktuális Glass of Jazz-borát; idén e felkérésnek a siklósi Joó Tamás Pincészete tett eleget, és készített egy igazán könnyű, bisztrós stílusú vörösbort. A bor az október 24-i eseményen debütál.

A 2019 október 24-i Glass of Jazz kiállítói:

 • Bortkostolunk
 • Holdvölgy Experience
 • Joó Tamás Pincészete
 • Kamocsay Ákos Prémium Borok
 • Kerekes Szőlőbirtok és Pince
 • Mörk Pincészet – Balatonakali
 • Planina Borház és Borterasz
 • Torma Pince
 • Tüske Pince
 • Kanálka

photocredit_by_horpaczi_david_5.jpg

Fotó - Horpáczi Dávid

Helyszín: budapest Jazzz Club – 1133 Budapest, Hollán Ernő u. 7.

Időpont: 2019.10.24. (csütörtök), 18:00-23:00

Koncert: Zolbert – 20:00 órától a koncertteremben (https://www.youtube.com/user/ZolbertMusic)

Infók: www.facebook.com/events/555665178304755/

Készült a sajtóközlemény alapján. 

ajánló Budapest Jazz Bor Cult in Glass Glass of Jazz

2019\10\07

Szekszárd palackban

Közös gondolkodás eredményeként született meg néhány éve a Szekszárd Palack, ami a minőség és az elkötelezettség fokmérője lett a borvidéken. Az ebbe töltött borokat és az elmúlt évek tapasztalatait szeretnék megosztani a szekszárdi borászok október 22-én, egy budapesti sétálókóstolón.

A palack

Egy hároméves folyamat után, 2015-ben készült el a Szekszárd Palack, amibe kizárólag a borvidék kiemelt borfajtái, a szekszárdi bikavér, kékfrankos és kadarka tölthetőek. Mivel ezek a borok az eleganciáról, a gyümölcsösségről és a fűszerességről szólnak, egyértelmű volt, hogy a burgundi palacktípus lesz az ideális választás. A szabványos palackhoz képest viszont egy egyedibb, hosszabb, extravagánsabb üveg mellett döntöttek, amelyen kívülről négyszer körbefut a Szekszárd felirat, és látható rajta a borvidék logója.

A palackba kerülő borokat vakkóstolás alapján választják ki, ezzel biztosítva a hibátlan, fajtajelleget vagy borstílust képviselő, termőhelyi karakterű borokat. 

„Nagyon fontosnak tartom a Szekszárd Palackot, hiszen fókusz nélkül nem lehet sikeres egyik borvidék sem. A palackkal egységes stílust tudunk teremteni, ami ugyancsak erősíti a bizalmat a fogyasztóinkban. Hozzám csak pozitív visszajelzések jöttek eddig, még az Egyesült Államokból is” – osztja meg Takler András borász a palackkal kapcsolatos gondolatait.

szekszard_palack_foto_pixeltaster.jpg

Fotó - Pixeltaster

Beszéljenek a számok

A borvidék által vezetett statisztika leköveti a borászok tapasztalatait, és évről évre növekvő tendenciát mutat minden szegmensben. 2015-ben még csak 14 borászat töltött Szekszárd Palackba, 2019-ben pedig már 20. A borvidéki bírálaton megfelelt és így palackba tölthető borok száma évi 27-ről 45-re emelkedett, ebből a kékfrankos aránya a legnagyobb (2015-ben: 12, 2019-ben: 16), ezt a bikavér követi (2015-ben: 11, 2019-ben: 14), majd a kadarka, ami viszont a legnagyobbat ugrotta a két dátum között (2015-ben: 4, 2019-ben: 15). A megrendelt palackszámok is a kereslet bővülését mutatják, míg a projekt kezdetekor 190.000 darab üveget szállított a gyár, az utolsó teljes évben, 2018-ban 305.000-et.

A statisztika mellett fontos szempont a fogyasztói reakció is. A borboltosok, sommelier-k közvetlenül találkoznak velük, így első kézből látják, hogy milyen benyomásaik vannak a vásárlóknak, vendégeknek az egységes palackról.

