IV. Juhfark Ünnep Somlón

A régi időkben a somlói juhfark gyógyító hatásairól meséltek a krónikák, és a legenda szerint, aki a nászéjszakáján ezt a bort fogyasztja, garantáltan fiú utódra számíthat. Aki pedig „somlait” kortyolgatott az este, annak másnapra magvas gondolatai fognak támadni. Október 12-én, egy verőfényes őszi napon negyedszer került megrendezésre a Tornai Pincészetnél a Somlói Juhfark ünnep, ahol 16 borászat 25 juhfark borát kóstolhatta a nagyérdemű.

Somló és a juhfark mára elválaszthatatlanok, pedig a fajta csak 1997-ben kapott állami minősítést. A somlói borászoknak, köztük Inhauser Istvánnak, Tornai Endrének és Fekete Bélának óriási szerepe volt abban, hogy az egyébként „kihalásra” ítélt juhfark mára Somló legismertebb szőlőfajtája legyen. Somló hazánk legkisebb borvidéke, mindössze kb. 600 hektár termőterülettel rendelkezik, melyen három tanúhegy, a Nagy-Somló, a Ság-hegy és Kis-Somlyó helyezkednek el. Az első kettő talaja bazaltos, bazalttörmelékes, ahogy a helyiek hívják „srétes”, ez utóbbié pedig mésztufa.

img_20191012_182727.jpg

„A juhfark maga az élet” – mondta megnyitó köszöntőjében Tornai Tamás, aki örömét fejezte ki, hogy ilyen szép számmal jelentek meg a látogatók a rendezvényen. A Juhfark ünnep a fajta reprezentatív sétálókóstolója, melyre a somlói borászok egy vakkóstolón válogatták be a legszebb tételeket. A juhfark egy neutrális szőlőfajta, mely fürtjének alakjáról kapta a nevét. Nagyjából 110 hektáron termesztik Somlón és még pár kisebb területen hazánkban, például a Balaton-Felvidéken a Dobosi Pincészetnél, akik az idei rendezvény meghívott vendégeiként voltak jelen.

img_20191012_124038.jpg

A juhfark egy „küzdelmes fajta”, nehéz termeszteni, mert tömött fürtű, vékony héjú bogyókkal, rothadásra hajlamos, ráadásul a foltosszárnyú muslica is nagyon kedveli. A somlói különleges, vulkanikus terroir az ebből készült borokban mutatkozik meg a legszebben – ez pedig az egész világon egyedülállóvá és egyre keresettebbé teszi a juhfark borokat. De mégis hogyan kerülnek a borba az ásványos jegyek? A szőlőnövény gyökérzónájában található vulkanikus kőzetek szivacsos szerkezetében a csapadékvíz meg tud ülni, és mikroorganizmusok jönnek létre. Ezek veszik fel a kőzetekből az ásványokat, és alakítják át a növény számára hasznos tápanyaggá. Ehhez kell a különleges mikroklíma, ami megkülönböztethetővé teszi Somlót a többi ásványos, vulkanikus borvidéktől.

img_20191012_131308.jpg

A sétáló kóstolón megízlelhettük ezt az „ezerarcú fajtát”, a reduktív, friss és könnyed boroktól kezdve a különböző szüreti időpontokban készült borokon át, a változatos hordóhasználati módokon keresztül, a komoly, hosszabban érlelt tételekig. Izgalmas utazás volt, melynek sokszínűségében mégis ott volt a közös „somlói stílus”. Nagyon nehéz volt kiválasztanom, hogy melyik juhfark ízlett a leginkább, hiszen mindegyik különleges a maga nemében. Tökéletes egyensúlyban volt Barcza Bálint juhfarkja, amely tartályban, új hordóban és használt hordóban is érlelődött, tartalmas, gazdag korty, mézes, sós, ásványos bor, hosszú lecsengéssel. A Kolonics Pincészet borai klasszikus eljárással készülnek: hozamkorlátozással, fahordós erjesztéssel és érleléssel. Ám a borokat a hordók „játéka” teszi egyedivé, Kolonics Károly ugyanis akáchordót, gőzölt tölgyfahordót, új-, és 60 éves tölgyfahordót is használ a borok érlelésére. Nálam az Álmos névre keresztelt, akáchordóban érlelt juhfark lett a befutó. Kóstoltam még kései szüretelésű, 2015-ös édes juhfarkat a Bodgán Birtoktól, ami legnagyobb meglepetésemre nem látott hordót, tartályban erjedt, cukortartalma egy 4 puttonyos aszúénak felel meg, illata és íze is hozta az aszús, aszalt barackos, mézes jegyeket.

