Petit Bateau

2019\06\25

Elindult a II. Hungarian WebWineWriting online verseny!

A tavalyi nagy sikerű debütálás után ismét elindult a boros témájú online cikkek versenye. Tavaly 3 kategóriában, két nyelven (magyar és angol) összesen 46 írás érkezett

Az idei kategóriák a következőképpen alakulnak:

  • Márkaépítés borban (az egri Tóth Ferenc Pincészet támogatásával)
  • Borturizmus másként (a dél-balatoni Kristinus Borbirtok támogatásával)
  • Ritka szőlőfajták térhódítása (a hajós–bajai Koch Pincészet támogatásával).

A kategóriagyőzteseket idén is 4 napos magyarországi tanulmányútra viszik a szervezők, illetve az abszolút magyar győztes egy 4 napos all inclusive spanyolországi bortúrát is nyer.

promo_magyar.png

Kép: hungarianwines.eu

Idén két különdíjat is odaítélnek: a Sánta Zoltán Emlékdíjat a tavaly elhunyt borszakértő, író és tanár tiszteletére alapítoták, míg a Személyesen / Personally különdíjat a Magyar Turisztikai Ügynökség ítéli meg annak, aki legszínesebben, legizgalmasabban mutatja be az embert a bor mögött.

A verseny főtámogatója a Rekontir cégcsoport.

Fontosabb dátumok:

  • Nevezési szakasz: július 9-én éjfélig. Olyan cikkeket várunk, amelyek témájukban illeszkednek a három kategória egyikébe, és idén jelentek meg online.
  • Zsűrizés: július 10–25. között az egyes kategóriák zsűrije értékeli a beküldött írásokat.
  • A döntősök bejelentése: július 25. Ekkor kezdődik a szavazási szakasz, minden kategóriánál a három legjobb kerül a döntőbe, a győztes pedig az lesz minden kategóriában, aki a legtöbb szavazatot kapja.
  • A szavazás lezárulása: augusztus 10., éjfél.
  • Díjátadó: augusztus 16., 18.00, Mór, Csetvei Kert

A verseny szervezője:

A Hungarian WebWineWriting szervezője a hungarianwines.eu angol nyelvű boros kiadvány tulajdonos-alapítója, a Nemos Creative Kft. A kft. két tulajdonosa Németh Ágnes és Dobos Tamás.

A verseny további részletei a kategóriák pontos leírásával itt találhatók:

https://www.hungarianwines.eu/webwinewriting-2/

Bor Hungarianwines webwinewriting

2019\06\25

Élet a champagne-on túl

Nagy érdeklődéssel vártam a Mitiszol csapatának a VinoPiano Borbárban június 12-én megrendezett "Behind the bubbles avagy Élet a Champagne-on túl" sétálókóstolóját.  A kóstoló kínálatában gyöngyözőborok, Pét Nat-ok, prosecco-k, cavak, tradicionális pezsgők, egy crémant és egy sekt gondoskodtak arról, hogy izgalmas hazai és nemzetközi utazást tegyünk a buborékok körül. Részletek az írásomban. 

pezsgő Bor VinoPiano

2019\06\25

Buborékok főszerepben

Etyek adott otthont május 30-án az első önálló pezsgőkonferenciának. A hiánypótló rendezvényre neves hazai és champange-i előadókat hívtak meg. A Borjog és Bormarketing Konferencia mintájára a szervezők egyik fő célja éppen az volt, hogy a pezsgőkészítés témáival megszólítsák az ágazat szereplőit. „Gondolatok a buborék körül” volt a szakmai fórum mottója, a programban olyan fontos kérdések szerepeltek, mint például a védett eredetű pezsgők hazai helyzete és jövőképe, „pezsgő-trend” a világban, “technológia vs. terroir”. Klikk a folytatásért

pezsgő Bor Etyek Pezsgőkonferencia

2019\06\25

Bubi BorMozi

Május végén került megrendezésre az Ihatóbb Magyarországért szervezésében a Bubi BorMozi a VinoPiano Borbárban. Nem nehéz kitalálni, hogy buborékos italcsodákból állt a kóstoló sor, melyhez kitűnő választás volt a spanyol Pedro Almodóvar „tragikomédiája”, az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén. Kattints a részletekért

pezsgő gyöngyözőbor habzóbor Bor VinoPiano Bormozi

2019\06\13

Balatonkör fordítva, avagy go with the flow

Túraszervezői minőségben először vezettem Balatonkört a Pünkösdi hosszú hétvégén, amit nagy izgalom és lázas előkészületek előztek meg. Napokon át próbáltam összeállítani a tökéletes programot, de valahogy minden „összeesküdött ellenem”, nem tudtam foglalni a kiszemelt borászatokba, még nem nyitottak ki a felkeresni kívánt helyek… Csütörtökre eljutottam odáig, hogy elengedjem az egészet, és bár a három napos túrára a szállásokon kívül egy fix állomásunk volt, úgy voltam vele, hogy pár számomra kedves helyet megmutatok a társaságnak, aztán lesz, ami lesz.