Tüü Péter kétszeres sommelier-bajnok így látja a Szekszárd Palack helyzetét a vendéglátásban: „Szakmai oldalról jó ötletnek tartom; egyrészt azért, mert vizuálisan megkülönböztethető a fogyasztók számára, másrészt mert egy minőségi szűrő után kerülhetnek bele a helyben kiemelt fajták, és ez a vásárlónak is segítséget nyújt, bátrabban választja. A külföldiek is értékelik, mikor látják, hogy ez egy minőségorientált szemlélet, fontos gondolatisággal a termék mögött.”

Szekszárd palackban

Október 22-én a Société Budapest termeiben 16 szekszárdi pincészet mutatja be egy kötetlen sétálókóstoló keretében a Szekszárd Palackba töltött borait. A borkedvelők itt teljes képet kapnak majd a borvidék legjobb kadarkáiból, kékfrankosaiból és bikavéreiből.

Jegyvásárlás: https://szekszardibor.com/2019/09/18/szekszard-palackban/

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/377475236530066/

Készült a sajtóközlemény alapján. 

borkóstoló Szekszárd Bor Szekszárd palack

2019\10\04

A cava kaland

Mi az ideális nyaralóhely a buborékok és a tenger szerelmeseinek? Naná, hogy Barcelona és környéke! A spanyolok tudnak élni: fiesta, szieszta, napsütés és cava. Villámnyaralásunk során mindegyikbe volt alkalmunk belekóstolni. Amellett, hogy rengeteget tanultam a spanyol tradicionális pezsgőkészítés rejtelmeiről, ellátogattunk két eredetvédett régió (Denominación de Origen - DO) pezsgőpincészeteibe és megismerkedtünk az újdonsült „corpinnat” koncepcióval is. De talán kezdjük az elején. Mi is az a cava?

Nem más, mint a hagyományos, palackban erjesztett spanyol (katalán) pezsgő. Az alapbor másodlagos erjedése az expedíciós likőr (élesztő, cukor) segítségével abban a palackban megy végben, melyben az ital később a fogyasztók asztalára kerül. Az erjedés melléktermékeként alakulnak ki a pezsgőben a buborékok. A palackokat minden esetben parafadugóval és egy pánttal zárják le koronazár helyett.

fotojet_4.jpgSőt, van olyan cava is, melyet drótkosár helyett ugyanígy zárnak le – ennek a kibontásán legalább 5 percig tanakodtunk, de végül csak sikerült.

Az erjedés végbemenetele után a cava nem kevesebb, mint 9 hónapig érlelődik a seprőn (elhalt élesztőn), mint a legtöbb francia „crémant” típusú pezsgő. Reserva cava esetében ez az idő a champagne-hoz hasonlóan minimum 15 hónap, gran reserva esetén legalább 30 hónap. Ezen kívül van egy új, prémium kategória a „Cava de Paraje Calificado", ami nagyjából a „single vineyard” minősítésnek felel meg és melynél minimum 36 hónap az érlelési idő, az ültetvény legalább 10 éves kell, hogy legyen és szigorú a terméskorlátozás (8000 kg/ha). A kívánt érlelési idő után a palackokban lévő seprőt a dugóra rázzák, majd az italt seprőtelenítik (degorzsálják – a palackok nyakánál összegyűlt seprő lefagyasztásával, majd annak kilövetésével), majd a tirage likőr (bor, cukor) hozzáadásával beállítják a végső édességi fokot, végül a palackot parafadugóval és drótkosárral lezárják.

fotojet3_1.jpg

Cava típusok

A cava népszerűsége a XIX. század végén, a filoxéra vész után kezdett el felfutni. A korábban vörösboros Penedés régió ültetvényeinek nagy részét a cava három alap (fehér) szőlőfajtájával (macabeo, xarel-lo és parellada) telepítették újra. Az első cavát Manuel Raventós készítette 1872-ben. A Barcelonától kb. 50 kilométerre, északnyugatra található Sant Sadurní d'Anoia város a „Cavak fővárosává” avanzsált, megjelentek az első nagy pincészetek, mint például a Codorníu vagy a Freixenet, mára pedig körülbelül 80 cavakészítő székhelye van itt, a csapból is pezsgő folyik. A városban azóta is minden évben hatalmas fesztivál keretében ünneplik meg a filoxérát, szeptember elején. Október elején pedig nagyszabású CavaTast kóstolót rendeznek. Az ország pezsgőkészítésének 95%-a a Penedés régióban központosul.

