Aszú, te édes!

Az ünnepek bűvöletében gyakrabban kerülnek terítékre az aszúk, bár lehet, hogy a téli szürkeség és hideg miatt is jobban tud esni egy pohár édes bor, mint a nyári rekkenő hőségben. Több kezdeményezés is indult már arra, hogy az aszúfogyasztást ne kizárólag a karácsonyhoz és az ünnepekhez kössük, ilyen például a december 10-én megrendezett Aszúday, az aszú nemzetközi világnapja is. Úgy esett, hogy éppen aznap teszteltünk nyolc aszút a budai Borirodában megrendezett Borsmenta sajtókóstolóján. A teszt eredményei segíthetnek az aszúk közötti választásban karácsonyra vagy csak úgy. Íme az én top 3 listám.

_dsf0329.jpg

Fotó - Vető Gábor

A tokaji aszú a világ egyik legkiválóbb és legismertebb természetes édes bora, de mielőtt belevágnánk a kóstolt tételek elemzésébe, nézzük meg hogyan is készül! Tokajban az aszúkészítést a speciális mikroklíma, a Tisza és a Bodrog folyók, valamint a Zempléni-hegység közelsége teszi lehetővé. A folyók felől érkező hajnali párákat és az őszi csapadékot követő napsütéses száraz időjárás kedvez a botrytis cinerea gomba megtelepedésének és elszaporodásának. A gomba az érett szőlőszemeket támadja meg és elvonja belőlük a nedvességet. A töppedt, mazsola-szerű szemeknek így nagyon koncentrált és ízgazdag beltartalma lesz.

img_20181018_114401.jpg

A szemeket az évszázados hagyományokat követve kézzel, egyenként szüretelik, nem ritkán többször is megismétlik a szedést. Az aszúszemeket először egy nagy kádakban helyezik el, ahol a gravitáció folytán, ahogyan a szemek egymást préselik, lassan kicsepeg belőlük az eszencia. Ez után az aszúszemeket egy azonos évjáratú borban vagy erjedésben lévő mustban 24-48 órán keresztül rendszeres kevergetés mellett ázni hagyják. Az áztatás végére a bor felszínére emelkedő aszútésztát eltávolítják, majd ezt préselik. A préselés során kinyert mustot végül aszú borrá erjesztik. A forgalomba hozatal előtt az aszúknak legalább 2 évig kell érlelniük, egy évig hordóban, egy évig pedig palackban. Az aszú speciális, 0,5 literes aszús palackban kerül forgalomba. Az aszúkészítés egy nagyon munka-, és időigényes folyamat, ami magyarázza az aszúborok magas árát is.

img_20181018_114245.jpg

A kóstolt aszúk között kettő 6 puttonyos, hat pedig 5 puttonyos volt. A legidősebbhez 2006-ban, a legfiatalabbhoz 2017-ben szedték a szőlőt, így ez utóbbinál még kicsit várni kell a forgalomba hozatalra. A tételeket vakon kóstoltuk, majd minden résztvevő pontozott, az eredményeket összesítettük és megbeszéltük. Ez a lista a saját pontszámaim alapján állt össze, a „hivatalos” végeredményről itt olvashattok. Aszút nem kóstolok (elég) gyakran, így izgalommal vártam a tesztelést. A „jó” aszú ismérve, hogy tökéletes harmónia uralkodik a cukor-sav-alkohol szentháromságon belül, tehát az édességet kompenzálja a savasság, amihez kellemes alkoholérzet társul. Hozzám leginkább a hűvösebb évjáratból származó, fiatalosabb, lendületesebb stílusú aszúk álltak közel.

  1. Béres Szőlőbirtok és Pincészet - Tokaji Aszú 5 puttonyos 2011 (89p)

Mély aranysárga szín, izgalmas illatában aszalt barack, édes hordófűszerek, lépesméz, földes jegyek és birsalmasajt. Sűrű textúra, gazdag korty, kerek savai (11,3 g/l) ellenpontozták a 154,5 g/l cukrot. Összetett, érett aszú.
_dro4209.jpg

Fotó - Vető Gábor

  1. Dereszla Pincészet - Tokaji Aszú 6 puttonyos 2009 (89p)

Közepes aranysárga szín, az illata kezdetben zárkózott, majd ahogy tárulkozik fel hihetetlen sokszínűséget mutat: őszibarack lekvár, füge, datolya, propolisz, karamell és gomba. A korty sűrű és krémes, kicsit cukorhangsúlyos (209 g/l), de savai még mindig lendületesek (9,4 g/l). Kora ellenére még bőven van benne potenciál.
_dro4205.jpg

Fotó - Vető Gábor

  1. Royal Tokaji Borászat - Tokaji Aszú 5 puttonyos 2016 (87p)

Talán ez a bor volt az egyik, ami leginkább az én stílusomat képviselte. Világos aranysárga szín, „zöldes”, trópusi gyümölcsös illat, sütőtök, kajszibarack lekvár. Ízében édesfűszerek, aszalt kajszi, szép textúra, lendületes savak (cukor 158 g/l, sav 9,9 g/l).

_dro4203.jpg

Fotó - Vető Gábor

A teljes borsor pincék szerint betűrendben:

Béres Szőlőbirtok és Pincészet: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2011; Dereszla Pincészet: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2009; Dobogó Pincészet: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2012; Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2016; Obzidian Bormanufaktúra: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2006; Pajzos Tokaj: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2016; Palkó Borok: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2017; Royal Tokaji Borászat: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2016.

_dro4181.jpg

Fotó - Vető Gábor