Petit Bateau

2020\04\02

Ingyenes házhoz szállítással segíti az éttermeket a NetPincér GO

Ingyenes házhoz szállítással támogatja a NetPincér a bajba jutott éttermeket áprilisban: országszerte 27 településen több száz étterem kínálatából díjmentes a NetPincér GO házhoz szállítás a hónap végéig, ezzel is segítve a hazai kávézók és éttermek életben maradását. A NetPincérnél az elmúlt három hét során összesen már több mint 900 étterem jelezte csatlakozási szándékát, a legújabb partner a Burger King, 41 hazai éttermével. Az ételrendelő portál folytatja alapítványokat támogató tevékenységét is: az oldalon keresztül a Magyar Vöröskereszt és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet közös járványügyi kezdeményezésére is lehet adakozni.

A hazánkban életbe lépett kijárási korlátozás következtében a kávézóknak és éttermeknek új működési modellre kell átállni ahhoz, hogy pótolni tudják a vendégforgalom kiesését: a járvány időszakában csak elvitellel és kiszállítással tudják biztosítani működésüket. Az eddig is több, mint 2000 éttermi partnerrel működő NetPincérnek az elmúlt három hét során már csaknem 900 étterem jelezte csatlakozási szándékát. A vállalat megnövelt kapacitásokkal, valamint szakmai támogatással biztosítja továbbra is az éttermeknek, hogy a lehető leggördülékenyebben folytathassák ételkiszállításukat a legbiztonságosabb körülmények között. A cég futárszám bővítéssel is reagál a szélesedő éttermi palettára: márciusban több, mint 200 új futárpartnert szerződtettek le.

img_4726.jpg

Ingyenes házhoz szállítás a hónap végéig

„Fontosnak tartjuk, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel támogassuk éttermi partnereink működését. Segítve azokat, akik likviditási gondokkal küzdenek, már március elején elérhetővé tettük azt a lehetőséget, hogy ideiglenesen átálljanak a heti elszámolásra. Most pedig arra biztatjuk több mint egymilliós megrendelői bázisunkat, hogy ételrendeléssel segítsék a bajba jutott vendéglátóhelyeket. Megkönnyítve a kisebb NetPincér GO éttermek helyzetét, most mi álljuk a szállítási költségüket, illetve 1-1 nagyobb partner is beszállt, hogy több alkalmazottjának biztosíthasson így munkát” – mondta el Blaumann Debóra, a NetPincér marketingigazgatója, aki azt is hozzátette, hogy ezzel 27 városban több száz étterem lesz elérhető díjmentes szállítással április 30-ig.

blaumann_debora_netpincer.jpg

Blaumann Debóra, a NetPincér marketingigazgatója

A beérkező csatlakozási kérelmek feldolgozásával folyamatosan bővül a NetPincér kínálata és figyelnek arra, hogy ne csak Budapestre, vagy csak a nagyobb városokba vigyék el a NetPincérezés élményét, hanem azt a lehető legszélesebb körben tegyék elérhetővé mindenkinek. 

Gyógyító szeretet a fertőzött gyerekekért

A NetPincér már lassan két éve biztosít felületén adakozási lehetőséget, ma már hat alapítvány részére. A legújabb partnerként csatlakozó Magyar Vöröskereszt munkáját március óta segíthetik a felhasználók, mellettük gyermekalapítványt, állatmenhelyet, nélkülözőket és közösségi erdőket is lehet támogatni. A járványügyi helyzet kapcsán megjelent egy új, aktuális támogatási lehetőség is, amely a Magyar Vöröskereszt és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet közös járványügyi kezdeményezését segíti. Az intézetbe bármilyen panasszal érkező gyerekek előszűrő vizsgálaton esnek át a Magyar Honvédség által a kórház bejáratánál elhelyezett sátorban. Akik a COVID-19 fertőzés irányában pozitivitást mutatnak, azok ellátása a Vöröskereszt segítségével kialakított vörös zónában történik. A NetPincér oldalán a „Gyógyító szeretet” fogását választók a vörös zóna működését tudják 1000 Forintos adományukkal segíteni. Az adakozási lehetőség kialakítása és támogatása mellett, ahogy minden beérkező adományt, a NetPincér ezeket az összegek is érintetlenül továbbítja az alapítvány felé és átvállalja a felmerülő tranzakciós költségeket is. Az alapítványi támogatás mellett a vállalat partnereit bevonva igyekszik segíteni az egészségügyi dolgozók étkeztetését is, hetente több alkalommal szállítanak reggelit, meleg italt és meleg ételt a Szent László Kórház munkatársainak, melyet szeretnének a továbbiakban is folytatni.

netpincer_web_szeged_belepett.JPG

Emelkedik az érintkezésmentes rendelések száma

A NetPincéren továbbra is biztonságos rendelni, a cég a minden rendelkezésére álló eszközével igyekszik edukálni a fogyasztókat arról, hogy hogyan érdemes rendelésüket leadni a járvány idején. Egyre több felhasználó kéri érintkezésmentesen étele kézbesítését, illetve fizet online, hogy egyáltalán ne is kelljen érintkeznie a futárokkal. Az érintkezésmentes NetPincér GO rendelések aránya jelenleg már 50 százalék körül mozog.  A vállalat számára a legfontosabb, hogy a megrendelők és a futárpartnereik továbbra is biztonságban legyenek, éppen ezért fokozottan és folyamatosan figyelnek mind a futárpartnerek, mind az éttermek biztonsági előírásokról való tájékoztatására és azok betartásának segítésére. Az eddigi tapasztalataik pedig azt mutatják, hogy a fogyasztók bíznak a NetPincérben, elégedettek a biztonsági intézkedésekkel és szívesen rendelnek még mindig online ételt.

Készült a sajtóközlemény alapján. 

Budapest Netpincér

2020\03\25

Egri borászok fognak össze az egészségügyi dolgozók étkeztetéséért

Az erejükön felül teljesítő egri egészségügyi dolgozókért fogott össze az Egri Borműhely és az Eger Lions Club. Az egyesület borászai összesen 1552 palack bort ajánlottak fel, aminek az árából finanszírozzák az 1552 elnevezésű programot. Ennek segítségével támogatják a kórházakban és a mentőállomáson dolgozók étkezését, hogy ők a betegekre tudjanak koncentrálni.

Hiába csak a járvány kezdeti szakaszában vagyunk még, már így is magasak a túlórák és az egymást követő 24 órás műszakok. Amennyiben a pandémiás karantén bevezetésre kerül az intézményekben, a dolgozók napokig vagy hetekig el sem hagyhatják a munkahelyüket. Lévén saját konyhával csak a kórház rendelkezik, az egészségügyben dolgozók élelmiszerellátása kulcskérdés. Az Egri Borműhely szeretné, ha ebben a rendkívüli helyzetben az értük dolgozók érezhetnék Eger lakosságának a támogatását.

egri_bormuhely_foto_nemes_robert.jpg

Fotó - Nemes Róbert

Bármely olyan intézmény dolgozóinak segítenek, akiknek a koronavírus-fertőzés által keltett kihívásban erejükön felül kell teljesíteniük. Ilyen az egri kórház és az egri mentőállomás, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ helyi szervezete, a háziorvosi rendelők és a nővérszálló is. Ezekre a helyszínekre egri vagy Eger környéki vendéglátó-egységek – a Falánk Fanny, a Fúzió, a Macok és a Senator Ház – a koordinátorral történt előzetes egyeztetés alapján vállalják önköltségi áron az ételek elkészítését és a szükséges mennyiség egyszerre történő kiszállítását.

Kik és hogyan adományozhatnak?