fotojet2.jpgSant Sadurní utcáin

Barcelonától 15 kilométer keletre található Spanyolország egyik legkisebb borvidéke, a DO Alella eredetvédett régió, ahol mindössze 8 borászat tevékenykedik, összesen 314 hektáron. Érdekes, hogy itt a xarel-lo szőlőt pansa blanca-nak hívják. A terület talaja a „sauló” nagyon különleges, fehér gránit alapú homok, amely nagyon porózus és jól megtartja a hőt. Ez elősegíti a szőlő érését, miközben alacsony vízvisszatartási képességét a helyi nedves mikroklíma kompenzálja. Az 1981-ben alapított Alta Alella családi pincészetnél jártunk. Termelésük 75%-át cavák teszik ki. Látogatásunk alkalmával betekintést nyerhettünk a pincészet életébe, éppen a vörösöket szüretelték. Láttatok már festett tartályokat? Én még nem, pedig milyen jó ötlet!

img_20190921_122249.jpg

Ez a három színes tartály a hegyeket, az erdőt és a bort szimbolizálja.

A kóstolt tételek közül a Bruant brut nature cava azért különleges, mert ez volt az első kénmentes, naturális és organikus pezsgő Katalóniában. A mataró szőlőből készült természetes édes vörösbor a maga 205g maradélcukrával igazi meglepetés volt, érett erdei gyümölcsös, fügés illatával, krémes, kerek savakkal és egy kis sóssággal. Nem véletlenül található meg egy londoni Michelin csillagos étterem borlapján. Csak a miheztartás végett, a 6 puttonyos Tokaji Aszú cukortartalma 150g/liternél kezdődik. A későn szüretelt szőlőt hat hónapig erjesztették acéltartályban, naponta, majd később hetente csömöszölték, végül a bort két hónapig érlelték francia tölgyfahordóban.

img_20190921_132240.jpgKilátás az Alta Alella pincészet teraszáról

A kis alellai kitekintés után a biodinamikus és kizárólag hosszan érlelt (min. 2,5 év) brut nature pezsgők készítésére specializálódott, családi kézben lévő Recaredo pincészetet látogattuk meg Sant Sadurníban. A pincészetet 1924-ben alapították, a látogatás során megtudtuk, hogy az összes (280.000/év!) palackot kézzel rázzák és fagyasztás nélkül, kézzel degorzsálják. Egy szemléletes bemutató keretein belül ezt a folyamatot mi is megnézhettük. Ha hat pezsgőmester 1 óra alatt kb. 250 palackot seprőtelenít, akkor hány éves a kapitány? 

fotojet3.jpgRecaredo pincészet - Sant Sadurní

A pinceséta után kóstoló következett, a „pohársznobok” kedvéért megjegyzem, hogy Zalto-ból. A kóstolt tételek közül számomra a két legérdekesebb a 2007-es Reserva Particular pezsgő és egy Volaina nevű parellada-ból készült bor voltak. A pezsgő 11 évig volt seprőn, 64% macabeo, 36% xarel-lo, az alapbor hordós érlelést is kapott. Érett almára és briósra hajazó illat, krémesen selymes buborékok a szájban. A csendes borokat Celler Credo márkanév alatt dobja piacra a pincészet. A három „cava-szőlőfajta" közül a parellada az, amiből egyre kevesebb kerül a pezsgőkbe, illetve amiből legritkábban készül csendes bor. A borhoz felhasznált szőlők 600 méter tengerszint feletti magasságban helyezkednek el. Ez a friss, zöldalmás-citrusos illatú, üdítő bor, szűretlenül és derítetlenül került palackozásra, mindössze 9.5% alkoholtartalommal, amin kellemesen meglepődtünk.

img_20190922_122540.jpg

Reserva Particular Corpinnat és a Zalto 

Kísérőnk, Claudia szájából egyszer sem hangzott el a cava kifejezés. Ennek az az oka, hogy 9 termelő idén január végén kilépett a DO Cava eredetvédelmi szabályozás alól, hogy létrehozzák a Corpinnat brandet. A corpinnat kifejezés katalánul „Penedés régió szívéből származó”-t jelent, melyet a DO Caván belül szerettek volna bevezetni a termelők, mint egy magasabb minőségi kategóriát. Mivel a tárgyalások nem zárultak eredményesen, a Penedés régió 9 pincészete (Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló, Huguet-Can Freixes, Júlia Bernat and Mas Candí) létrehozta az önálló Corpinnat brandet, elhagyva a cava megnevezés feltűntetését a pezsgőspalackokon. Az új brandre szigorú földrajzi és minőségi szabályok vonatkoznak, melyek garantálják a kimagasló minőséget.

