(nem csak Mindszenthavi) Mulatság Bodrogkeresztúron

Tokaj-Hegyalján ősszel pezseg igazán az élet, egymást érik a boros rendezvények. Szerintem ilyenkor a legideálisabb ellátogatnunk a Tokaji Borvidékre, még kellemes az időjárás, bepillantást nyerhetünk a szüretbe és kipihenhetjük a dolgos hétköznapok fáradalmait. Bodrogkeresztúr mellett sokan csak elhaladnak Tarcalról Mád felé tartva, én is most jártam itt először. Ez a festői kis falu is bőven tartogat látnivalókat: itt van a környék egyik legszebb temploma, a csodarabbi sírja, a Panoráma kilátó-pont, a Füleky-kúria és nem mellesleg számos kiváló borászat!

Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis mindig mosolygós borásznője tárt karokkal fogadott minket egy verőfényes szerdai napon, hogy körbe vezessen bennünket a szeptember 27-28-án megrendezésre kerülő X. Mindszenthavi Mulatság helyszínei között és betekintést nyerhessünk a programokra való készülődés kulisszái mögé. Először is megnéztük a borászatot, amely egy XIX. századi parasztházból lett kialakítva. A prés körül legyeskedő „muslicák számából” levonhattuk a következtetést, hogy a Nobilisnál már megkezdődött az idei szüret. Saci hisz a furmintban, tradicionális pezsgőket is készít belőle, 2017-es Barakonyi száraz Furmintja volt az idei dél-koreai sommelier bajnokság egyik felismerendő tétele, melyből a bajnok egy magnum palackot kapott különdíjként.   

img_20190904_101015.jpg

A borászattal szemben kialakított kóstoló teremben Berecz Stéphanie, a Kikelet Pince borásznője várt bennünket, hogy Sacival közösen mutassák be boraikat, melyekhez különféle magyar sajtokat párosítottunk a Zsendice Sajtbolt jóvoltából. A már említett Barakonyi Furminthoz például mi egy diós lágy tehénsajtot párosítottunk. Szeptember 28-án Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus mesterkurzusán további kombinációkat próbálhatnak ki az érdeklődők.

img_20190904_105152.jpg

Hamisítatlan nyírségi gombóclevessel, lepcsánkával és rétessel vártak bennünket ebédre a Betlehem Evangélikus Pihenőházban, ahol kényelmes szobákkal és bográcsozással készülnek a Mindszenthavi Mulatságra.

img_20190904_125528.jpg

Ebéd után egy rövid sétát tettünk a faluban, elhaladtunk a Magyar Motor Múzeum mellett és megcsodáltuk a XIII. században épült római katolikus templomot, melyben hatalmas gótikus festményeket és sírokat is találtak két évvel ezelőtt. A három tűzvészt és egy vihart is túlélt épület jelenleg restaurálás alatt áll.

img_20190904_135821.jpg

A templomtól pár lépésnyire található a közelmúltban szépen felújított, szálláshelyként is funkcionáló, XVIII. századi barokk stílusú Füleky-Kúria. A pincészet Füleky Györgyről, az Első Tokaji Bormívelő Egyesület alapító tagjáról kapta a nevét. A borász Brezovcsik György nevezte el a Tokajban engedélyezett hat szőlőfajta egyikét, a kabart (az itt portyázó kabar törzs után) ugyanis édesapja Brezovcsik László nemesítette azt hárslevelű és bouvier keresztezésével. A borászatnál megkóstolhatjuk Bodrogkeresztúr ikonikus, tavaly elhunyt gólyájának, Fülöpnek a nevét viselő száraz és édes házasításokat, melyekből a befolyó bevételeket a környék gólyafészkeinek karbantartásának támogatására fordítanak. A Mindszenthavi Mulatságra a kiváló borok mellett gitárkoncerttel is várják a látogatókat.

fotojet_2.jpg

Bodrogkeresztúron tevékenykedik az a cukrász, Kovács Gyula, aki a híres osztrák Michelin-csillagos Taubenkobel étteremben is dolgozott, most viszont házi készítésű szörpöket és lekvárokat készítenek feleségével, Gáspár Andival, Csicsörke márkanév alatt. Termékeikhez saját termesztésű, vagy a szomszédságból származó alapanyagokat használnak fel. Lekvárjaik közül nekem a narancsos barack mandulával lett a kedvencem, megéri benézni hozzájuk! A csicsörke egyébként egy, a pintyfélék családjába tartozó sárga kismadár, mely előszeretettel költ a környéken. A lekvárműhelyben aszúkat párosítottunk Nagy-Nádházi Réka, monoki cukrászmester fenséges süteményeihez, melyeket az aszúkkal együtt a Mindszenthavi Mulatságon is meg lehet majd kóstolni. A Rákóczi túróst vétek lenne kihagyni!

fotojet_3.jpg

Tartalmas programunkban egy kis henyélés következett a pazar panorámával rendelkező Henye Borászat teraszán. Bárdos Saci kislánya, Sacika a következőképpen festette le a helyszínt: „ha engem kérdeztek, a Henye olyan, mintha egy földönkívüli csészealj szállt volna le a földre.” A modern borászat a 2015-ös évjárattól kezdve a Dereszla cégcsoporthoz tartozik, itt készülnek a száraz borok és pezsgők. Borbár, rendezvényközpont, vendégház, kiváló kávé és a „Folyékony Arany” film premierje 10 évjárat aszúkóstolójával várja itt a nagyérdeműt a Mindszenthati Mulatságon.

img_20190904_164753.jpg

Utunkat terepjárókkal folytattuk a dűlők között, a Panoráma kilátó-ponthoz. A 2007-ben épült bodrogkeresztúri kilátó a 40 centiméteres magasságával nem igazán felel meg a magyar kilátó fogalmának, azonban meg kell hagyni, hogy a panoráma tényleg varázslatos. Innen pár lépésre található Reb Steiner Saje, a csodarabbi sírja, ahová ma is sokan zarándokolnak. A rabbi csodálatos tetteit legendák őrzik, messzi földről jöttek hozzá az emberek tanácsaiért. Bodrogkeresztúrra 1726-tól folyamatosan érkeztek a zsidó családok Galíciából, akik a görög kereskedőktől vették át a bor forgalmazását, és nagy szerepet játszottak a szőlőművelés és a bortermelés korszerűsítésében, az általuk készített kóser borok forgalmazásában. A faluban a csodarabbi (1851–1925) lakhelyén emlékház található.

img_20190904_172857.jpg

Ezt követően a Dereszla Vinotékát vettük célba, amelynek falába egy ágyúgolyó fúródott az 1848-49-es szabadságharc során. A 600 éves présházból kialakított Vinotéka alatt 1 kilométer hosszú, öt szintes pincerendszer található. A pincében lévő hangulatos kóstolóterem számomra a középkori lovagtermek hangulatát idézte, melyhez tökéletesen passzolt a 2013-as 5 puttonyos Aszú.

img_20190904_174506.jpg

Sajnos munkahelyi elfoglaltság miatt vissza kellett indulnom Budapestre, így a vacsoráról és legnagyobb szívfájdalmamra Patricius borháznál tartott pezsgős reggeliről lemaradtam, viszont megannyi kellemes emlékkel távoztam első (de bizonyára nem az utolsó) bodrogkeresztúri látogatásomról. A X. Mindszenthavi Mulatság részletes programja itt és itt érhető el. Aki teheti, látogasson el Bodrogkeresztúrra legyen részese az élményeknek!

Köszönöm a meghívást és a szervezést a Tokaj Nobilisnek és Bárdos Sacinak!