Magánszemélyek, cégek, civil szervezetek, egyszóval bárki, aki vásárol az 1552 felajánlott borból, egységesen 2000 Ft/palack áron. Bármilyen összeggel hozzá lehet járulni a cél teljesítéséhez, de palack minimum 2000 Ft-nyi adományonként vehető át. A palackok átvétele a vírusfertőzés teljes levonultával lehetséges, az adott borászatnál személyesen, az átutalás igazolásával. Ha lesz olyan adományozó, aki nem veszi át a bort, akkor azokat később szintén jószolgálati célra ajánlják fel.

egri_palack_foto_busak_attila.jpg

Fotó - Busák Attila

Ki koordinál?

Az Egri Borműhely felajánlásának teljes koordinációját az Eger Lions Club tagjai végzik. A szervezet a Lions International része, ami a világ legnagyobb jószolgálati intézménye. A borok értékesítéséből várhatóan befolyó valamivel több mint 3 millió forint összeg mellé természetesen várják a további felajánlásokat és egyéb hozzájárulásokat. Ami más eseti felajánlásokkal szemben hatalmas előny, hogy a kedvezményezettekkel minden nap előzetesen egyeztetnek a szükséges mennyiségről, akik így biztosan számíthatnak az ételre, és így nincs pazarlás sem.

„Elképesztő látni azt, hogy ebben a helyzetben, amikor mindenki félelemmel és bizonytalansággal van tele, az egészségügyi dolgozók egy szó nélkül mennek az oroszlán barlangjába, és kiteszik magukat nap mint nap a fertőzés veszélyének értünk” – mondja Bolyki János borász, a kezdeményezés egyik ötletgazdája. „Sajnos úgy néz ki, hogy csak még nagyobb terhek várnak rájuk, amit egy hétköznapi embernek elképzelni is nehéz. Ha csak egy kicsit is támogathatjuk őket, akkor azt meg kell tennünk. Az Egri Borműhely tagjai pár óra alatt egy emberként álltak az ötlet mögé. Mindannyian borászok vagyunk, mi a borainkkal tudunk segíteni.”

egri_palack2_foto_busak_attila.jpg

Fotó - Busák Attila

Az Egri Borműhely tagjai (Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet) arra kérnek mindenkit, hogy aki tudja, az álljon az 1552 elnevezésű kezdeményezés mellé, és támogassa az egri egészségügyi dolgozókat!

Honlap: https://1552segitseg.hu

Facebook: https://www.facebook.com/1552segitseg

Készült a sajtóközlemény alapján. 

1552 St. Andrea Bor Bolyki Petrény Ostoros Juhász Testvérek Thummerer Egri Borműhely Gál Tibor Pincészet Tóth Ferenc pincészete

2020\03\05

Badacsony, a folyékony szerelem

„Badacsony a folyékony szerelem”. Ez a szerelem nálam már 16 éve tart, így engedjenek meg némi elfogultságot az idén 10. alkalommal megrendezett Badacsony New Yorkban kóstoló kapcsán. Számomra mindig ez az év egyik legjobban várt eseménye, ami idén sem okozott csalódást. A kitűnő hangulatról elég, ha csak annyit mondok, hogy kifelé menet felcsendült a „Badacsonyi kéknyelűt, finom drága jó nedűt ittam este…” kezdetű nóta is.

No, de több komolyságot. Idén közel 40 pincészet 140 válogatott tételét lehetett megkóstolni és a szokásokhoz híven a boros kiállítók mellett felvonult a Hegy teljes „garmadája”: szálláshelyek, programhelyszínek, kézműves termelők és vendéglátóhelyek kínálatával és újdonságaival ismerkedhettek meg a résztvevők.

Ha a Badacsonyt, mint borvidéket vizsgáljuk, kicsit távolabb kell tekintenünk, egészen Balatonszepezdtől Szigligetig. Ide tartoznak ugyanis a Tapolcai-medence tanúhegyein művelt szőlők is, a Badacsony-hegy mellett a Csobánc, a Szent György-hegy, az Ábrahám-hegy, az Őrsi-hegy, a Tóti-hegy, a Gulács, a Hajagos, a Sabar-hegy, a Haláp-hegy és Szigliget is, összesen 1 405 hektár termőterületen. A borvidék folyamatosan fejlődik, évről évre nyílnak új helyek vagy újítanak fel, csinosítgatnak régieket, egyre több és egyre színvonalasabb a programkínálat is, télen-nyáron. A Borbarangolásoktól kezdve a Gasztrohegy gasztrokalandokon keresztül a családi bringatúrákon át piacozhatunk, kirándulhatunk, vagy csak pihenhetünk itt és csodálhatjuk a természet szépségeit és a Balatont.

badacsony.JPG

A badacsonyi borok egyedi, minerális karakterét a tanúhegyek bazatlos talajának köszönhetjük. De mégis hogyan kerülnek a borba az ásványos jegyek? A szőlőnövény gyökérzónájában található vulkanikus kőzetek szivacsos szerkezetében a csapadékvíz meg tud ülni, és mikroorganizmusok jönnek létre. Ezek veszik fel a kőzetekből az ásványokat, és alakítják át a növény számára hasznos tápanyaggá.

A kóstolt borok színvonala egyre kiegyensúlyozottabb. Idén is az Istvándy Birtok gyöngyöző kéknyelűjével nyitottunk. Istvándy Gergő nem tudott jelen lenni, mert aznap született meg fia, Benedek, akinek érkezéséhez ezúton is gratulálok! Újdonság volt pezsgő fronton az Éliás Birtok Budai Zöldje, ami 13 hónapig volt seprőn, zöldalmás-citrusos, frissítő, gyümölcshangsúlyos pezsgő, lendületes buborékokkal. A birtok 2016-ban nyitotta meg kapuit, azóta borterasszal is kiegészültek és folyamatosan azon dolgoznak, hogy egyre szebb borokkal örvendeztessék meg a nagyérdeműt. A Weller család 1613 óta foglalkozik borkészítéssel, 17 hektáron gazdálkodnak Badacsonytomajban. A fiatal borásznő Weller Tünde édesapjával közösen készíti a borokat. Vulcanus tankpezsgőjük üdítő, savhangsúlyos, savanyúcukorkás jellegével a nyár egyik slágere lehet.

img_20200229_152405.jpg

Kéknyelűkből és olaszrizlingből csodaszép tételeket kóstoltam, hosszú is lenne mindet felsorolni, ezért most nézzünk meg pár a Badacsonyban kevésbé tipikus fajtát. A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet legfontosabb eredményeit a nemesítés, fajtaérték-kutatás és a környezetbarát szőlőtermesztési módszerek vizsgálata terén érte el. A nemesítési tevékenység eredményeit számos olaszrizling és szürkebarát klón, valamint néhány új szőlőfajta, például: Zeus, Zefír, Vulcanus és Rózsakő fémjelzi. A Zervin fajtát Kiss Ervin nemesítette ezerjó és bouvier keresztezésével, hihetetlenül illatos és gyümölcsös bort ad, igazi „A kategóriás” muskotályos fajta. A Kutatóhoz csoportosan lehet bejelentkezni látogatásra, ahol megismerkedhetünk a fajtagyűjtemény számos szőlőjével és azok boraival. Ha épp nincs kéznél egy csoport, akkor ugorjunk be a Borshopba!

img_20200229_145357.jpg

2017-ben csatlakozott a Villa Pátzay Borbirtok csapatához Zsurik Sándor, aki korábban a tokaji Gróf Degenfeld szőlőbirtok főborásza volt. A borok közül kiemelném a 2018-as Prémium Chardonnay-t elegáns, krémes jellege és komplexitása miatt. 5 különböző chardonnay házasítása, melyek közül volt, amelyik irányított erjesztéssel készült, volt, amelyik 250 literes hordóban vagy épp 500 literesben érlelődött… a pontos összetétel kilétét nem tudtam meg, de nem is kell mindig mindent tudni. Ugyanitt 2019-es provance-i stílusban, 6g maradékcukorral készült bájos Pinot Noir rozé „eladó”.

img_20200229_150443.jpg

A Sabar-borház18-as Leszner Rajnai rizlingjéhez a Szent györgy-hegyről egyrészt hozta a Rajnai enyhén petrolos fajtajellegét, másrészt a szájban nagyon kerek, gyümölcsös és kissé gyógynövényes ízvilágával okozott kellemes meglepetést. A Káptalantóti határában emelkedő 217 méter magas Sabar-hegy a Balaton-felvidék hegyeinek egyik legkisebbike, a panorámája viszont lélegzetelállító. Útban a Káptalantóti Kemecésházhoz kötelező megálló!