img_20190922_144106.jpg

Sant Sadurníban a csokigyár is kötelező program

A pincetúra után kedves ismerőseinket, a Sant Sadurní-ban élő Németh Ágit és Dobos Tamást látogattuk meg, akik ínycsiklandó tapas-okkal és házi készítésű paellával vártak minket. És persze corpinnattal, sok corpinnattal. A kedvencem a Júlia Bernat pincészet Exsum-ja lett. Ágiék a Capital of Cava nevű társuláson keresztül szuper cava-túrákat és változatos programokat szerveznek, így ha kedvet kaptatok a „Cavák Fővárosának” felfedezéséhez, forduljatok hozzájuk bizalommal.  

Utazásunk utolsó két napja Barcelona felfedezésével telt, a város gyönyörű és nyárias időjárásban volt részünk. Nem gondoltam, hogy szeptember 24-én fürdeni fogok a tengerben, pedig de. Szerencsénkre éppen ezekben a napokban került megrendezésre a „La Mercé” nevű fesztivál, melynek keretein belül koncerteken és a 39a Mostra de Vins i Caves de Catalunya (Katalán pezsgő-, és bormustra) eseményen is volt alkalmunk részt venni. A mustrán (halkan megjegyzem) Riedel poharakból kóstolhattuk a 12 katalán DO régió válogatott tételeit. 

img_20190923_184754.jpg

Katalán borrégiók

Azt mondják, hogy a „cava minden egyes buborékjában a nyár köszön vissza”, én pedig azt mondom, hogy a jó cavára könnyű „rákapni”. Sajnos a barcelonai repülőtér Duty Free üzleteinek pezsgő kínálatát nem találtam túl impozánsnak, így ha arra a környékére utaztok, mindenképpen Sant Sadurníban vagy egy szaküzletben ejtsék meg a cava vásárlást és adjatok fel csomagot legalább a hazaútra. Ha úgy járnátok, mint én a kézipoggyászommal, akkor pedig látogassatok el a budapesti Vino Castillo Borházba, ahol kiváló cavak és spanyol borok széles választéka érhető el. A Dob utcai borszaküzletből egy palack Juvé & Camps 100% xarel-lo-ból készült reserva brut cavával tértem haza, melyből pár pohárral inspiráció gyanánt el is kortyolgattam, miközben ez a beszámoló készült. „Egy pohár cavánál már csak egy dolog jobb. Egy palack.”

img_20190923_185826.jpg

39. Katalán cava-, és bormustra, Barcelona

pezsgő cava Barcelona Bor Penedes corpinnat Sant Sadurní Recaredo Alta Allela spanyol pezsgő Capital of Cava

2019\09\16

Kortárs festmények az új Soltész borokon

Az egri Ostoros Családi Pincészet Soltész borcsaládja három prémium vörösborral lepi meg ősszel a borkedvelőket. A palackok nemcsak a tartalmuk miatt izgalmasak, a címkékre a Munkácsy-díjas, elismert képzőművész, Bukta Imre egy-egy alkotása került.


soltesz_premium_borcsalad_03_foto_busak_attila.jpg
Fotó: Busák Attila

A második generációs családi borászat már több mint ötven éve készít bort az Egri borvidéken. A vulkanikus talajon található, 170 hektáros birtokon fehér és kék szőlőket egyaránt termesztenek. A borászat filozófiájának két alappillére a minőség és a kiváló ár-érték arány. Azzal is szeretnének hozzájárulni Magyarország borkultúrájának fejlődéséhez, hogy valamennyi árkategóriában a legmagasabb nívójú borokat kínálják, megteremtve annak lehetőségét, hogy minden vásárló minőségi bort fogyaszthasson.