Szombaton reggel indultunk a Déliből, két gyakorlottabb és két „első bálozó” Balatonköröző barátommal. A vonatút már némi kihívás elé állított minket, lévén az első igazi nyári hosszú hétvége, nem csak mi gondoltuk úgy, hogy bringázni megyünk a Balcsira. Sajnos a MÁV erre kevésbé volt felkészülve, de végül csak sikerült beszuszakolnunk a „lovakat” egy kocsiba és kellemesen végigácsorogtuk a Siófokig tartó utat. Gyors kávé Kálmánnál, aztán elindultunk - ezúttal az én megszokott menetirányomhoz képest fordítva - a Déli-parton Zamárdi irányába. Péntek este kaptam egy tippet, hogy menjünk fel a Kőhegyi Kilátóba, ami mellett egy helyes kis presszóban a Podmaniczky pincészet borait kínálják, így is tettünk. Felérve gyönyörű panoráma tárult elénk, és itt máris sikerült meglepni a társaságot, hogy bizony a Déli-parton is vannak hegyek.

img_20190608_112155.jpg

Irsai Olivért kóstoltunk, mindjárt kettőt, egy félszárazat és egy szárazat. A Mr. Irsay száraz, illatában fehér virágok, muskotály, citrusok, pont az, amit egy Irsaitól vár az ember. Ízében friss, gyümölcsös, üdítő és könnyed, fröccsben kiváló.

Fotózkodás után lefelé indultunk a Római úton, ami egy kavicsos-murvás út volt az erdőben. Irányban jók voltunk, én pedig elég határozottan léptem fel ahhoz, hogy a kis csapatom ne sejtse meg, hogy fogalmam sincs, hogy pontosan merre vezet ez az út. Elhaladtunk a Szántódpusztai Kulturális Központ mellett, ahol egy pillanatra megálltunk megemlékezni az Alkotótáborról, majd legurultunk egy elágazásig, onnan pedig Balatonföldváron a sárga jelzésnél lyukadtunk ki - ahonnét a Kutya-kör túránk is indul - így már könnyen visszataláltam a bicikliútra.

img_20190608_113240.jpg

Balatonlelléig suhantunk, ahol újabb kihívás következett, a Kishegy meghódításának formájában. Itt több borászat is található, tavaly már jártunk erre pezsgőzni a Garamvári Birtokon, most viszont egészen a hegy tetejét céloztuk meg, mert régen jártam már fent és szerettem volna, hogyha ott ebédelünk. A Kishegy majdnem 300 méter magas, a Külső-Somogyi-dombsághoz tartozó Gamási-hát része, a tetején található egy gyönyörű, kicsi kápolna, melyet Szent Donátnak, a szőlősgazdák védőszentjének tiszteletére emeltek 1758-ban.

img_20190608_142257.jpg

A Majthényi Présházba tértünk be, az egykori vincellérház 1784-ben épült, ma étteremként üzemel és csodálatos panoráma tárul innen a szemünk elé. A remek „újhullámos-magyaros” ételek mellé az Ikon és a Konyári borászatok borait kínálják.

img_20190608_142841.jpg

Az Ikon borászatot 2007-ben alapították, szakmai vezetője Konyári János, közel 40 hektáron gazdálkodnak. Elsősorban vörösboros a profiljuk, egyik kedvencem tőlük (már csak a neve miatt is) a Tulipán cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, syrah cuvée. A Konyári borászatnál szintén a kékszőlőkön van a fókusz, 38 hektárt művelnek. Chardonnay-t kóstoltunk, ami reduktív eljárással készült, virágos, almás illatú, élénk savú, kedves bor.

Első napunk utolsó állomása az egyik kedvenc helyem, a bélatelepi Sellő büfé volt. Szerintem innen a legszebb a kilátás a Déli-partról és a strandnak is van egy különleges hangulata. Külön öröm volt, hogy a Sellőben Kristinus borokat kínáltak, a Birtok fehéret és az Irsait kóstoltuk. A Birtok fehérről: „Birtokunk 55 hektárjának legjava, talpig fehérben. Minden cseppje tartalmaz: Chardonnay-t, Balatont, sárga muskotályt, Sauvignon Blanc-t, napsütést és szürkebarátot.”

img_20190608_171059.jpg

Első szállásunk Balatonkeresztúron volt, ami tulajdonképpen Balatonmáriafürdő, egy hatalmas házban, ahol mindenkinek jutott külön szoba. A Szkítában vacsiztunk egy jót, majd egy kis levezető fröccsözés után álomra hajtottuk a fejünket.