Bátran kijelenthetem, hogy a borvidéken egyre szebbek a vörösborok is. A szent györgy-hegyi Horváth Pince 2012-es Diófás Selection boráról Hamvas Béla gondolatai jutottak eszembe: „menj fel a Badacsonyra vagy a Szent-György hegyre, a Somlóról nem is szólva… A pincék bejárata előtt hatalmas diófa, még a legforróbb nyárban is hűs. Olyan helyek, hogy az ember bárhol megállna, leülne, letelepedne, s azt mondaná: itt maradok.” A bor cabernet sauvignon-pinot noir házasítás, 3 évig érlelődött nagy, majd további egy évet kis tölgyfahordóban, illatában aszalt szilva, ízében erdei gyümölcslekvár és fűszerek, nagy test, hosszú utóízzel.

88246836_2754023754688596_4467072442346504192_o.jpg

Fotó - Badacsony Régió Tourinform Facebook 

A Badacsony Régió összegfogása példaértékű, a közös gondolkodás és fellépés valamint a szervezettség tekintetében is. A rendezvény lebonyolítása, az egységesség, a profi kiadványok, a még profibb kóstolófüzet olyan iránymutatás, melyből más borvidékek is inspirálódhatnak. A rendezvényt – méltán – évről évre egyre nagyobb figyelem kíséri, így talán lassan kinövi New Yorkot…

Köszönöm a meghívást a szervezőknek!

Balaton Badacsony Bor Sabar Istvándy NAIK Éliás Badacsony New Yorkban Horváth Pince Káptalantóti Kemencésház Villa Pátzay Weller Gasztrohegy

2020\03\04

„Bolondizmus” palackba zárva

Variszkusz vertikális kóstoló 2018-2008

„Ami itt van a palackokban, az egy valóra vált álom” – kezdte február 24-én, hétfőn borbemutatóját Bácsi Zoltán, a Variszkusz borászat megálmodója. Valahogy éreztem, hogy nem lesz szokványos az este, és a gyanúm a 15 borból álló sor 3. tétele környékén már be is igazolódott. A baráti hangulatú kóstoló középpontjában a részletes borelemzések helyett a személyes történetek álltak és a végére mind „belebolondultunk” a nadapi rajnai rizlingekbe.

Zoli negyvenhét éves volt, amikor otthagyta az egyik vezető informatikai multinacionális vállalatnál betöltött jól fizető állását, hogy több időt szentelhessen a borkészítésnek. „Bolondnak tartottak” – mondta nevetve, én pedig csak mosolyogtam magamban, hiszen nemrégiben én is hasonló döntést hoztam, hogy a multik után a borok és az újságírás világában folytassam az életem. „Jókor voltunk jó helyen” – kezdi a sztorit. Ez a mondat szintén ismerősen csengett, de ez a történet most nem rólam szól, hanem két jó barátról, akik hittek a nadapi Csúcsos-hegy talajában, az alatta meghúzódó kőzetben, a termőhely adottságaiban és abban, hogy kivételes rajnaikat fognak készíteni innen.
img_20200224_191328.jpg

A kóstolót az első napadi rajnai rizling pezsgővel kezdtük, ami éppen aznap kapta meg a forgalomba hozatali engedélyt, még címke sem volt rajta. 2016-os, 33 hónapig volt seprőn és Szentesi Józsefnél készült, akinek Zoli és „Urbi” (Urbán Zsolt) sokat köszönhettek borászatuk élete során: éveken keresztül használhatták József pincéjét, tanulhattak tőle és mindig számíthattak tanácsaira és segítségére. Illatában savanyú cukorka és kellemes toastosság, íze üde és gyümölcshangsúlyos, krémesen selymes buborékokkal. Szerethető pezsgő, amit mi sem mutat jobban, hogy 3000 palackból már csak 1200 érhető el.

Minden 2008-ban kezdődött, amikor Zolinak „bekattant valami”, azzal a kérdéssel hívta fel a már emlegetett Szentesi Józsefet, hogy nincs-e véletlenül egy eladó harmad hektár szőlő valahol a közelében Nadapon? Mire ő, hogy épp ma kapott egy telefont, hogy az egyik szomszédja el akarja adni neki a szőlőjét, vegyék meg azt. Urbival elmentek megnézni az ültetvényt, de fogalmuk sem volt, hogy mit kell nézni rajta, így megkérdezték Józsefet, hogy az ő rajnaija – aminek már akkor rajongói voltak – melyik területről készül. Mosolyogva konstatálták, mikor Szentesi néhány méterrel arrébb mutatott… pár hét múlva pedig megkezdték az első munkálatokat birtokukon, mert Zoli karácsonyra a saját borát szerette volna édesapja asztalára tenni, ami sikerült is.

img_20200224_202520.jpg

A rajnaikat illetően, amit határozottan kijelenthetünk az az, hogy nagyon jól áll nekik a nadapi terroir, feszes, kerek, telt, gyümölcs és közel sem petrol-hangsúlyos borokat kóstoltunk, melyek koruk ellenére is szépen tartották magukat, színvonaluk egyenletes volt. Némelyik évjáratból az utolsó palackok egyikét kóstoltuk, amit egyrészt köszönünk, másrészt nagy kár, pár év múlva is szívesen visszakóstoltuk volna őket. A tételek egészen a 2017-es évjáratig spontán erjedtek, a ’18-as az első, ami acéltartályban, hűtve, fajélesztővel erjedt. A 2009-esből 5 hordó készült, melyből 4 édesre, (52 g/l maradékcukor), egy pedig szárazra erjedt ki. Nekem hosszas tanakodás után a 2013-as évjárat lett a kedvencem. Illatában virágos-parfümös, a kortyot szinte harapni lehetett, sav és cukor gyönyörű egyensúlyban (7.8 g/l vs. 7.5 g/l) és még van benne jó néhány év… A vörösök is szépen tükrözték a termőhely adottságait, egy cabernet franc-kékfrankos házasítást, egy csókaszőlő-pinot noir cuvée-t, egy tiszta pinot-t és egy 100% csókát kóstoltunk. A „B-oldal” névre keresztelt 2016-os csókából 133 palack született, savhangsúlyos, fűszeres, jól iható vörösbor, ami jól szemlélteti a fajtában rejlő lehetőségeket.

img_20200224_224235.jpg

Urbi jelenleg saját „farmjuk” megalapításán munkálkodik, a borászatot Zoli viszi a „bolondizmus” égisze alatt, aki mindemellett „3 lábon áll”, intézi a Variszkusz Pince ügyeit, az Artizan nagykereskedés gasztronómiai képviselője, heti kétszer pedig feleségével karatét oktat gyerekeknek. És ha ez még nem lenne elég, ott vannak a borklubok (Grund, A másik bolt, Bártfai) és a család is… 2.0.-s Ars poetica-ja szerint „az élethez kell egy kis őrültség, és ez az őrültség a művészet. A szőlőbe pedig jó érzéseket kell bevinni, hogy a bor is jó érzéseket adjon. A csodát kell megfogni a borokban, hiszen minden palack egy valóra vált álom.”

