Balkán Borklub csapó 2 - Isztria

Horvátországról a gyönyörű tengerpartok, pálmafák, családi és baráti nyaralások vagy esetleg a horvát focicsapat parádés vb szereplése jutnak eszünkbe, kevesen gondolunk egyből a horvát borokra. A CEWI, a Pécsi Borozó és a WineSofa közös szervezésű Balkán Borklubjának második állomása éppen ezért Isztria volt, hogy közelebbről is megismerkedhessünk Horvátország két érdekes és különleges borával a malvazijával és a terannal. A kóstolóra egy esős, szinte már téliesen hideg napon került sor a budapesti Zenit Hotel Palace-ban. Ilyen napokon előszeretettel nézegetem a nyaralás alatt készült fényképeimet, hogy egy kicsit visszaidézzem a napsütést és a jó időt. A nosztalgiázásban most a borok is segítettek. A kóstolót Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője tartotta, aki a borok és az isztriai borvidék részletes bemutatása mellett színes történeteket mesélt saját utazási élményei kapcsán, így az első Borklubhoz hasonlóan a remek borajánlások mellé bennfentes útikalauzt is kaptunk. 

img_20181120_205021_1.jpg

Isztria mára Horvátország bor- és gasztrodesztinációjává nőtte ki magát, köszönhetően egyrészt annak, hogy ezt a területet kevésbé sújtotta a háború, így itt kezdett el a '90-es évektől leggyorsabban fejlődni a turizmus; másrészt a régiós összefogásnak, ami a tömegturizmusból újrapozícionálta a térséget, ahová mára a környező országokból (Ausztria, Olaszország, Szlovénia) egész évben érkeznek a (fizetőképes) vendégek. Isztria fő profilja a bor, a szarvasgomba és az olíva. Mindháromhoz kóstoló útvonalak kerültek kijelölésre, amelyek mentén az ide érkezők feltérképezhetik a helyi termelők kínálatát. 

Horvátországban 66 borvidék található kb. 25.000-30.000 hektáron, melyeket az idei bortörvény 4 borrégióba csoportosított: Szlavónia és Dunamente, fő profilja a grasevina vagyis az olaszrizling; Isztria és a Kvarner-öböl, ahol a malvezija és a teran teremnek; Dalmácia, ahol a plavac mali vörös szőlőből készítenek borokat és Közép-Horvátország, ahol mindenféle szőlőfajta jól érzi magát. Isztrián belül megkülönböztetjük a nyugat- (5800 ha), a közép- (210 ha), és a kelet-isztriai (100 ha) borvidékeket. Talaja jellemzően terra-rossa, a legnagyobb területen termesztett szőlőfajtája a malvazija, de találunk itt még kékfrankost, terant és poreci vörös muskotályt is. Ha a malvazija palackján IQ - Istrian Quality - jelzést látunk, biztosak lehetünk benne, hogy a bort szigorú minőségi előírásoknak megfelelően készítették. A helyi összefogás és közös brand építés egyik kiemelkedő eseménye a Vinistria kiállítás és borverseny, ahol természetesen a malvaziják is górcső alá kerülnek. 

img_20181120_190452.jpg

4 malvaziját kóstoltunk, az alaptól a prémium kategóriáig. A középkorban a horvátok malvazijának neveztek egyébként minden jó bort. A fajta a Jugoszláv tömegtermelésnek köszönhetően nem örvendett nagy népszerűségnek, ám mára sikerült a presztízsét helyreállítani. Nekem a sorból a Fakin családi "garázsborászat" bora lopta be magát a szívembe, és nem csak a nagyon ötletes "Fakin Good Wines" szlogenjük miatt. Gyümölcsös-virágos illat, friss, citrusos, enyhén trópusi gyümölcsös íz, már csak a tengerpart és a napfény hiányzik hozzá. Az este utolsó fehérbora a Matosevic pincészet Grimalda Bijela 2016 volt, ami egy 50% chardonnay, 25% malvazija, 25% sauvignon blanc házasítás. Más stílusú, mint a malvazija, ami azt is bizonyítja, hogy ez a terület is képes nagy bort adni. Barackos, virágos, kicsit fűszeres, karakteres fehérbor. 

img_20181120_204956.jpg

Az este második felében a vörösboroké volt a főszerep. Megkóstoltunk a Matosevic Grimalda Crna 2016 cuvée-t, ami 85% merlot, 15% teran és a horvátok kedvenc gasztroborát a Vina Laguna - Festigia Castello 2015-öt (50% merlot, 30% syrah, 20% cabernet sauvignon). A teran eredetén hosszú évekig vitatkoztak a szlovének és a horvátok, végül a kutatások megállapították, hogy a szlovén refosk és a horvát teran külön klónvariánsok. A kóstolt borok közül nekem a Coronica Gran Teran 2013 ízlett a leginkább, dűlőszelektált, hordós és palackos érlelést is kapott, illata szedres, szilvás, kicsit dohányos, jó savakkal, hosszú lecsengéssel. 

img_20181120_203327.jpg

Számos színes boros és nem boros program vár minket Isztrián, ellátogathatunk például Motovunba a Teran és Szarvasgomba fesztiválra, vagy a FilmfesztiválraRovinj-ban található Horvátország első Michelin csillagos étterme, a Monte. Livade-ben pedig térjünk be Zigante éttermébe, ahol a kiváló ételeket és jó borokat kóstolhatunk, nem mellesleg a tulajdonos Giancarlo Zigante találta meg a világ legnagyobb szarvasgombáját. Ha már erre járunk mindenképpen próbáljuk ki az "isztriai levest" is, ami vörösborból és olívaolajból készül, egy csipetnyi borssal. Jövőre folytatódik a Balkán Borklub sorozat, addig is rendelhetünk balkáni borokat a Pannon Borboltból.  

img_20181120_204937.jpg