Második nap reggeli és kávé után útra keltünk és meg sem álltunk Balatongyörökig. Gyors frissítés, aztán irány Badacsony, Katinak ezúton is köszönjük a lángost! „Kötelező megálló”, a Pláne Borterasz következett, ahol a 2HA frissen degorzsált rajnai rizling alapú pezsgőjét kóstoltuk, olivás-grépfrútos garnélaráknyárs kíséretében. A pezsgőnek kell még egy kis idő, „cava” stílusra hajaz, illatában citrusok, virágok és érett alma, ami az ízében is visszaköszön, selymes, krémes buborékok kíséretében.

img_20190609_140549.jpg

Éppen aznap került megrendezésre a Szent György-hegyen az első balatoni Lick the Click, amit nem hagyhattunk ki. Szemfüles barátnőm az eseményben talált egy taxi számot, így parkolópályára tettük a bicajokat és felkocsikáztunk a Bencze családi birtokhoz. Itt még nem jártam, a két legyet egy csapásra alapon amíg a társaság zenét hallgatott és a fa alatt hűsölt, lekóstoltam a borokat. A kedvencem a Gemini pezsgő lett: 100% pinot noir, négy éves érlelés, 3 g maradékcukor. Illatában zöldalma és trópusi gyümölcsök, lendületes savak és zamatos gyömölcsösség a kortyban, elegáns struktúra, lágyan olvadó, apró buborékok. A hegyről gyönyörű kilátás nyílt a Badacsonyra és a Balatonra, a rendezvényen ott volt a sommelier is, aki nagyon profin prezentálta a borokat, az egyetlen negatívum az árnyék hiánya volt, pár napernyő kellett volna az óriási hőségben.

img_20190609_151315.jpg

Kis kitérőnk után Balatonudvari felé haladtunk tovább, Révfülöpön a Rév büfében ittunk egy szuper jegeskávét és elkészítettem az elmaradhatatlan „hattyas” fotókat is.

img_20190609_183556.jpg

A „hobbit házakra” emlékeztető Gesztenye Nyaralóparkban szálltunk meg, és a Kalóz Strandbisztróban vacsiztunk. A hamburgereik isteniek és tartják több környékbeli pincészet borait is: Dobosi Borház, Skrabski Pincészet, Gyulki Pince, Söptei Pincészet. Söptei Balatonbort és a balatoncsicsói Szabó és Fia Borpince Aranyom késői szüretelésű olaszrizlingjét kóstoltuk. Ez utóbbi töppedt szőlőszemekből készült száraz bor, aranysárga szín, sűrű textúra, mazsolás, mézes, behízelgő illat, komplex, hosszú korty érett barackkal és egy kis mandulás kesernyével.

img_20190609_205936.jpg

Harmadik napunk reggelén megtudtuk, hogy a fövenyesi strandra lehet gasztrojegyet venni, és bár nem volt az étlapon reggeli, a La Plage csapata mégis egy fennséges omlettet rittyentett össze nekünk, hogy újult erővel vághassunk neki az utolsó szakasznak. Egyetlen fix programunk egy kóstoló volt, az aszófői Kecze & Hady Kézműves Pincészetnél. Ebbe a napba is sikerült belecsempésznem egy kis „offroad” szakaszt, Örvényes után egy földút formájában, melynek végén a szomszéd kertjén keresztül sikerült megérkeznünk a helyszínre, ahol Kecze Zoltán és felesége Adrienn tárt karokkal vártak minket.

img_20190610_122742.jpg

Zoltán alapvégzettsége közgazdász, 2002 óta készít borokat, bio gazdálkodást folytat 4 hektáron. Kóstoló sorunkból egy fehér és egy vörösbort emelnék ki: a Bor’Dame egy olaszrizling, Adrienn kedvence. A név is erre utal, „oldalbordám, egy kicsit megfranciásítva”– mondja Zoltán nevetve. Személyes kedvencem a Zsófia cuvée, ami stílusát tekintve számomra az újvilági vörösökhöz áll közel, illatában piros bogyós gyümölcsök, füst és kávé, selymes, telt korty, közepes tanninokkal. Megnéztük a kétszáz éves pincét is, ahol szépen sorakoznak a hordók, itt ugyanis minden tétel hordóban, spontán erjed és érlelődik.