Köszönjük a szervezést és a meghívást a Borsmenta magazinnak! 

rajnai rizling pezsgő Nadap Velencei-tó Variszkusz

2020\03\02

Piqniq Budapest - Média és újságírás a gasztronómia területén

Gasztroskizofrénia, mukbang videók, mint a gasztronómiai tartalomgyártás egyik lehetséges jövőképei, és a sztori mindenek felett – első blikkre ezekkel a címszavakkal illetném a Piqniq Budapest és a Nosalty közös szervezésében megrendezett „Média és újságírás a gasztronómia területén” estjére. Aztán persze volt szó gasztroszemantikáról, gasztromédia kutatásokról és pár bicskanyitogató kérdés is akadt a végére.

87761374_641560703312843_4871203043556720640_o.jpg

Fotó - Piqniq Facebook - Horpáczi Dávid

Enni vagy nem enni? Forgács Attila gasztropszichológus előadása azt boncolgatta, hogyan hat ránk a gasztromédia „skizofrén” üzenete: egyél, de maradj sovány. A fogyasztói társadalom hajtóereje a túlfogyasztás, nincs ez másként a gasztronómia esetében sem. Miért reklámozza egy vezető mobiltelefonszolgáltató a sikert a töltött káposztát falatozó Kásás Tamással? Miért követik többen a mostanában leginkább botrányairól híres fitnessgurut, mint a mindenkori miniszterelnököket? A modern kor evészavaraiért felelős lehet a média pluralizmsa és az egyértelmű visszajelzések hiánya? Az étkezés kultúrájában egyértelműen káosz van, ami nem könnyíti meg sem a fogyasztók, sem a kommunikációs szakemberek dolgát.

87521931_641563573312556_8712227493626511360_o.jpg

Fotó - Piqniq Facebook - Horpáczi Dávid

Tudták, hogy az első szakácskönyv időszámításunk előtt az 5. századból származik? Mindig is kiemelten fontos téma volt az emberiség életében, hogy mit és hogyan (és kivel) eszünk. A gasztro tematika helye és szerepe a kortárs médiakultúrába dr. Guld Ádám médiakutató szerint továbbra is fontos jelentőséggel bír, és gyökeres változásokon ment át a Paleo TV „Kudlik Julis” főzőműsoraitól kezdve a Neo TV celeb főzőshowjain át a Hypermédia amatőr vlogjaiig, ahol a főzés már tulajdonképpen mellékes tartalom. Manapság a hétköznapiság a szerethető, és amin meglepődtem, hogy a rádióban igen erős a gasztro témák jelenléte, például a Baptista Rádióban van egy „Férfi a konyhában” című műsor. Az élménytársadalomban egyre kevésbé fontos csatorna a TV-t, pedig még mindig az előtt töltik az emberek a legtöbb időt. A főzés mellett az étkezés öröme és a fogyasztás folyamata is egyre nagyobb szerepet kap. A gasztronómia összekapcsolja az embereket, bár a már emlegetett mukbang videók (számomra legalábbis) elég bizarrak, de a jövő egyik iránya a mentes trendek mellett nagy valószínűséggel a gép előtt együtt evés lesz…

87815037_641561913312722_916033038662500352_o.jpg

Fotó - Piqniq Facebook - Horpáczi Dávid

Az este legérdekesebb része a Kormos Dalma PR kommunikációs tanácsadó által moderált kerekasztal-beszélgetés volt. A résztvevők (Bánlaki D. Stella - a Forbes főmunkatársa, Hering András - a Nosalty főszerkesztője, Papp Regina – a We Love Budapest főszerkesztője és Szauer Judit - gasztro-kommunikációs tanácsadó) arról beszélgettek, hogy a mai felgyorsult világban hogyan tudja egy gasztrovállalkozó felhívni magára a figyelmet? Mind a négy médium máshogy „kapja fel” az új belépőket, a WLB elsőként hozza le az új nyitásokat, melyeknek kampánytevékenységében Judit vagy hozzá hasonló PR szakértők segédkezhetnek, a Nosalty videós étteremajánlókat készít, míg a Forbes-ba kerüléshez legalább egy év sikeres működés az alapfeltétel. A felfutás körüli „hype” kérdései megosztották a résztvevőket, ám abban mind egyetértettek, hogy akkor igazán szerethető egy jó hely, ha társul hozzá egy jó sztori is, amivel ki lehet tűnni a tömegből. (Stella itt Major Levente borászatát hozta példaképpen – amin jót mosolyogtam, mert tényleg jó sztori)

88107808_641562479979332_3439216403964493824_o.jpg

Fotó - Piqniq Facebook - Horpáczi Dávid

A közönség és a beszélgetés résztvevői is úgy érezték, hogy Bánhalmi Kata az utolsó öt percben bedobott kérdésével felnyitja Pandora szelencéjét, miszerint van-e ma Magyarországon minőségi gasztro-tartalomgyártás? Amit a WLB főszerkesztője még megfejelt azzal, hogy van-e független gasztro-újságírás? Ha engem kérdeznek van, olvassák Önök is a Pécsi Borozó gasztronómiai-, és bormagazint! A kérdésfelvetés problematikája persze a médiapiac telítettségére, az olvasók alacsony ingerküszöbére, a sajtóesemények után megjelenő „40 egyforma cikkre” és a „copy-paste” jellegű tartalomgyártásra vonatkozott, ahol András rögtön elkezdte boncolgatni az újságírás és a tartalomgyártás közötti különbséget, de idő hiányában a témát rövidre kellett zárni. A szervezők pedig ígéretet tettek rá, hogy a rendezvény hamarosan megrendezésre kerülő folytatásán minden kérésre fény derül…

Budapest Nosalty Piqniq Budapest Gasztromédia

2020\02\28

Borásznők tartanak borkóstolót a Sofitelben!

Jön az év legbájosabb kóstolója!

Ahogyan az a Gyengébb? Nem! című könyv megjelenése óta hagyománnyá vált, márciusban ismét összejönnek Magyarország nagyszerű borásznői, hogy bemutassák boraikat a közönségnek. A Gyengébb? Nem! kóstolónak az idén is a Sofitel Budapest Chain Bridge ad otthont…

Ki mondta, hogy a borászkodás férfiaknak való hivatás? Lehet, hogy valaha talán úgy volt, de ma már teljesen egyértelmű, hogy a nők is vannak olyan legények a gáton, mint a férfiak. Szabó Edit borszakíró 2017-ben megjelent kötete, a Gyengébb? Nem! 26 borásznőt mutat be szerte az országból. Nőket, akik amellett, hogy anyák, feleségek, társak és barátok, eljegyezték magukat a borral, így életük jelentős része a szőlőtőkék között, vagy a pincében telik, és boraikat egyre jobban ismeri a közönség. A könyv megjelenése után a szerző úgy határozott, hogy ezentúl minden évben közös kóstolóra hívja a szereplőket. A meghívott pincészetek száma folyamatosan bővül, hiszen évről évre újabb és újabb hölgyek jelennek meg a hazai borélet porondján. Az idén 35 borászat 123 borát kóstolhatja a közönség március 7-én délután és este.

galne_erika_es_nyulne_2.jpg

Fotó - Papp Zoltán

A Cherchez la Femme – Gyengébb? Nem! címet viselő nőnapi borkóstoló helyszíne és szakmai partnere a Sofitel Budapest Chain Bridge, ahol Angoujard Klaudia marketingvezető irányítása mellett zajlanak az előkészületek.

