Naptárba bevésni! Jön a Fiesta de Vino 2020!

A 2019 májusában először megrendezett, nagy sikerű grandiózus spanyol borkóstoló után nem volt kérdés: jöhet a folytatás! Magyarországon sehol nem lehet ennyi külföldi bort egy jeggyel, egy helyen kóstolni, és a Fiesta de Vino esetében igazi kuriózum a sok spanyol borász és borszakember jelenléte, akik miatt egy kicsit a napfényes Spanyolországban érezheti magát minden vendég.

Nagyobb, még szebb, még jobb

A Duna Palotát kinőve a második Fiesta de Vinóra a Stefánia Palotába költöznek az ibériaiak, méghozzá úgy, hogy az egykori úri kaszinó összes termét birtokba veszik a kerttel együtt. Tudta, hogy miért hívták Alfonzónak az egykori híres magyar bűvészt? XIII. Alfonz spanyol királytól kölcsönözte művésznevét, aki maga is megfordult a Stefánia Palotában, amely évekig az Osztrák–Magyar Birodalom egyik leghíresebb kaszinója volt.

dsc_8671.jpeg

Fotó - Fiesta de Vino

Egy jeggyel több mint 300 spanyol bor

Az elmúlt évek során az úgynevezett sétáló kóstolók szervezői lassan-lassan bonyolítottak a kezdeti „egy jeggyel mindent” konstrukción. Van, ahol különteremben vannak a különlegességek, amelyhez persze külön jegy kell, másutt a belépő csak néhány kóstolásra jogosít fel, utána fizetni kell minden kóstolt bor után. Megint máshol a belépő drágult nagyot. A Fiesta de Vino marad az egyszerű, és a vendégek számára tökéletes koncepciónál: egy belépővel az összes kiállító borát lehet kóstolni a nyitva tartás teljes ideje alatt (2020. május 15-én, 12.00–21.00). A jegyeket a tavalyi early bird áron egészen karácsony napjáig lehet megvenni, azaz 9900 Ft/fő áron a www.fiestadevino.hu oldalon. Karácsony után 10 900 Ft-ra, majd március 1-től 11 990 Ft-ra emelkedik az ár – érdemes tehát minél hamarabb jegyet venni. Ajándékkártya formájában is kapható a jegy a Vino Castillo spanyol borkereskedés pesti, Dob utca 7. szám alatti üzletében. Szakmai kedvezmény a 2020-as rendezvényre is igényelhető, ehhez a szervezőknek kell írni pontos titulussal és a munkahely megnevezésével az info@fiestadevino.hu címre.

59992226_981445418866955_4631366937262161920_o.jpg

Fotó - Fiesta de Vino

Sutba a mesterkurzusokkal, a bort élvezni kell!

Divat lett mesterkurzusokat tartani, azonban minden divat leáldozik egy idő után. Remek dolog nagy tudású szakembereket hallgatni, ahogy kiváló borokról beszélnek, de gyakoriak a vontatott, monoton előadások, ahol gyakran a 90 percből 60 percet „szárazon” tölt a kedves vendég. A Fiesta de Vino ezért nem is használja a mesterkurzus kifejezést, helyette az interaktív élménykurzus kifejezést vezeti be, ugyanis mindhárom előadás mozgalmas és szórakoztató lesz – unalom és szárazság kizárva –, természetesen úgy, hogy a szakmaiságon nem esik csorba. Mire lehet számítani?

– Buborékok harca

Volt már Paris Judgement, ahol a kaliforniai és a francia borok csaptak össze, a Berlin tasting során chilei borok mérkőztek európai ikonborokkal, a Fiesta de Vinón pedig spanyol pezsgők versenyeznek majd piaci versenytársaikkal. A szervezők ügyelnek arra, hogy azonos árkategóriájú és azonos minőségi szinten lévő termékek csapjanak össze. Igazi meccshangulat lesz Szeredi Zsolttal, a sztorikból kifogyhatatlan Vino Castillo borkereskedés-tulajdonossal és B. Németh Péter sportriporterrel.

dsc_8813_a.jpeg

Fotó - Fiesta de Vino

– Guía Peñín 90+

Nem 90 éves aggastyánok adnak elő, nem is muzeális borok kóstolója lesz. Spanyolországban a Guía Peñín az, ami az amerikaiaknak Robert Parker vagy a briteknek Jancis Robinson. Az ország legmérvadóbb, szigorú és objektív borkalauza, amelynek magas értékelése a legkomolyabb elismerés. A 90 vagy annál magasabb pontot elért borokat a borkommunikációt forradalmasító Santiago Rivas-Muñoz sztárblogger mutatja be, aki extrém előadásmódja (egyik videóján szellemnek öltözve kóstolt) és megvesztegethetlensége miatt kivívta a spanyol borászok megbecsülését.

– Élményterápia Pedro Ballesteros Torres MW-vel

A spanyoloké a világon a várható második leghosszabb élettartam, de 2040-re Japánt lekörözve az elsők lesznek. A hosszú élet titka a sok csevegés, a rendszeres borfogyasztás – és az e kettőből fakadó jókedv –, no és persze a mediterrán ételek. Mindezeket és az ikonikus spanyol borvidékeket a legnevesebb spanyol Master of Wine mutatja be, aki sziporkázó előadó, és nem mellesleg az EU egyik legfontosabb pozíciójú környezetvédelmi szakembere. Mi a legjobb Galíciában és miért? Mi az andalúzok kincse? Miért hódította meg a világot Rioja és miért tartják mégis sokan elegánsabbnak Ribera del Duerót? A mester megmutatja, és közben egy-két mediterrán falat is kerül a borok mellé – a hosszú élet érdekében.

Webcím: www.fiestadevino.hu

Szervező: Vino Castillo borkereskedés és borbár (Szeredi Zsolt és Szeredi Anna)

Szervező munkatársak: Nemos Creative (Németh Ágnes és Dobos Tamás)

Sajtóinformáció: Németh Ágnes, nemeth.agnes@nemos.eu, 06 20 479 5393

Készült a sajtóanyag alapján.