somlo.jpg

A kóstolót színes programok kísérték: „utazás Somló körül” dűlőtúra, a Tornai Pince bejárása, Somlói Juhfark vs. a világ nagy vulkanikus borai workshop Fiáth Attila borakadémikus vezetésével, Tornai vertikális juhfark kóstoló 2018-2006 és kiállított a Kóstolónapok csapata is. A Kóstolónapok egy mobiltelefonos applikáció, melyben különféle gasztro-ajánlásokat érhetünk el, illetve fesztiválok alkalmával izgalmas játékokban vehetünk részt. Ezúttal a Somló kvíz és a bortrezor játék helyes megfejtői egy-egy palack kiváló juhfark borral és kézműves keksszel lehettek gazdagabbak.

75643555_410569182960990_4567357334547857408_n.jpg

Nagy izgalommal vártam Fiáth Attila workshopját, ahol olasz vulkanikus és somlói juhfark borokat kóstoltunk vakon és a résztvevőknek érzékszerveikre hagyatkozva kellett kiválasztaniuk, hogy melyik a juhfark. Nekem négy párosból háromnál sikerült, mert bár helyenként nüánsznyi, de mégis észrevehető különbségek vannak ásványos és ásványos borok között is. A döntésben általában az támogatott, hogy mivel az olasz borok mediterrán területekről származnak, illatukban felfedezhető a melegebb karakter, némi banános jegy, esetleg trópusi gyümölcsösség.

img_20191012_182120.jpg

Az ünnep méltó zárása volt a Tornai vertikális kóstoló, amely 2018-ból egészen 2006-ig repített minket vissza az időben. Prémium és Top Selection tételeket kóstoltunk, előbbieknél „starter” élesztőt használnak, utóbbiak spontán erjed. Számomra az egyik legkedvesebb tétel a 2016-os Aranyhegy Juhfark volt, ami fiatal kora ellenére már gyönyörűen egységes, kerek, fűszeres, gyümölcsös, nem kiugróan savas, nagyon szépen elkészített bor. A kóstoló két utolsó tétele is alátámasztotta, hogy a somlói boroknak jól áll az idő. A 2007-es Grófi Juhfark meleg karakterű, érett, mézes, aszalt gyümölcsös illatával, szelíd, de lendületes savaival, komplexitásával levett a lábamról. A 2006-os NR71 Juhfark nevét arról kapta, hogy 71 napig erjedt. Illatban visszafogottabb, lassan nyílik, savai lágyabbak, a hordóhasználatnak köszönhetően enyhén pörkölt jegyeket mutat, ízében füge, méz és aszalt barack, és természetesen visszaköszön Somló ásványossága az egész szájat betöltő, végtelenül hosszú lecsengésű kortyban.

img_20191012_194116.jpg

Egy idősebb juhfark szikár savai mellé bátran párosíthatunk akár nehezebb, fűszeres ételeket is, például töltött káposztával vagy keleti ételekkel is szépen harmonizál. Friss juhfark bor jól kísérhet fehér húsokat és magyaros ételeket egyaránt, érdemes halakkal is kipróbálni. Arról pedig, hogy a legenda igaz-e és valóban fiú gyermek érkezik, ha az ifjú pár juhfarkat fogyasztott a nászéjszakáján hamarosan beszámolok, ugyanis egy kedves kollégáméknál bővül a család és hamarosan fény derül a pici nemére is.

Köszönöm a meghívást a Kóstolónapoknak és a Tornai Pincészetnek!