A hölgyek számtalan meglepetéssel készülnek, több bor is a rendezvényen debütál, ismét lesz tombola, fantasztikus nyereményekkel, és bemutatkozik Gere Andrea új kozmetikumcsaládja, a ANDREA GERE SKIN CARE.

A kóstoló ideje alatt az alábbi mesterkurzusok zajlanak:

CSAK TERMÉSZETESEN! Borkóstoló Hámori Gabriellával

Természetes és natúrborokkal egyre gyakrabban találkozunk, de vajon tudjuk-e, melyik fogalom mit takar, és milyenek is ezek a borok valójában? A mesterkurzuson Hámori Gabriella színésznő velünk együtt ismerkedik a tállyai Szóló és a móri Csetvei Pincészet különleges, kénmentes, amforás, természetes eljárással készült tételeivel. A borokat maguk a borászok mutatják be. Töltsön egy feledhetetlen órát Hámori Gabriella, Csetvei Krisztina és Éless Tímea társaságában. A mesterkurzust Szabó Edit, a Borsmenta főszerkesztője vezeti.

Kezdési időpont: 17.30

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/618401035607347/

ujvari_vivien_foto_odor_dorottya.jpg

Fotó - Ódor Dorottya 

NŐI LÉLEK MINDEN CSEPPBEN – Borkóstoló Ónodi Eszterrel

Kevesen tudják, hogy Ónodi Eszter, a Katona József Színház művésze nagy borrajongó. Szívesen ismerkedik a furminttal, de kedveli a telt vörösborokat is. Ezen az estén mindkettőben lesz részünk, jóféle furmintokól Bodó Judit (Bott Pince), izgalmas vörösökről pedig Luka Enikő (Luka Pincészet) gondoskodik. Nem igazi mesterkurzus, inkább afféle női beszélgetés lesz ez, hétköznapokról és ünnepekről, munkáról és családról, vagyis úgy „egyszerűen” az életről. A mesterkurzust Szabó Edit, a Borsmenta főszerkesztője vezeti.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/827982231012321/

Kezdési időpont: 19.00

A borásznők az idén is jótékonykodnak!

A nőnapi borkóstolók történetében már hagyomány, hogy a borásznők lemondanak a honoráriumukról, és azt jótékony célra ajánlják fel. Az összeget az idén ketté osztják, és egyik részével a Magyar Rett Szindróma Alapítvány működését támogatják, a másik részét pedig a Győri Lions Alapítványon keresztül egy vaksága miatt művészi pályája elhagyására kényszerülő brácsaművésznőnek adományozzák.

jelena_1.jpg

Fotó - Papp Zoltán 

És hogy kik kínálják boraikat ezen az estén? Íme a pazar névsor:


ÁRVAY ANGELIKA (Árvay Családi Pincészet), BABARCZI ZSUZSANNA (Babarczi Szőlőbirtok és Pince), BAI EDIT (Dereszla Pincészet), BERECZ STÉPHANIE (Kikelet Pince), BODÓ JUDIT (Bott Pince), BUSSAY DOROTTYA (Bussay Pincészet), CSETVEI KRISZTINA (Csetvei Pince), CSÓBOR-KISARI LINDA (Csóbor Pincészet), DEBRECZENI JANKA (Vylyan Pincészet), DUNAI ÁGNES (Dubicz Borászat), ÉLESS TÍMEA (Szóló Pincészet), GÁLNÉ DIGNISZ ÉVA (Gál Szőlőbirtok és Pincészet), HANAUER SUSANN (Wassmann Pince), HEIMANN ÁGNES (Heimann Családi Birtok), HOMOKY DOROTTYA (Homoky Dorottya Pincészete), JELENA SZAVERCSENKO (Kern Bor-és Pezsgőház), KONYÁRI BORBÁLA (Ikon Borászat), KOVÁCS JUSZTINA (Kovács és Lánya Borászat), LAPOSA LILLA (Laposa Birtok), LATORCZAI RÁCZ LILLA, (Rácz Lilla Brut Nature), LUKA ENIKŐ (Luka Pince), MAGYAR ANITA (Hangavári Pincészet), MÉSZÁROS GABRIELLA (Préselő Pincészet), MOLNÁR JÚLIA DÓRA (Csendes Dűlő Szőlőbirtok), MONORI ANETT (Bortársaság), NYÁRI EMESE (Nyári Pince), NYÚLNÉ PÜHRA BEÁTA (Nyakas Pincészet), PALKÓ GABRIELLA (Palkó Borok), RÁCZ ERIKA (Sanzon Tokaj), RÁCZ-TAKÁCS ADRIENN (Takács Pincészet), SZIEGL PETRA (Sziegl Pince), TÓTH KATALIN (Tóth Ferenc Pincészet), UJVÁRI VIVIEN (Ujvári), WILLE-BAUMKAUFF MÁRTA (Tokaj Pendits), ZSIRAI KATA (Zsirai Pincészet, Homoky Dorottya Pincészete)

toth_katalin_foto_odor_dorottya.jpg

Fotó - Ódor Dorottya 

Együttműködésben a Borászok Borásza Kóstoló Körrel

A Borászok Borásza Kóstoló Kör igazi kuriózum: a Kárpát-medence 50 legjobb borásza (azaz a Borászok Borásza díj jelöltjei), plusz a díj korábbi győztesei gyűlnek össze, hogy egymás tételeivel ismerkedjenek és értékeljék azokat. Ezen szakmai fórum alapján döntik majd el, hogy idén ki lesz a Borászok Borásza. Mindenki 3 tétellel mutatkozhat be. A kóstoló délután 3 és 6 óra között nyitott a közönség számára.

Mivel 2020-ban a két rendezvény egybeesik, a Borászok Borásza Kóstoló Kör (https://www.facebook.com/events/449926549030019/) szervezőivel úgy döntöttünk, hogy közös jegyet is értékesítünk azok számára, akik mindkét kóstolón szívesen részt vennének. A jegy ára 16.000 Ft, és aki megváltja, az 50 legjobb magyar borász, és 35 kiváló borásznő borait kóstolhatja meg egyetlen napon.

luka_eniko_foto_odor_dorottya.jpg

Fotó - Ódor Dorottya

Információk a Gyengébb? Nem! kóstolóról

Időpont: 2020. március 7., 16:00-21.30
Helyszín: Sofitel Budapest Chain Bridge 
Jegyek elővételben (2020. március 6-án éjfélig): 8000 Ft
Jegyek a helyszínen: 10.000 Ft
Jegyvásárlás elővételben kedvezményesen: https://tixa.hu/CherchezLaFemme_avagygyengebb_nem-20200306
A jegy ára tartalmazza a borok, valamint az asztalokon elhelyezett borkorcsolyák fogyasztását, továbbá a vizet.

Jegyvásárlás a mesterkurzusokra (kizárólag a sétálókóstoló résztvevői számára):

https://tixa.hu/borkostolo-hamori-gabriella

https://tixa.hu/borkostolo-onodi-eszter

A Cherchez la Femme – Gyengébb? Nem! kóstoló az év legbájosabb boros programja. Ennyi mosolyt valószínűleg egyetlen hasonló rendezvényen sem kapnak a vendégek a borok mellé. Jöjjön bátran mindenki, koccintsunk az életre!

Készült a sajtóanyag alapján. 

Budapest Bor Sofitel Borsmenta Gyengébb? Nem! Nőnapi kóstoló Borásznők

2020\02\20

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Köveskáli Furmint Napok!

