Van benne kraft!

Főzdelátogatás a MONYOnál

Macskás vagy vagy kutyás? Sörös vagy boros? A magam részéről nem szokásom a „skatulyázás” és bár elsősorban borokkal foglalkozom, bizony szeretem a sört is. Nemrég egy szerencsés véletlennek köszönhetően betekintést nyerhettem az ország egyik első újhullámos sörfőzdéjének kulisszái mögé, ahol ízelítőt kaptam a sörkészítés rejtelmeiből és olyan különlegességeket is kóstoltam, mint például a kékfrankosos stout-ot*.

MONYO - A kezdetek

Kőbánya, Maglódi út. Hideg, ködös este. Bizonytalanul ballagok a sötétben, majd egy hatalmas kapunál mosolyogva fogadott és üdvözölt a Főzdeparkban Nagy Hunor, a MONYO Brewing Co. termelési vezetője. Korábban nem jártam még itt, sőt, sörfőzdében sem soha. „Itt volt az egykori Királyi Sörfőzde ipari parkja, majd a Globus konzervgyár” – magyarázza Hunor, miközben átvágunk az udvaron. A MONYOt 2014-ben alapította Pein Ádám és Németh Antal. Ádám a kereskedelemtől kezdve a vendéglátáson át sok mindennel foglalkozott, majd egy szép napon a Kálvin téri MONYOban megelégelte, hogy nem tudja stabil minőségű kézműves sörökkel kiszolgálni vendégeit. Innen jött az ötlet, hogy saját főzdét alapítson. Antal az első házisörfőzők egyike az országban, „zugfőzdéjében” készült formabontó söreit széles körben ismerték. Ők ketten vágtak bele a „kompromisszummentes, komplex élményt adó” kraft sörök gyártásába a MONYO égisze alatt. Maga a Főzdepark egyébként 2016-ban jött létre a MONYO, a Mad Scientist, a Horizont Sörök valamint a HopTop Brewery összefogásával.

img_20200108_192733_1.jpg

Hogy készül és mitől kraft egy sör?

A kraft sörkészítés az újhullámos, modern kisüzemi sörfőzés filozófiája. Ezek a sörök is malátából, komlóból, élesztőből és vízből készülnek, ám a tömegesen gyártott sörökhöz képest igyekeznek különleges, komplex élményt nyújtani a fogyasztóknak. A MONYOnál már körülbelül 80 féle sört készítettek, tavaly 37 különböző változatot, összesen kb. 240.000 literes mennyiségben. Malátából 40-60 félét használnak, komlóból (amit, mint kiderült illóanyag tartalmának megtartása érdekében fagyasztva kell tárolni) 20-30 fajtát. A borhoz hasonlóan a sör is erjedhet spontán, a főzdénél vannak is ilyen sörkülönlegességek. No, de nézzük a folyamatot. A maláta és a víz a cefrézőkádba kerül, majd leszűrik és átszivattyúzzák a komlóforralóba, ahol (meglepő módon) hozzáadják a komlót is. Ez után a sört lehűtik és élesztő hozzáadásával irányított hőmérsékleten tartályban erjesztik. 3-4 hét után kerül palackozásra vagy (sörös)hordóba. Ami számomra érdekes volt, hogy a borokkal ellentétben a söröket palackozás során előbb címkézik és az után hidegen töltik meg, hogy ne habozzanak fel. A különböző sörtípusokra nem térnék ki, viszont van ez a sörös bor – boros sör, amiről még mesélnék egy kicsit.

41.jpg

A sör-bor hibrid

Most akkor sörös bor vagy boros sör vagy mégis micsoda? A MONYOnál már 2016 óta kísérleteznek a sör-bor hibridekkel (Anubis sorozat, Gizella és Balassa pincészetekkel történő koprodukciók), a Hungarian Terroir széria célja pedig az, hogy a sörökön keresztül mutassa be a magyar borvidékeket. A jelenleg öt sörből álló sorozat minden egyes darabjánál eltérő, hogy milyen sörbe és miként kerülnek bele a „borok”. Három spontán erjedt, mindegyik 0,375 literes „pezsgős” palackba került, parafadugóval lezárva. Egy kékfrankosos stout tartálymintát kóstoltunk, ami úgy készült, hogy az alapsört a kékfrankos törkölyével és a szőlő levével kifőzték, majd sörélesztő segítségével erjesztették ki. Ahogy melegedett a pohárban, úgy nyílt ki egyre jobban az illata, ami egyszerre volt sörös és boros, gyümölcs és élesztő, málna és karamell, igazán izgalmas párosítás. Fontos megjegyezni, hogy ez a „sör-bor” még nincs kész, további 9-12 hónapot kell érnie, mielőtt piacra kerül, íze és illata még nagyon sokat fog változni jelenlegi állapotához képest. Kíváncsian várom a végeredményt!  Azt is megtudtam, hogy az ilyen, erősebb söröket 12-14°C-os hőmérsékleten ajánlott fogyasztani.

img_20200108_204741_2.jpg

* Stout: Ír felsőerjesztésű (ale) erős, testes sör. A pörkölt maláta használata miatt színe a sötétbarnától egészen a feketéig terjed, csokoládés, kávés, karamellás ízjegyekkel.