img_20190610_123147.jpg

Kóstolgatás után felkerekedtünk és legurultunk Füredre, ahol strandoltunk, majd utunkat folytatva Kenese magasságában pihentünk egyet egy mogyorókrémes palacsinta erejéig, végül az útról ismét kicsit letérve megtaláltuk az akarattyai magaspartot, ahonnan hosszában lehet látni a Balatont.

img_20190610_200219.jpg

Szabadisóstón feltankoltunk rántott húsos szendvicsekkel és gyönyörködtünk a naplementében, majd lecsorogtunk Siófokra, ahol egy hideg sörrel lezártuk a Balatonkört. Hihetetlenül büszke voltam a kis csapatra, akik a hőség ellenére is, árkon-bokron át hősiesen tekertek és nem szidtak (nagyon) az emelkedők miatt. Lesz még hasonló kaland, „stay tuned”!

img_20190610_195137.jpg

ajánló beszámoló Balaton 2HA Podmaniczky Konyári Szkíta Kristinus Bencze Pláne Badacsony Kőhegyi kilátó Kishegy Majthényi Présház Szent Donát kápolna Sellő büfé Kalóz strandbisztró Kecze&Hady Szabó és fia

2019\05\23

Kutya-kör Balatonföldvár

Április 21: verőfényes Húsvét Vasárnapra ébredtünk és mivel a hőmérséklet is kedvező volt, már nyári szerelésben tudtuk megejteni a borkóstolással is megspékelt balatonföldvári kis(kutya) körünket, amelyet – mivel igen jól sikerült – majd talán másoknak is megmutatunk. Miért kutya? Mert szerintem nyomvonala egy kutyára hasonlít (lásd lent). Akár az északi, akár a déli parton vagyunk mindig szeretek eltávolodni a Balatontól, mert ilyenkor kerül kontextusba a víz, és nem csak az általában kékes tükrét látjuk, hanem az előtte sorakozó legelők, szántók, gabonatáblák, repcemezők színpompáját is, amelyeket gyakran állatok legelészése színesít tovább. Egy-egy találkozáskor gyakran rádöbbenek a bamba marha kifejezés találóságára.

img_20190421_115453.jpg

A Balatonföldvár központjában található Tourinform iroda elől indultunk és a sárga jelzésig még Földváron belül kerekeztük Szántód irányába. A sárgán idővel magunk mögött hagytuk a házakat, közben enyhén, folyamatosan emelkedve nagyjából száz méterrel a Balaton fölé kerültünk, így hamar szép panorámában gyönyörködhettünk.

kilences-teto.jpg

Elérve a Kilences-tetőt a sárga jelzést sárga+-ra cseréltük, amit egészen az M7-esig követtünk. Egy felüljárón volt lehetőségünk egy kicsit az autópálya forgalmát felülről szemlélni, ami ugyan nem természetközeli, mégis rövid időre magával ragadja a nézelődőt, pláne, ha kamion, vagy magas jármű jön, mert úgy érezhetjük ilyenkor, hogy szinte rá tudnánk lépni. Az ember alkotta csodák után ismét a természet szépségeire váltottunk vissza: leereszkedtünk egy völgybe, amiből hamar ki is jöttünk, majd az Ágasvári-pihenőhöz jutottunk, ahonnan ismét gyönyörű kilátás nyílik a „kontextusba helyezett” Balatonra, sőt egy esőbállóval is kedveskedik a kirándulóknak ez a pont. Ezen a dombocskán ül a Kőrőshegyi völgyhíd keleti vége.

img_20190421_102714.jpg

A pihenő után átmentünk egy sztráda fölötti zöld folyosón és jelzést váltottunk; a zöldre, de ezt sem követtük sokáig, mert inkább begurultunk az úton Bálványosra. Bálványoson kiemelendő a (dél felé) lejtős négy isteni hajtűkanyar, valamint a Zöld Macska kocsma, aminek épületében panzió is található, és éppen eladó.

img_20190421_105109_1.jpg

A gyors frissítés után visszatértünk a zöld jelzésre, amit Kötcséig követtünk. Előbb azonban leereszkedtünk a Jaba-patak mellé, ami Pusztaszemesig kísért minket. Tovább követve a zöldet egy kis kitérővel (zöld L jelzés) felkerestük a Kereki területén található Fehérkő várát.

fotojet_1.jpg

Visszatérve a zöldre utunk hamarosan egy 1977-ben épült állami földmérőtorony mellett vezetett el. Ilyen toronyból több is van a környéken. 

fotojet_1_1.jpg

Innen egy szuper gurulással érkeztünk Kötcsére. Hiába csak földút, gyakran kezelik, és ha nem hagy nyomot a sárban egy-egy traktor, ami megszáradva már kellemetlen felületet eredményez, szinte simább, mint egy aszfaltút. Kötcsén a Buzás pincészetet kerestük föl, és vettük sorra borait.