Február utolsó hétvégéjén, a Balatonon is beköszönt a Furmint Február: a helyi vendéglátók összefogásából született meg a Furmint Napok ötlete, amelynek keretében a Pálffy - Köveskál, a Káli Kövek Borászat, a Káli Art Inn****, a Kővirág - Étel, Ital, Ágy és a MI A KŐ immár harmadik alkalommal szentel három teljes napot a szőlőfajtának.

Pálffy Gyula, a Köveskáli Furmint Napok házigazdája mesélt arról, hogy miért fontos számukra a furmint, és milyen kérdéseket vet fel a fajta termesztése a Balatonnál: 

 "A 90-es évek vége felé telepítettünk furmintot, mert a kutatásaink alapján kiderült, hogy régebben itt ez volt a fő fajta, és kíváncsiak voltunk, hogy mit lehet kihozni belőle a vulkanikus talajon. Az is lényeges szempont volt, hogy azok a szőlőfajták, amikből akkor a borokat készítettük, mint például az olaszrizling vagy a tramini, a melegebb évjáratokban nem mindig adnak olyan alapanyagot, nem tudják azt a savszerkezetet biztosítani, amit mi elvártunk. Bejöttek a számításaink, mert furmintból szinte minden évjáratban sikerült jó borokat készítenünk, és ezek nem csak nekünk tetszenek, de szép sikereket is értünk el velük. 

A régióban néhány pincénél, például a Jásdi Pincészetnél vagy a Szent Donát Birtoknál már volt furmint akkor is, amikor mi elkezdtünk ezzel foglalkozni. Szerintünk úgy tudjuk kihozni a fajtából a legtöbbet, ha megosztjuk egymással a tapasztalatainkat, ezért már öt éve szervezünk egy zártkörű szakmai kóstolót azoknak a balatoni borászoknak, akik furminttal foglalkoznak - erre idén is a szombati rendezvény előtt, pénteken este kerül sor. 

86729459_3538961722841434_1695862798828961792_n.jpg

Fotó - Gasztrofalu Köveskál

Az olaszrizling a balatoni borászokat elkényeztette, mert lényegesen könnyebb vele dolgozni, főként, hogy a furmintot még mostanában kezdjük kiismerni. Persze nem akarjuk leváltani az olaszrizlinget a Balaton környékén, de mindenképpen gondolkodnunk kell a furmintról is, főleg a meleg évjáratokban. A fajta nem csak önállóan kerül palackozásra, nálunk a Pálffy Pincészetnél például a Riválisok borunk olaszrizling és furmint házasításából készült. De a pezsgőkészítésnél is érdemes figyelni rá, a Kreinbacher Szőlőbirtok eredményei bizonyítják, hogy világszinten is komoly eredményeket lehet elérni vele. Az idei mesterkurzusainkon ezekre a témákra is kitérünk, és megmutatjuk, hogy számolni kell a furminttal a Balatonnál."

furmintnapok_cover_v3.jpg

Fotó - Kóstolom 

A Furmint Február jegyében Köveskál vendéglátóhelyei és pincészetei hagyományteremtő szándékkal harmadszor rendezik meg a Furmint Napok - Köveskál eseményt. A rendezvény elsődleges célja, hogy megmutassa a Balaton környéki Furmint borokban rejlő potenciált és felhívja a figyelmet a szőlőfajta szerepére a borrégióban.

Míg pénteken a rendezvényre meghívott borászok zárt ajtók mögött kóstolják egymás legkitűnőbb Furmintjait, a közönség a Káli Art Inn, a Kővirág, a Káli Kövek illetve a Mi a Kőben kezdheti meg az ismerkedést a Furmint gasztronómiában betöltött szerepével a külön erre a hétvégére összeállított, a fajtára hangolt menüsorok segítségével.

kali-kovek-pinceszet-2.jpg

Fotó - Gasztrofalu Köveskál

Az éttermekben, valamint a falu két végében található pincészeteknél – Káli Kövek és Pálffy Pince – másnap folytatódik a kötetlen borozás illetve falatozás. Emellett pedig mindazok számára, akik időben bebiztosítják a helyüket, a szervezők izgalmas beszélgetésekkel is készülnek, amelyeket a borágazat jeles képviselői moderálnak. Három különböző témában zajlanak a beszélgetések 10:30-tól 12:00 óráig. A Káli Art Innben napjaink egyik legfontosabb témájáról hallgathatjuk meg a termelők előadását: „Klímaváltozás hatás a furmintra”. Ezzel egy időben, a Pálffy Pincében a furmintból pezsgőt készítő borászok beszélgetnék, és idén sem maradhat el a fajta házasításáról szóló értekezés, amelynek helyszínét a Káli Kövek Borászat biztosítja. Az előadásokon részt vevő balatoni borászok mellett tokaji és somlói, muzslai vendégei is lesznek a rendezvénynek.

A rendezvény egész ideje alatt lehetőség van megismerkedni a Káli Art Inn, a Mi A Kő és a Kővirág furmintra hangolt menüsorával, vagy zárulhat az este a Káli Kövekben, ahol a Homonna Attila borász pörgeti a lemezeket. A szakmai beszélgetésből és kötetlen borozásokból sem lesz hiány, hiszen a pincészetek a teljes rendezvény alatt várják az érdeklődőket.

Az eseményről bővebb információ elérhető a hivatalos facebook oldalon.

Készült a sajtóközlemény alapján. 

furmint furmint február Köveskál Káli Art Inn Kővirág Káli Kövek Pálffy Pince Gasztrofalu Mi A Kő

2020\01\22

Nagy Fehérvári Bormustra - ötödször

2020-ban a sétáló kóstolók szezonja ismét Székesfehérváron kezdődött, ahol január 11-én ötödik alkalommal rendezték meg a Nagy Fehérvári Bormustrát a Szent István Művelődési Ház dísztermében. Fejér megyében két borvidék is található: a Móri, és az Etyek-Budai, így a Bormustra mindig a kisebb, környékbeli pincészetekre fókuszál, mert a szervezők fontosnak tartják, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak a kevésbé ismert termelők számára is.

Fehérváron mindig érnek kellemes meglepetések. 2018 óta rendszeresen visszajárok kóstolni, mert mindig találok olyan tételeket, melyekkel más rendezvényen nem lehet találkozni. Elsősorban gondolok itt a móri és a velencei-tavi borászok boraira, melyeket évről évre „szárnyai alá vesz” Fáncsi Viktória főszervező, aki küldetésének tekinti a környékbeli borászatok megismertetését a látogatókkal az egyre nagyobb érdeklődést kiváltó sétáló kóstolón. A kiállítók száma évről évre bővül, a felhozatal színesedik, az idei eseményhez újonnan csatlakozott a zámolyi Szabadkai Pincészet és Pázmándról Köllő Zsolt Pincészete.

img_20200111_154838.jpg

Mór hazánk egyik legkisebb borvidéke, meghatározó szőlőfajtája az ezerjó. Nincs olyan móri borász, akinek ne lenne belőle, ez a borvidék zászlós bora. A borvidék adottságai elsősorban a fehér szőlőfajtáknak kedveznek, a terület meszes talaja pedig legalább olyan szép savakat képes adni, mint Somló. Az ezerjó mellett a fogyasztók kegyeit zenitekkel és generosákkal, valamit rozékkal igyekeznek megnyerni a móri termelők, és találunk itt olyan különlegességeket is, mint például az édes ezerjó vagy az ezerjó pezsgő.

A velencei-tó környéke az Etyek-Budai borvidék része, magas mésztartalmú, löszös, vulkanikus talajú termőterületekkel, jó földrajzi adottságainak és a tó közelségének köszönhetően egyedi mikroklímával rendelkezik. Számos kisebb-nagyobb családi pincészet megtalálható itt, összefogásukat Hegyközségük segíti elő és található a tó körül borút is. Ha erre járunk érdemes két csobbanás között felkeresni a helyi bortermelők egyikét vagy betérni a pázmándi Bálint Boráriumba, ahol egy helyen számos gazda borát kóstolhatjuk!

