2019 kedvencei

Ahogy jó páran, év végén én is mérleget készítettem az elmúlt időszak eseményeiről, levontam a tanulságokat és összegeztem a történteket. Megpróbáltam összeszámolni, hogy hány bort kóstoltam tavaly, "sacc per kábé" 500-600 közé tenném. Gyakran kérdezik tőlem, hogy melyik bor a kedvencem, amire általában azt szoktam válaszolni, hogy évszak-, és hangulatfüggő. Van azonban pár bor, ami meghatároz egy adott évet, 2019 nálam a "kékfrankos éve" volt. Végül a jegyzeteim alapján összeírtam az év kedvenceit, mert listát írni amúgy is jó móka. Vigyázat, a felsorolás erősen szubjektív és termékmegjelenítést tartalmaz!        

Pezsgő – rengeteg pezsgőt volt szerencsém megkóstolni, különös tekintettel a spanyol cavakra és az olasz bubisokra. A cavakat nagyon megszerettem, így az élen holtverseny alakult ki az aktuális spanyol kedvencem és egy hazai tétel között. A Raventos i Blanc De la Finca 2016 gran reserva brut nature, illatában zöldalma és citrusok, határozott, mégis elegáns buborékokkal, kellemes toastossággal. A pincészet 2012 novemberében kilépett a DO Cava eredetvédelmi rendszerből, így a Corpinnat-hoz hasonlóan ezeken a pezsgőkön sem szerepel a cava megnevezés. Beszerezhető: www.aborbolt.com, még több cava: VinoCastillo Enoteka. Stílusban hasonlít rá a badacsonyi Sabar Borház Kéknyelű brut nature 2017 pezsgője, ami a pincészet 10 születésnapjára készült, nagyon tiszta és friss, főleg a gyümölcsösségre épülő pezsgő, zöldalmás, citrusos ízvilággal, élénk savakkal és apró buborékkal a légies kortyban. Maga a kéknyelű fajta is különleges, egyrészt mert női virágú, így porzópár közelségére van szüksége, másrészt mert a világon csak kb. 44 hektáron termesztik Badacsony környékén. A pezsgőből mindössze 2000 palack készült, a pincénél kapható. 2019 "best buy" tétele pedig nem más, mint a tokaji Zsadányi Pincészet Extra Brut 2017, amihez 3000 Ft alatt juthatunk hozzá a Borfalu Bortékában, nem mellesleg egy szépen elkészített, finoman élesztős, gazdagon gyümölcsös tradicionális pezsgő. 

401.jpg

Fehérbor – első nagy kedvenc Gizella furmintom 2016-os évjáratát már nem lehet az üzletekben kapni, így az év során próbáltam megtalálni az utódját. Novemberre sikerült is, a Revolution WineZ (már a pince neve is jó, nem?) Monsieur névre keresztelt furmintjának „személyében”. A pincészetet egy fiatal házaspár vezeti, a Mátrában, a Bükkben és Tokajban vannak területeik. A francia bisztró stílust idéző címkével ellátott Monsieur 2015 100% furmint, október elején szüretelték. Semmi áztatás, semmi botrytis, kíméletes préselés, irányított erjesztés tartályban 16 fokon, majd 7 hónapos érlelés zempléni tölgyfahordóban, melyet 2,5 év palackos érlelés követett. Illata lassan nyílik, ám később annál sokrétűbb, ananász, mandula, kajszibarack, virágok, a korty sűrű és elegáns, kellemesen ásványos és lendületesen savas, szép egyensúlyban van, hosszú lecsengéssel. Budapesten kizárólag a Wine&U Borbárban lehet beszerezni. 

img_20191105_215915.jpg

Rozé – A tavalyi év rozé meglepetése a Csongrádi Borvidéken tevékenykedő Gutpintér Örömborászat spontán erjesztett 2018-as kékfrankos rozéja volt. Nem sokat hallani a borvidékről, a borászat alig 1 hektáron gazdálkodik, szortimentjében megtalálhatóak a „kékfrankos arcai”, a reduktív eljárással készült rozétól kezdve a hordóban érlelt, spontán erjesztett vörösborokig. Mélyebb lazac szín, meggy, málna, virgonc savak és ízében kikandikál a kékfrankos vörösboros jellege is. A palackhoz hozzá van kötve a címke, amin kézi bélyegzéssel a présház stilizált rajta látható. Az üvegeket a borászat visszavásárolja és újrahasznosítja a fenntarthatóság jegyében. Budapesten kóstolható a VinoPiano Borbárban. 

img_20190509_172303.jpg

Vörösbor – már említettem, hogy 2019 a „kékfrankos éve” volt, kiváló tételeket kóstoltam a Kárpát-medence számos borvidékéről (Kovács Nimród – Eger, Balla Géza – Ménes, Káli Kövek – Badacsony, Hegedűs Pince – Erdély, Páger Pince – Mátra és még sorolhatnám), de a legmeghatározóbb a 2017-es Ráspi Kékfrankos volt, ami fiatal kora ellenére máris gyönyörű arcát mutatja, mi lesz még később? Erről a borról már írtam, amikor a Pécsi Borozó főszerkesztője, Győrffy Zoltán megkért bennünket, hogy műfaji megkötés nélkül osszuk meg az év borélményét. Kapható pl. a Bortársaságnál. Ezen kívül még kedves a szívemnek a Zsófia cuvée 2016 az aszófői Kecze-Hady Kézműves pincétől. Cabernet franc, cabernet sauvignon és portugieser házasítása, a borász lányáról kapta a nevét. Illatában érett piros bogyós gyümölcsök, aszalt szilva és kávé, amitől engem egy dél-amerikai borra emlékeztet. Ízében lágy, selymes tanninok, harmonikus, bársonyos, gyümölcsös korty, hosszú utóízzel. A címkék is nagyon különlegesek, Petrás Mária és csángó iparművészek kerámiáit és plasztikáit Kecze Zoltán borász Vincze László szentendrei papírmerítő barátjával álmodta a palackokra. Beszerezhető a Borbázisban vagy VinoPiano-ban. 

40.jpg

Nektek melyik borok voltak tavaly a kedvenceitek?