A Buzás Pincészetnél a Kötcse-Szólád Hegyközség területén termett szőlőkből készítenek elsősorban fehér és rozé borokat. Saját szőlőterületük nincs, felvásárolják a gyümölcsöt a környékbeli termelőktől. A 2010-ben alapult cégnél elsősorban reduktív technológiával készülnek a borok. Buzás János fogadott minket, aki körbevezetett a borászati üzemben és a hűvös kóstoló terembe tessékelt a társaságot, hogy bemutassa szotimentjét. Egy kellemes, üde Irsai gyöngyözővel kezdtük a sort, amit egy kirobbanóan illatos 2018-as Cserszegi Fűszeres tartályminta követett. Ez a bor ígéretes lesz, az illatában domináló szőlő és zöldalma az ízében is visszaköszön, lendületes savai vannak, emiatt friss, ropogós.

img_20190421_145251.jpg

Két chardonnay következett eztán, a 2017-es illatában érett alma és banán, ízében vajasság, krémesség és némi édesség a maradékcukor tartalmának köszönhetően. Ez a bor szerintem már egy kicsit lusta. A 2018-as illata kevésbé intenzív, viszont lendületesebb a korty, ebben 18 g a maradékcukor, hűtött erjesztéssel készült. A kedvencem a sorban a 2018-as Királyleányka volt, illatában mangó és citrusok, ízében bodza, szép savak, vakon kóstolva biztos, hogy sauvignon blanc-ra tippeltem volna. Aztán következett egy 2017-es Olaszrizling, egy 2018-as merlot-kékfraknos rozé (50-50 a házasítási arány) és végül a Dögös Vörös, ami a társaság kedvence lett, meggyes, fűszeres, de könnyed merlot-kékfrankos házasítás.

A borozgatás után már Balatonföldvár felé vettük az irányt: Szóládig követtük a főutat, majd a zöld+ jelzésre váltottunk egy betondarabokból álló úton, ami a löszbe vájt pincék között vezet föl egy dombocskára, amin a völgyhíd nyugati vége csücsül.

img_20190421_164108.jpg

Innen legurultunk a völgyhíd lábához, alatta megálltunk és pár pillanatig, csodáltuk e monumentális építményt. A legurulás ismét kiváló volt, mert bár a betonelemek illeszkedése nem tökéletes, az út a szélei felé enyhén emelkedik, így a kanyarokban jól ki lehet használni a döntött pálya előnyeit.

A zöld+-ról egy rövid jelzetlen szakaszon átvágtunk a pirosra, ami már visszavisz Balatonföldvárra. Egy erősebb kaptató után, aminek a tetején ismét egy magasságba kerültünk a viadukttal, a döntően lejtős Földvári Parkerdőn keresztül érkeztünk meg Balatonföldvár magaspartjára, ahol a nem túl régi hajót stilizáló kilátó és Hajózástörténeti Múzeum is áll, előtte pedig a Skálát, Bujtor István hajóját lehet szemügyre venni. A magasparton óvatosan elgurultuk a Kilátó Presszóig, ahonnan gyönyörűek a naplementék, illetve a Tihanyi-félsziget is kellően közel van ahhoz, hogy akár a szintén nem túl régi Apát-hegyi kilátót is láthassuk.

5cd701978bfe5dc391c7d959.jpg

Kb. 53 km-t bicikliztünk, 700 m szintemelkedéssel, nagyjából 8 óra alatt, amiben a pihenők és a borkóstoló is benne voltak.

capture.JPG

Szerzők: GyöngyiTT és JuxiTT 

beszámoló túra biciklitúra Balaton Balatonföldvár Kötcse Buzás Déli part Kutyakör Kereki vár wineriders

2019\05\22

Pohárral Egerben - Nyárindító séta borral

Június 1-jén Egerben ünnepelhetik az odalátogatók a nyár első napját az Egri Borműhely tíz pincészetének boraival, gasztrofinomságokkal és egy izgalmas városi sétával. Érdemes felfedezni a történelmi várost úgy, ahogy még sosem: egy pohár borral a kézben!

Városnézés borral

Koklács Kata és Gál Veronika három éve szerveznek és vezetnek sétákat Egerben és környékén, ahol a város nevezetességei mellett a másik főszerep mindig a boré. Mindketten itt nőttek fel, a szőlő és a bor elválaszthatatlan az életüktől, ahogyan a város szeretete is. A programjaikon változatos útvonalakon sétálnak, és közben több pontokon megállnak a vendégekkel, hogy bort kóstoljanak, betérjenek egy étterembe pár finom falatra, és az idegenvezető érdekes történetein keresztül megismerjék a város titkait.