A borászat a már jól ismert és kedvelt borok mellett igyekszik újdonságokkal is a piacra lépni. Soltész márkanév alatt a pincészet prémium kategóriájú vörösborai kerülnek forgalomba, amelyek kizárólag a legjobb évjáratokból készülő dűlőszelekciók vagy hordóválogatások. Ennek a sorozatnak a három legfontosabb, ősszel debütáló tétele: a Nemzeti Borválogatásba is bekerült Kékfrankos; az Országos Borversenyen aranyérmes, Delelő elnevezésű, cabernet sauvignon-zweigelt-merlot házasítás, valamint egy 2016-os évjáratú, Bordeaux-ban úgyszintén aranyéremmel elismert Egri Bikavér Superior.

 soltesz_premium_borcsalad_04_foto_busak_attila.jpg

Fotó: Busák Attila

„Ezeket az általunk legjobban kedvelt vörösborokat szerettük volna vizuálisan is megkülönböztetni a többitől. Az Egerhez sok szálon kötődő Bukta Imrét kerestük meg azzal az ötlettel, hogy egy-egy műalkotását megjeleníthessük a címkéken – meséli Soltész Gergő, tulajdonos. – Mi szeretjük Imre festményeit, ő meg a borainkat, úgyhogy szerencsére lelkes volt a közös munka kapcsán.”

A Kékfrankosra a Korcsolyázó cigánylány című festmény került, a cuvée-re a házasítás nevét is adó Delelő, míg a Bikavéren a „Béla fácánnal” című alkotás látható. A három festményből Ipacs Géza grafikus készített boroscímkéket. A végeredmény pedig egy-egy olyan palack, amely a bor- és a művészetkedvelőknek egyaránt élményt nyújt. 

soltesz_premium_borcsalad_01_foto_busak_attila.jpgFotó: Busák Attila


Az új Soltész borok szeptemberben debütálnak, és a fogyasztók kizárólag borszaküzletekben, éttermekben és a pincészetnél találják meg őket.

Készült a Sajtóközlemény alapján. 

Eger Bor Bukta Imre Ostoros Egri Borműhely Egri Bor Most Soltész borcsalád

2019\09\09

(nem csak Mindszenthavi) Mulatság Bodrogkeresztúron

Tokaj-Hegyalján ősszel pezseg igazán az élet, egymást érik a boros rendezvények. Szerintem ilyenkor a legideálisabb ellátogatnunk a Tokaji Borvidékre, még kellemes az időjárás, bepillantást nyerhetünk a szüretbe és kipihenhetjük a dolgos hétköznapok fáradalmait. Bodrogkeresztúr mellett sokan csak elhaladnak Tarcalról Mád felé tartva, én is most jártam itt először. Ez a festői kis falu is bőven tartogat látnivalókat: itt van a környék egyik legszebb temploma, a csodarabbi sírja, a Panoráma kilátó-pont, a Füleky-kúria és nem mellesleg számos kiváló borászat!

Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis mindig mosolygós borásznője tárt karokkal fogadott minket egy verőfényes szerdai napon, hogy körbe vezessen bennünket a szeptember 27-28-án megrendezésre kerülő X. Mindszenthavi Mulatság helyszínei között és betekintést nyerhessünk a programokra való készülődés kulisszái mögé. Először is megnéztük a borászatot, amely egy XIX. századi parasztházból lett kialakítva. A prés körül legyeskedő „muslicák számából” levonhattuk a következtetést, hogy a Nobilisnál már megkezdődött az idei szüret. Saci hisz a furmintban, tradicionális pezsgőket is készít belőle, 2017-es Barakonyi száraz Furmintja volt az idei dél-koreai sommelier bajnokság egyik felismerendő tétele, melyből a bajnok egy magnum palackot kapott különdíjként.   

img_20190904_101015.jpg

A borászattal szemben kialakított kóstoló teremben Berecz Stéphanie, a Kikelet Pince borásznője várt bennünket, hogy Sacival közösen mutassák be boraikat, melyekhez különféle magyar sajtokat párosítottunk a Zsendice Sajtbolt jóvoltából. A már említett Barakonyi Furminthoz például mi egy diós lágy tehénsajtot párosítottunk. Szeptember 28-án Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus mesterkurzusán további kombinációkat próbálhatnak ki az érdeklődők.

img_20190904_105152.jpg

Hamisítatlan nyírségi gombóclevessel, lepcsánkával és rétessel vártak bennünket ebédre a Betlehem Evangélikus Pihenőházban, ahol kényelmes szobákkal és bográcsozással készülnek a Mindszenthavi Mulatságra.

img_20190904_125528.jpg

Ebéd után egy rövid sétát tettünk a faluban, elhaladtunk a Magyar Motor Múzeum mellett és megcsodáltuk a XIII. században épült római katolikus templomot, melyben hatalmas gótikus festményeket és sírokat is találtak két évvel ezelőtt. A három tűzvészt és egy vihart is túlélt épület jelenleg restaurálás alatt áll.