A következőkben pár számomra érdekes bort fogok kiemelni, meghagyva ezzel a lehetőséget a kedves olvasóknak, hogy akár egy tavaszi-nyári kirándulás alkalmával maguk fedezzék fel a borászatokat és környéküket! A teljes kiállítói lista itt érhető el. 

Pezsgő – az agárdi Csóbor Pincészet frissen degorzsált zöldveltelini, chardonnay és rajnai rizling házasításából készült 2016-os frissítően gyümölcsös tradicionális pezsgője mindenképpen best buy, a maga 2000 Forintos árával. A pincénél kapható, naplemente nézéshez erősen ajánlott.

img_20200111_151046.jpg

Fehérbor – Köllő Zsolt – aki a borászkodás mellett hivatásos tűzoltó – 2019-es Zenitje egy kedves, lendületes, savhangsúlyos bor, amit szépen balanszíroz a benne lévő 5-8g maradékcukor. Nagy Gábor ’19-es Zen Zenitje is jól sikerült, a szőlőt az átlagoshoz képest egy kicsit később, augusztus végén szüretelték, ami teltebb karaktert kölcsönöz a bornak. Érdekesség volt, hogy a badacsonyi Vörös Szőlőbirtoknál kóstoltam egy számomra eddig ismeretlen fajtát, az Úrrétit, amit a hárslevelű és a tramini keresztezésével nemesített Kocsis Pál 1916-ban. Bora kevésbé illatos, mint a hárslevelű és a badacsonyi ásványosság mellett jól is áll neki a visszafogottabb, de mégis virágos-gyümölcsös karakter. A különlegességeknél maradva muszáj megemlítenem a pázmándi ApróKertek Pincészet 6 napig héjon áztatott Cserszegi Fűszeres narancsborát, melyből csak 133 palack készült és legnagyobb sajnálatunkra mind el is fogyott a Mustrán, de remélem, hogy a srácok fognak még hasonlóval kísérletezni, mert remekül sikerült!

Rozé – A sukorói Bella Pince reduktív rozéja pinot noirból készült és szerencsére nélkülöz minden tutti-fruttit. Üdítő, jó savú, gyümölcsös, fogyasszuk akár fröccsben vagy tisztán. Belláéknál már konyha is működik, így akár ebédre is ellátogathatunk hozzájuk. 

img_20200111_155427.jpg

Vörösbor – Kellemes meglepetés volt Mórról vörösbort kóstolni. Az új Paulus Red 2017 cabernet franc és kékfrankos házasítás, nem volt hordóban, mégis szép fűszeres-mazsolás illatú, íze erdei gyümölcsös és lendületes. Az ApróKertek 2018-as Nérójából 130 palack készült, egy év hordós érlelés után szűrés és derítés nélkül került palackozásra. Koncentrált, mégis jól iható, intenzív színű, fűszeres és cseresznyés bor. A Csobánci Bormanufaktúra három önálló borászat (von Beöthy Pince, Tóth Pince és Jövendő Pince) összefogásával jött létre. 2016-os Csobán nevű boruk a nagy tavaszi fagyokat túlélő egy-egy hordó kékfrankos és pinot noir házasításából készült. Nem szokványos cuvée, ami hordozta a pinot gombás és a kékfrankos meggyes jegyeit is. A pannonhalmi Cseri Pincészetnél először került Cabernet Franc önállóan palackozásra (mindössze 1500 palack 2017-ből), a bor egy évet volt volt hordóban, izgalmas illatában ribizli, csoki és menta, ízében málna és lágy tanninok. A szekszárdi Schieber Pincészettől még nem kóstoltam korábban, 2018-as L’aura cuvée-jük cabernet sauvignon, merlot és kékfrankos házasítás, még kicsit fiatal, de már így is élvezhető és az ára is kedvező.

Édes bor – A mátrai Dominium Pincészet szép vörösei mellett újdonság volt Sárika 2018 édes boruk, ami 70% zenit, 30% chardonnay. A zenitet szeptember közepén szüretelték, a bor spontán erjedt és 35 g/l a maradékcukor tartalma, a borász Orbán Daniék hamarosan születendő kislányáról kapta a nevét. A Paulus Elixír 2015 bora november elején szüretelt, töppedt generosa szőlőből készült, illata hasonlít egy szamorodniéhoz, baracklekváros és diós. 89 g/l maradékcukrát szépen ellensúlyozzák a móri szikár savak és meglepő módon a bor nem volt hordóban.

img_20200111_182004.jpg

A pázmándi történéseket érdemes figyelemmel kísérni, ugyanis 4 termelő (Nagy Gábor, ApróKertek, Sóbor Dávid és Köllő Zsolt) hamarosan egy közösségi vörösborral, a Könnyűvérrel fog előrukkolni. A mintákat már kóstolhattuk a Mustrán, a közönség pedig Húsvét körül fogja tudni megízlelni ezeket az egyébként 80% kékfrankos alapú, könnyű, nyáron is jól iható vörösborokat.

Köszönöm a meghívást a szervezőknek. 

Székesfehérvár Velencei-tó Bor Mór Pázmánd Bormustra Könnyűvér ApróKertek

2020\01\18

11. Olaszrizling Szerintünk!

11. alkalommal is megrendezésre kerül az Olaszrizling Szerintünk, melynek témája a klímaváltozás hatása az olaszrizling termelési lehetőségeire illetve a változásokra adható  szőlészeti és borászati válaszok.

A nagy sikerű Olaszrizling Szerintünk esemény idén is megrendezésre kerül Csopakon, február elsején. Két helyszín, a Jásdi Borterasz és Szent Donát Birtok ad otthont a sétálókóstolónak, a kényelmes átjutást pedig transzferjárat biztosítja majd.

A Jásdi Borterasz és a Szent Donát Birtok szervezésében hagyományosan minden év január végén – február elején kerül megrendezésre Csopakon az Olaszrizling Szerintünk elnevezésű esemény, amelyen közel 30 kiállító legjobb olaszrizlingjét lehet megkóstolni annak, aki időben megváltotta jegyét a rendezvényre. A két helyszín limitált befogadóképessége miatt csupán 100 jegy kerül értékesítésre.

olaszrizling_szerintunk_3.jpg

„11. alkalommal jövünk össze 31-én Csopakon, a Borteraszon. Pénteken este, zárt körben evvel a nagyon divatos témával fogunk foglalkozni. A csapból is a klímaváltozás folyik, ilyenkor különösen fontos, hogy ne ragadjunk le a sajtó-színtű közhelyeknél. Ezért olyan előadó tartja a bevezetőt, akiknek munkássága garancia a színvonalra és a közhelyes gondolkodás elkerülésére. Szathmáry Eörs akadémikus, evolúció biológus, akinek kutatási területe az élet keletkezésétől az emberi nyelv keletkezéséig terjed.  Gondolkodása különösen megtermékenyítő lehet számunkra. Az élő szervezetek változásokra való reakciói szerinte, sok tekintetben azonos sémákat követnek. Két további rövid előadás Szabó Zoltáné és Bakó Ambrusé közelebb visz bennünket a szőlőhöz, a borhoz illetve aktuális problémáinkhoz.” - foglalta össze Jásdi István.

olaszrizling_szerintunk_1_1.jpg

A klímaváltozás hatását a rendezvényt megelőző napon zárt ajtók mögött vitatják meg a kiállító borászok, amelyről a szombati sajtótájékoztatón a szakma- és a sajtó képviselőit is tájékoztatják.