Extra kiadás

Ez a nyárindító sétálókóstoló azért is rendhagyó, mert még sosem volt, hogy ennyi borász csatlakozott volna az eseményhez. Az Egri Borműhely tíz pincészetével lehet találkozni, és az ő boraikat megkóstolni a helyszíneken.

A Gál Tibor Fúzióban a welcome drink után pincetúra következik, majd az Érseki Palotában egy kis kultúra, a Senator-Házban és a Brumbrum Büfében pedig a gasztronómia lesz a középpontban. Miután megpihennek a vendégek a Petrény Borbankban, továbbsétálnak a Végvári vitézek terére, és betérnek a Thummerer Borszaküzletbe. Az Eszterházy Károly Egyetemen a birtokigazgató vezeti körbe a vendégeket az épületben, és a séta végül – igaz, az utolsó állomáshoz transzfer visz el mindenkit – Bolyki Jánosnál ér véget.

De nem úgy a mulatság, hiszen a Bolyki-völgyben éppen ezen a hétvégén tartják a Feszt!Eger rendezvényt, és jobbat el se lehet képzelni, mint ezen a különleges helyszínen, egy volt kőfejtőben borozni és közben koncerteket hallgatni.

wine_and_go_egri_bormuhely_extra.jpg

Fotó - wine&go

Bikavér és csillag

Mindegyik helyszínen lehet majd bort kóstolni (összesen tízfélét), és mivel az Egri Borműhely tagjainak kiemelten fontos a bikavér és a csillag, úgy gondolták, hogy ezekből állítanak össze egy izgalmas sort a vendégeknek. A könnyed, üde fehértől a komolyabb, dűlős egri csillagokon át a vibrálóbb és testesebb bikavérekig a két bortípus sokféle arcával megismerkedhetnek a résztvevők, miközben a helyszíneken a borászok mesélnek a borokról.

Információk az esemény Facebook oldalán. 

Az Egri Borműhelyről 

Az Egri Borműhelyt tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre. Világos volt számukra, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és így érhetnek el eredményeket a borvidék ismertségének növelésében. Az irányt a borkínálat továbbfejlesztése, a meglévő márkák pontosítása és a legmagasabb borkategória meghatározása rajzolta ki. A gyakorlatban mindez az egri bikavér megerősítését, az egri csillag piaci megszilárdítását, a Szépasszony-völgy újradefiniálását, az egységes Egri palack megalkotását és bevezetését, valamint azt a törekvést jelenti, hogy igyekeznek vonzóvá tenni a helyi borokat a fiatal fogyasztók számára.

Az Egri Borműhely tagjai: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Egri Csillagok Zrt., Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet.

Készült a sajtóközlemény alapján. 

Eger Bor Feszt!Eger Egri Borműhely Pohárral Egerben

2019\05\08

Az egri csillagok napsütésben ragyognak a legfényesebben

Nyáron, ha könnyed, friss borokat keresünk, érdemes az Egri borvidék egyik kiemelt borát, az egri csillagot választanunk. A laza és trendi fehér házasítás már nem csak a borvidéken hódít.

Az Egri borvidék éghajlatára a hűvös klíma és az átlagosnál alacsonyabb csapadékmennyiség jellemző. Ez a kombináció egyaránt kedvez a fehér és a kék szőlőknek is, amelyekből sokféle található itt. Ennek a sokszínűségének köszönhető, hogy Egerben a házasítások készítése régi hagyományokra tekint vissza.

Mivel a szőlőterületek majdnem felét a fehér fajták teszik ki, így 2010-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy az egri bikavér párjaként egy fehér házasítás szabályozását is kidolgozzák. Először tíz pincészet lépett színre egri csillaggal, majd az egymást követő évjáratokban ez a szám fokozatosan nőtt.

egricsillag_1_foto_busak_attila.jpg

Fotó - Busák Attila 

„Mára már szinte nincs is helyi borászat egri csillag nélkül, és több erre fókuszáló rendezvényt is tartunk Egerben, a palackokkal pedig a fogyasztók a boltok polcain és az éttermekben is találkozhatnak” – összegzi Bolyki János. „Mi arra törekedtünk, hogy egy lendületes, gyümölcsös bort készítsünk, ami egy vagány címkével és a könnyen nyitható csavarzárral a mindennapok bora lehet, és látjuk, hogy a fesztiváljainkon is népszerű az egri csillag.”