img_20190904_135821.jpg

A templomtól pár lépésnyire található a közelmúltban szépen felújított, szálláshelyként is funkcionáló, XVIII. századi barokk stílusú Füleky-Kúria. A pincészet Füleky Györgyről, az Első Tokaji Bormívelő Egyesület alapító tagjáról kapta a nevét. A borász Brezovcsik György nevezte el a Tokajban engedélyezett hat szőlőfajta egyikét, a kabart (az itt portyázó kabar törzs után) ugyanis édesapja Brezovcsik László nemesítette azt hárslevelű és bouvier keresztezésével. A borászatnál megkóstolhatjuk Bodrogkeresztúr ikonikus, tavaly elhunyt gólyájának, Fülöpnek a nevét viselő száraz és édes házasításokat, melyekből a befolyó bevételeket a környék gólyafészkeinek karbantartásának támogatására fordítanak. A Mindszenthavi Mulatságra a kiváló borok mellett gitárkoncerttel is várják a látogatókat.

fotojet_2.jpg

Bodrogkeresztúron tevékenykedik az a cukrász, Kovács Gyula, aki a híres osztrák Michelin-csillagos Taubenkobel étteremben is dolgozott, most viszont házi készítésű szörpöket és lekvárokat készítenek feleségével, Gáspár Andival, Csicsörke márkanév alatt. Termékeikhez saját termesztésű, vagy a szomszédságból származó alapanyagokat használnak fel. Lekvárjaik közül nekem a narancsos barack mandulával lett a kedvencem, megéri benézni hozzájuk! A csicsörke egyébként egy, a pintyfélék családjába tartozó sárga kismadár, mely előszeretettel költ a környéken. A lekvárműhelyben aszúkat párosítottunk Nagy-Nádházi Réka, monoki cukrászmester fenséges süteményeihez, melyeket az aszúkkal együtt a Mindszenthavi Mulatságon is meg lehet majd kóstolni. A Rákóczi túróst vétek lenne kihagyni!

fotojet_3.jpg

Tartalmas programunkban egy kis henyélés következett a pazar panorámával rendelkező Henye Borászat teraszán. Bárdos Saci kislánya, Sacika a következőképpen festette le a helyszínt: „ha engem kérdeztek, a Henye olyan, mintha egy földönkívüli csészealj szállt volna le a földre.” A modern borászat a 2015-ös évjárattól kezdve a Dereszla cégcsoporthoz tartozik, itt készülnek a száraz borok és pezsgők. Borbár, rendezvényközpont, vendégház, kiváló kávé és a „Folyékony Arany” film premierje 10 évjárat aszúkóstolójával várja itt a nagyérdeműt a Mindszenthati Mulatságon.

img_20190904_164753.jpg

Utunkat terepjárókkal folytattuk a dűlők között, a Panoráma kilátó-ponthoz. A 2007-ben épült bodrogkeresztúri kilátó a 40 centiméteres magasságával nem igazán felel meg a magyar kilátó fogalmának, azonban meg kell hagyni, hogy a panoráma tényleg varázslatos. Innen pár lépésre található Reb Steiner Saje, a csodarabbi sírja, ahová ma is sokan zarándokolnak. A rabbi csodálatos tetteit legendák őrzik, messzi földről jöttek hozzá az emberek tanácsaiért. Bodrogkeresztúrra 1726-tól folyamatosan érkeztek a zsidó családok Galíciából, akik a görög kereskedőktől vették át a bor forgalmazását, és nagy szerepet játszottak a szőlőművelés és a bortermelés korszerűsítésében, az általuk készített kóser borok forgalmazásában. A faluban a csodarabbi (1851–1925) lakhelyén emlékház található.

img_20190904_172857.jpg

Ezt követően a Dereszla Vinotékát vettük célba, amelynek falába egy ágyúgolyó fúródott az 1848-49-es szabadságharc során. A 600 éves présházból kialakított Vinotéka alatt 1 kilométer hosszú, öt szintes pincerendszer található. A pincében lévő hangulatos kóstolóterem számomra a középkori lovagtermek hangulatát idézte, melyhez tökéletesen passzolt a 2013-as 5 puttonyos Aszú.

img_20190904_174506.jpg

Sajnos munkahelyi elfoglaltság miatt vissza kellett indulnom Budapestre, így a vacsoráról és legnagyobb szívfájdalmamra Patricius borháznál tartott pezsgős reggeliről lemaradtam, viszont megannyi kellemes emlékkel távoztam első (de bizonyára nem az utolsó) bodrogkeresztúri látogatásomról. A X. Mindszenthavi Mulatság részletes programja itt és itt érhető el. Aki teheti, látogasson el Bodrogkeresztúrra legyen részese az élményeknek!