A nyilvános sétálókóstoló időpontja: 2020. február 1, 14:00-18:00. A két helyszín közötti ingázást mint minden évben idén is ingyenes transzferbusz teszi lehetővé.

Kiállítók teljes listája:

 1. 2HA Szőlőbirtok és Pincészet
 2. Borbély Pince
 3. Bussay Pincészet
 4. Csetvei Pince
 5. Csiszár Pince
 6. Dobosi Pincészet
 7. Figula Pincészet
 8. Gál Lajos Pincészete
 9. Guden Kisbirtok
 10. Gyukli Pince
 11. Homola Pincészet
 12. Istvándy Pincészet
 13. Jásdi Pince (szervező)
 14. Káli Kövek Borászat
 15. Laposa Pince
 16. Martinus Birtok
 17. Pálffy Pince
 18. Petrányi Pince
 19. Sabar Borház
 20. Skrabski Pince
 21. Somlói Vándor Pince
 22. Söptei Pincészet
 23. Szászi Pince
 24. Szent Donát Birtok (szervező)
 25. Villa Tolnay Bor- és Vendégház
 26. Zelna Borászat 

„Személyesen úgy gondolom, hogy az elmúlt évtizedben – jórészt az együtt-gondolkodásnak köszönhetően - az Olaszrizling újra a legfontosabb és legkedveltebb fehér fajtává vált, tudatosabbak lettek a termelők és igényesebbek a fogyasztók. Nem vagyunk dogmatikusok. Élvezzük Figuláék botritisszel kacérkodó Sáfránykertijét, a hordóval mindig példásan bánó Tolnayék Panorámáját, Kovács Tamásnak a rövid héjon áztatással éppen csak megbolondított Szitahegyijét vagy Szászi Endre szélesen hömpölygő Kabócását és folytathatnám a sort évről-évre egyre hosszabban. Az „Olaszrizling Szerintünkön” tíz éve, évről évre jönnek az új felfedezések.” - tette hozzá Jásdi. 

olaszrizling_szerintunk_2.jpg

Információk:

Rendezvény: https://www.facebook.com/events/2472308759763370/ 

Sajtókapcsolat: Szőke Zsuzsanna, szoke.zsuzsanna@kostolom.hu; +36303176857

Készült a sajtóközlemény alapján. 

olaszrizling Balaton Jásdi Bor Csopak

2020\01\16

Van benne kraft!

Főzdelátogatás a MONYOnál

Macskás vagy vagy kutyás? Sörös vagy boros? A magam részéről nem szokásom a „skatulyázás” és bár elsősorban borokkal foglalkozom, bizony szeretem a sört is. Nemrég egy szerencsés véletlennek köszönhetően betekintést nyerhettem az ország egyik első újhullámos sörfőzdéjének kulisszái mögé, ahol ízelítőt kaptam a sörkészítés rejtelmeiből és olyan különlegességeket is kóstoltam, mint például a kékfrankosos stout-ot*.

MONYO - A kezdetek

Kőbánya, Maglódi út. Hideg, ködös este. Bizonytalanul ballagok a sötétben, majd egy hatalmas kapunál mosolyogva fogadott és üdvözölt a Főzdeparkban Nagy Hunor, a MONYO Brewing Co. termelési vezetője. Korábban nem jártam még itt, sőt, sörfőzdében sem soha. „Itt volt az egykori Királyi Sörfőzde ipari parkja, majd a Globus konzervgyár” – magyarázza Hunor, miközben átvágunk az udvaron. A MONYOt 2014-ben alapította Pein Ádám és Németh Antal. Ádám a kereskedelemtől kezdve a vendéglátáson át sok mindennel foglalkozott, majd egy szép napon a Kálvin téri MONYOban megelégelte, hogy nem tudja stabil minőségű kézműves sörökkel kiszolgálni vendégeit. Innen jött az ötlet, hogy saját főzdét alapítson. Antal az első házisörfőzők egyike az országban, „zugfőzdéjében” készült formabontó söreit széles körben ismerték. Ők ketten vágtak bele a „kompromisszummentes, komplex élményt adó” kraft sörök gyártásába a MONYO égisze alatt. Maga a Főzdepark egyébként 2016-ban jött létre a MONYO, a Mad Scientist, a Horizont Sörök valamint a HopTop Brewery összefogásával.

img_20200108_192733_1.jpg

Hogy készül és mitől kraft egy sör?

A kraft sörkészítés az újhullámos, modern kisüzemi sörfőzés filozófiája. Ezek a sörök is malátából, komlóból, élesztőből és vízből készülnek, ám a tömegesen gyártott sörökhöz képest igyekeznek különleges, komplex élményt nyújtani a fogyasztóknak. A MONYOnál már körülbelül 80 féle sört készítettek, tavaly 37 különböző változatot, összesen kb. 240.000 literes mennyiségben. Malátából 40-60 félét használnak, komlóból (amit, mint kiderült illóanyag tartalmának megtartása érdekében fagyasztva kell tárolni) 20-30 fajtát. A borhoz hasonlóan a sör is erjedhet spontán, a főzdénél vannak is ilyen sörkülönlegességek. No, de nézzük a folyamatot. A maláta és a víz a cefrézőkádba kerül, majd leszűrik és átszivattyúzzák a komlóforralóba, ahol (meglepő módon) hozzáadják a komlót is. Ez után a sört lehűtik és élesztő hozzáadásával irányított hőmérsékleten tartályban erjesztik. 3-4 hét után kerül palackozásra vagy (sörös)hordóba. Ami számomra érdekes volt, hogy a borokkal ellentétben a söröket palackozás során előbb címkézik és az után hidegen töltik meg, hogy ne habozzanak fel. A különböző sörtípusokra nem térnék ki, viszont van ez a sörös bor – boros sör, amiről még mesélnék egy kicsit.

41.jpg

A sör-bor hibrid

Most akkor sörös bor vagy boros sör vagy mégis micsoda? A MONYOnál már 2016 óta kísérleteznek a sör-bor hibridekkel (Anubis sorozat, Gizella és Balassa pincészetekkel történő koprodukciók), a Hungarian Terroir széria célja pedig az, hogy a sörökön keresztül mutassa be a magyar borvidékeket. A jelenleg öt sörből álló sorozat minden egyes darabjánál eltérő, hogy milyen sörbe és miként kerülnek bele a „borok”. Három spontán erjedt, mindegyik 0,375 literes „pezsgős” palackba került, parafadugóval lezárva. Egy kékfrankosos stout tartálymintát kóstoltunk, ami úgy készült, hogy az alapsört a kékfrankos törkölyével és a szőlő levével kifőzték, majd sörélesztő segítségével erjesztették ki. Ahogy melegedett a pohárban, úgy nyílt ki egyre jobban az illata, ami egyszerre volt sörös és boros, gyümölcs és élesztő, málna és karamell, igazán izgalmas párosítás. Fontos megjegyezni, hogy ez a „sör-bor” még nincs kész, további 9-12 hónapot kell érnie, mielőtt piacra kerül, íze és illata még nagyon sokat fog változni jelenlegi állapotához képest. Kíváncsian várom a végeredményt!  Azt is megtudtam, hogy az ilyen, erősebb söröket 12-14°C-os hőmérsékleten ajánlott fogyasztani.

img_20200108_204741_2.jpg

* Stout: Ír felsőerjesztésű (ale) erős, testes sör. A pörkölt maláta használata miatt színe a sötétbarnától egészen a feketéig terjed, csokoládés, kávés, karamellás ízjegyekkel. 

sör Budapest MONYO Kraft sör sör-bor hibrid

süti beállítások módosítása