 Az egri csillag legalább négyféle szőlőfajtából álló házasítás, amelynek legalább a felét Kárpát-medencei fajták teszik ki. Három kategóriája van, a classicus, a superior és a grand superior, amik mind száraz borok. A classicus általában friss, üde, intenzív gyümölcs- és virágaromákat érezni benne, és ha fahordós érlelést is kap, akkor sem lehet uralkodó benne a hordós jegy.

egricsillag_4_foto_busak_attila.jpg

Fotó - Busák Attila 

Ez az a borfajta, ami tökéletes a nyári szezonra. A szőlőfajták házasításának köszönhetően kiküszöbölhetőek az évjárathatások, és a variációk száma szinte végtelen, így mindenki megtalálja a kedvencét közöttük, akár a kissé feszesebb savú, neutrálisabb, vagy az érett gyümölcsökkel teli, illatosabb stílus áll közel hozzá.

Ezek a könnyű, friss tételek a mindennapok borai. Tökéletesek egy hétköznap esti gyors vacsora mellé, akkor is jó választás, ha átugranak a barátok, vihetjük magunkkal piknikre, biciklitúrára vagy vízpart mellé, de ne habozzunk csak úgy magunknak is bontani egy-egy palackkal munka után.

A stílusához pont jól passzolnak a nyári fogások. Egy-egy izgalmas összeállítású szendvics, egyszerűbb tésztaételek, csirkesült, szezonális zöldségek, halburger, saláták, tengeri ételek – látható, hogy nem kell bonyolult ételekben gondolkodni a classicus egri csillag mellé.

egricsillag_3_foto_busak_attila.jpg

Fotó - Busák Attila 

További infók itt:

Facebook: https://www.facebook.com/egribormost/
Instagram: https://www.instagram.com/egri_bor_most/

Készült a sajtóközlemény alapján.

Eger Bor Bolyki Egri Csillag Egri Borműhely Egri Bor Most

2019\05\02

Prosecco jégkrémmel? Naná!

Megnyitott a MOST 1st Floor!

Április utolsó hétvégéjén (újra) nyitotta kapuit a Zichy Jenő utcában található MOST Kortárs Bisztró első emelete, a 1st Floor. Még emlékszem, hogy régen is csíptem a nyitott tetőteraszt, melyet 2014-ben sajnos bezártak, MOST viszont szerdától szombatig önálló borbárként ismét üzemel. Farkas Péter üzletvezetővel beszélgettem a nyitás előtt a tervekről és a hely koncepciójáról.

img_20190418_182016.jpg

Ilyen volt

Jó pár borbár van a belvárosban, borterasz viszont kevés, a 1st Floor ebben is egyedi. A borlap összeállításánál Péter szabad kezet kapott, a kínálatban megtalálhatók borkoktélok, kézműves sörök, olasz borok és prosecco-k, röviditalok és persze válogatott tételek a hazai pincészetek kínálatából. Péter Csopakon töltötte vendéglátós gyakorlatát, innen a kötődése a balatoni borokhoz és sörökhöz, melyekből több is szerepel az itallapon.

received_2213310842086996_1.jpeg

Ilyen lett

A Tom George-nál eltöltött évek alatt Péter megismerte az olasz borokat, kedvencei közül párat viszontláthatunk a választékban. Tervei között szerepel, hogy különféle rendezvényeket is szervezzenek a teraszon, a családbarát eseményektől kezdve a művészeti programokon át az élőzenés estékig, ahol főként magyar jazz és pop formációk mutatkoznának be. Lesznek borbemutatók és számíthatunk pár nem mindennapi ötletre is, mint például a „hajvágás és bor est”, ahol a bevállalósoknak mesterfodrászok a kedvenc borukhoz álmodnának frizurákat. Érdemes figyelemmel kísérni az oldalukat!  

A Grand Opening Hétvégén mi is fent jártunk a legjobb barátnőmmel kipróbálni a helyet. A pultban Péter és Borkesz Ricsi hatalmas mosollyal fogadták a vendégeket és rögtön figyelmünkbe is ajánlották a ház különleges (bor)koktéljait.  Ricsi egyébként kertészmérnök – pontosabban növényorvos – de tanulmányai mellett magával ragadta a vendéglátás és a borok világa, így lett a Borbár egyik oszlopos tagja. Április legmelegebb kora estéjén a „Prosecco without any care” fantázianévre hallgató koktélra esett a választásunk, ami Terra Serena Brut és egy jégkrém kombinációja volt. Meglepően jó párosítás!