Köszönöm a meghívást és a szervezést a Tokaj Nobilisnek és Bárdos Sacinak!

Tokaj Bor Bodrogkeresztúr Patricius Kikelet Pince Füleky Dereszla Mindszenthavi Mulatság Tokaj Nobilis Henye Borterasz Csicsörke

2019\09\06

Játék! Játék! Játék!

Játékszabályzat Borvilágjáró Facebook oldalamon meghirdetett „Bagossy Brothers Company koncert” nyereményjátékhoz.

img_20190906_131336.jpg

A Játék szervezője és lebonyolítója Tüske Gyöngyi (továbbiakban: Szervező) „Bagossy Brothers Company koncert” elnevezésű, nyereményjátékot hirdet a https://www.facebook.com/borvilagjaro/ oldalon.

A nyereményjátékban való részvétel feltétele:

 1. A játékba nevezés feltétele, hogy a Játékos a https://www.facebook.com/borvilagjaro/ Facebook oldalon 2019.09.06-án kikerülő poszt alatt 2019.09.12. 23:59-ig komment formájában helyes választ adjon a feltett kérdésre és kedvelje a Borvilágjáró nevű Facebook oldalt. 
 2. A Játékban a 18. életévüket betöltött cselekvőképes, magyarországi lakcímmel rendelkező természetes személyek vehetnek részt.
 3. A Játékban nem vehetnek részt Szervező közeli hozzátartozói.

  A játék mechanizmusa:

   1. A Szervező nyereményjátékot hirdet mindazon Játékosok között, akik a nyereményjáték időtartama alatt a kérdést feltevő Facebook bejegyzés alatt kommentben válaszolnak a feltett kérdésre. A részvétel csak akkor érvényes, ha a Játékos helyesen válaszolt a bejegyzésben feltett kérdésre és kedvelte a Borvilágjáró Facebook oldalt.
   2. A Játékosok között a Szervező 1 (azaz egy) Játékost sorsol ki, aki egy, a Kristinus Borbirtok által 2019. szeptember 21-ére szervezett Jótékonysági Terepfutás és Piknik 2019 esemény keretein belül megtartott Bagossy Brothers Company koncertre 2 főre szóló belépőt nyer.
   3. A nyeremények sorsolására 2019.09.13-án, 18:00 órakor kerül sor. A nyertest a Szervező a commentpicker.com segítségével sorsolja ki. A sorsolás nyertesét a Szervező a Facebook üzenetben értesíti. Amennyiben a Játékos értesítése a Szervező részéről a sorsolástól számított 5 napon belül nem vezet eredményre, akkor a nyeremény átadását a Szervező a pótnyertes részére bonyolítja le egyező módon.
   4. A nyeremény pénzre át nem váltható. A Szervező a jogorvoslat lehetőségét kizárja.
   5. A nyereményt a Szervező a nyertessel egyeztetett módon juttatja el a Játék nyerteséhez (Budapesten személyes átvétel vagy postai úton).

  Adatkezelés:

   1. A Játékban való részvétel és adatszolgáltatás önkéntes.
   2. A Játék során szolgáltatott személyes adatokat a Szervező abból a célból kezeli és dolgozza fel, hogy a Játék nyerteseit megállapítsa és értesítse, valamint, hogy a nyereményt eljuttassa a nyerteshez.
   3. A Szervező szavatolja, hogy az adatkezelés mindenben a hatályos jogszabályi rendelkezések megtartásával történik.
   4. A Játék semmilyen módon nem szponzorált a Facebook által, illetve semmilyen tekintetben nem kapcsolódik a Facebookhoz. Az adatszolgáltatás nem a Facebook részére, hanem Szervező részére történik.

  A Játékos a játékban való részvételével tudomásul veszi és elfogadja jelen részvételi-, és játékszabályzatban foglalt valamennyi feltételt.

  Kristinus

  2019\09\02

  Fókuszban Eger a Budapest Borfesztiválon

  Az őszi boros szezont ismét a szeptember 5-9. között tartó, több tízezer látogatót vonzó Budapest Borfesztivál nyitja, ahol idén a kiemelt téma Eger lesz. Az Egri Bor Most kezdeményezés keretében a borkóstolás mellett számos egyéb programon lehet megismerni az Egri borvidéket.

  Boregyetem

  A Boregyetem előadás- és kóstolósorozata minden évben egy aktuális témát érint, és idén szintén Eger-fókuszú lesz, ugyanis a nemrég alakult Egri Borműhely tagjai tartanak majd izgalmas előadásokat. Szeptember 2-án a MOM Kulturális Központban a hallgatóság megismerkedhet az egri csillagokkal és bikavérekkel és azok szabályozásával, valamint a borászok bemutatják az új borvidéki palackot. Emellett a régió természeti adottságai, a szőlőfajták, a házasítások szerepe, az elmúlt évek kihívásai és az arra adott válaszok is mind-mind terítékre kerülnek, 10 bor kóstolása közben.

  Borfesztivál

  A fesztivál négy napja alatt is el lehet merülni az Egri borvidékkel kapcsolatos tudni- és kóstolnivalókban. A rendezvény kiadványában a kiállítók és a programok mellett az Egri borvidékre vonatkozó információkat olvashatnak a vendégek, így érdemes lesz tüzetesen végigböngészni az oldalakat. Standdal a Dula Pincészet, az Egri Korona Borház, a Juhász Testvérek Pincészete, az Ostoros és Soltész Családi Pincészet, a Petrény Winery, a Thummerer Pince és a Tóth Ferenc Pincészet lesz kint. Változatos stílusú borokat kóstolhatnak náluk a látogatók, a könnyed, reduktív fehérektől kezdve a komoly, nagytestű vörösekig.
  egri_bormuhely_foto_busak_attila.jpg

  Az Egri Borműhely borászai - Fotó : Busák Attila

  Érdemes figyelni a fesztivál ideje alatt az egri pincészeteknél is a Pár Borpár nevű szakmai kóstolóprogramot, ami interaktív módon közvetít borismeretet, akár a laikusoknak is. A részt vevő standoknál előre meghirdetett borpárokat kínálnak úgy, hogy azok egyike ingyen kóstolható. A két tétel hasonlít egymáshoz, ám valamiben mégis különböznek: lehet ugyanaz a bor két évjáratból, alap vagy prémium kategóriából, vagy míg az egyik tartályos, a másik hordós érlelést kapott.

  A Nébih Borkvíz Bárban szintén szakmai ismeretekhez lehet jutni, természetesen játékos formában. A sátorban számtalan érdekes, borral és az Egri borvidékkel kapcsolatos játék várja az érdeklődőket. A megszerzett tudás mellett az ajándék sem marad el, sőt garantált.

  borfesztival_foto_szigetvary_zsolt.jpg

  Fotó - Szigetváry Zsolt

  Mindig érdekes élmény, ha maguk a borászok mesélnek arról, hogyan lett végül ez a hivatásuk, mi történik a szőlőben, a pincében, milyen volt átélni egy-egy kihívással teli évjáratot, hogyan készítik a házasításokat, melyik a kedvenc boruk. A borfesztivál pénteki napján a Savoyai színpadon 17-18 óra között egy-egy pohár borra várják az érdeklődőket, akik mindezeket megtudhatják.

  Jótékonysági borárverés

  A Budapest Borfesztivál és a Máltai Szeretetszolgálat közösen rendezi meg szeptember 12-én a Jótékonysági borárverést. A pincészetek által felajánlott palackokra cégek és magánszemélyek egyaránt licitálhatnak, hogy aztán a befolyt összegből a Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai varrodáját támogassák, ahol a legszegényebb helyi családoknak segítenek visszatérni a munka világába. Az eseményre az Egri Borműhely tagjai egy válogatást ajánlottak fel egri bikavérekből és csillagokból, a csomagban több évjáratból találhatóak különleges, limitált számú tételek, magnum és dupla magnum palackok.

  Készült a sajtóközlemény alapján.

  Bor Budapest Borfesztivál Boregyetem Egri Borműhely Egri Bor Most