received_1322783361207664_1.jpeg

A borlapról két tételt emelnék ki, egy fehér-, és egy vörösbort.  Az első egy olasz fehérbor: Scaia - Garganega e Chardonnay 2018, Garganega 55% - Chardonnay 45%, illatában sárgadinnye, citrusok és banán, igazi mediterrán bor lendületes savakkal, ízében könnyed gyümölcsösséggel. A borászat Észak-Kelet Olaszországban található, Veronához közel, a Veneto borrégióban. A garganega a hatodik legelterjedtebb fehérszőlő fajta az országban, a híres Soave házasítás alapja. 

received_827353840975622.jpeg

A másik a délvidéki Maurer Oszkár 2016-os Kadarkája, ami részben a filoxéra vész előttről származó dél-csongrádi öregtőkék termése, spontán erjedt, 12 hónapig érlelődött tölgyfahordóban, majd szűretlenül és derítetlenül került palackozásra. Opálos szín a pohárban, illatában meggy, eper és egy kis bors, melyek ízében is visszaköszönnek, könnyed, de izgalmas tétel, nyárestékre és borsznoboknak is ajánlott. Aminek még külön örültem, hogy a borlapon viszont láttam a 10. VinCE Budapest Wine Show egyik számomra kedves borát, a soproni Linzer-Orosz borászat Zöldveltelinijét.

received_2379773632053509.jpeg

Péntek este is volt élőzene, Letár Anna, Péter barátnője gitározott és énekelt, aki most bontogatja a szárnyait, mint zenész, galéria-megnyitókon szokott fellépni. Többet nem is árulnék el a helyről, menjetek és próbáljátok ki! #fenttali

ajánló borkoktél Budapest Bor Maurer Borterasz Most 1st Floor Scaia

2019\04\16

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Ez a gondolat vezette Bujdosóékat, amikor a pincészetük honlapján és közösségimédia-felületein elindították tavaly tavasszal a helyi értékeket bemutató sorozatukat. Az időzítés nem volt véletlen, akkoriban kezdett formálódni egy összefogás a balatonlellei vállalkozások között, aminek természetesen az a célja, hogy megmutassák: a Balaton egész évben rengeteg programot nyújt.
bujdoso_2.jpg

Kép : Furmint Photo 

„Nekünk az egész életünk a Balaton, nem is értjük, hogy lehet, hogy olyan sokan mindössze a néhány nyári hónap alatt jönnek ide” – a cél az volt, hogy ezen az ellentmondáson változtassanak. Az elmúlt egy évben ennek elérésére minden hónapban bemutattak egy-egy rendezvényt, kirándulási célt, éttermet. Az elsődleges szempont az egész éves nyitvatartás és a minőség volt, ezek azok az értékek, amiket Bujdosóék szerint érdemes képviselni. Maguk is meglepődtek, hogy az első ötletelést követően már egy egész évre való tematikát össze tudtak állítani, a lista pedig azóta bővült, ami azt bizonyítja, hogy a környék rengeteg értéket rejt.

„Örömteli, hogy egész éven át nyitva tartó helyekről tudunk sorozatot indítani, ez 5 éve elképzelhetetlen lett volna. Azt látom, hogy a hasonlóan gondolkozó vállalkozások egyre bátrabban ajánlják egymást, felelősséget vállalva a másikért. Jó szívvel tesszük ezt, hiszen ismerjük egymást régóta, ez a borvidéken így működik már jó ideje. Az elmúlt egy év bebizonyította, hogy nem érdemes külső segítségre várni, az összefogásban olyan erő van, ami átsegít a nehézségeken” – mondta Bujdosó Ferenc. A pince számára egyébként sem újdonság az együttgondolkodás, az összefogás, hiszen a Balatoni Kör aktív tagjai, és annak indulása óta minden évben készítenek BalatonBort.
bujdoso_1.jpg

Kép : Furmint Photo 

Az elején egyévesre tervezett sorozat folytatódik, Bujdosó Ferenc szerint van még bőven téma a környéken, és az sem titok, hogy több pozitív visszajelzés érkezett a kezdeményezésükkel kapcsolatban.

„A Somogyi-dombság rengeteg olyan kincset rejt, amiket egyelőre még kevesebben ismernek. Emellett a parthoz közeledve azt látjuk, hogy egyre több minőségi vendéglátóhely jelenik meg, ma már 3-4 komoly minőséget képviselő éttermet tudunk ajánlani. Ha az idelátogatók megtapasztalják, hogy mennyivel izgalmasabb a déli part, mint azt elsőre gondolnák, akkor később visszatérnek hozzánk, hosszú távon pedig csak ez lehet a célunk.”

A sorozat eddigi részei elérhetőek a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet honlapján, ide érdemes ellátogatni az év során, ha új tippekre vagyunk kíváncsiak:

http://bujdoso.com/category/hirek/

Készült a sajtóanyag alapján. 

ajánló Balaton Bor Bújdosó